Підтримати нас

У Курській області триває операція ЗСУ: вплив на Херсонський напрямок, відео військових і реакція людей

13 серпня 2024 21:47
785
Поширити:
Фото: росЗМІ

Понад тиждень триває операція Збройних Сил України в Курській області Росії. За інформацією Головнокомандувача Олександра Сирського, станом на 13 серпня під контролем України перебуває 74 населені пункти. Там проводять перевірки та стабілізаційні заходи.

Згідно з підрахунками Deep State, українська армія контролює орієнтовно 44 населених пункти у РФ, статус ще 10 – невідомий.

За словами Президента України Володимира Зеленського, 100 військових РФ здалися в полон.

13 серпня російські військкори повідомили, що російська влада закрила для них доступ до цієї ділянки фронту. 

Бійці 225 окремого штурмового батальйону оприлюднили відео, що під їхнім контролем Любимівка.

За даними опозиційного видання “Astra”, щонайменше 500 відмовників із Петербурга насильно посадили на літак і вивезли під Курськ. Їм видали автомати й збираються відправити у бій. 

Також речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій повідомив Politico, що Росія передислокувала частину своїх підрозділів з окупованих територій Херсонської та Запорізької області через ситуацію в Курській. Проте зазначив, що треба ще зрозуміти, чи не є це димовою завісою. В ефірі “Вгору” генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника генштабу у 2006-2010 роках Ігор Романенко розповів, що потенціал угрупування військ армії РФ знизиться через події у Курській області. Це полегшить Силам оборони виконання бойових завдань на Херсонському напрямку, а саме на лівому березі Дніпра.

На лівобережжі Херсонщини окупаційна влада розмістила оголошення: “У зв'язку із ситуацією в Курській області Уряд Херсонської області закликає приєднатися до російських військ”. Також через це на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей знову посилили перевірки телефонів на блокпостах.

Влада РФ повідомила, що евакуйованих людей розмістять в окупованій частині Запорізької області. У населеному пункті, який перебуває в умовах воєнного стану. 

Лише 12 серпня українська сторона підтвердила присутність Сил оборони в цій області. Сирський заявив, що Україна контролює майже 1 000 км².

12 серпня військові з групи "Браво" 130 окремого розвідувального батальйону оприлюднили відео з центру міста Суджі (РФ), де вони безперешкодно рухаються вулицею Карла Маркса, далі повертають на площу Радянську. Правдивість відео підтвердили аналітики VoxCheck у співпраці з Суспільним. У місті не видно ані військових, ані цивільних людей. У коментарях люди пишуть:

  • “А як хлопці виїхали за кордон, наче ж не можна”.
  • “Захопили місто, воно чомусь ціле, мертві цивільні не лежать на узбіччі, то де "терористи"?”.
  • “Заодно зваліть Леніна”.

Також відео Сергія Пруцких із позивним Кум опублікувало “Радіо Свобода”, де жителі Курської області говорять з військовими ЗСУ українською.

Як інформують в “Мілітарному” у ніч на 9 серпня в районі села Октябрське в Рильському районі Курській області Росії знищили колону військової техніки окупаційних військ.

Журналісти BBC писали, що зранку 6 серпня Збройні сили України розпочали наступ на територію Курської області Росії. Офіційний Київ це не підтверджував і не спростовував, але російські джерела запевняють, що ЗСУ вдалося не тільки прорвати російський кордон, але створити плацдарм на території противника.

  • Упродовж 12 серпня російські військові 6 раз без успіхів штурмували позиції ЗСУ на лівому березі Дніпра.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів