Підтримати нас

В окупованій Виноградівській громаді Херсонщини залишаються близько 52% дітей

04 вересня 2024 16:50
228
Поширити:
Виноградівський ліцей ім.О.М. Соценка. Фото: Суспільне

Більша частина дітей (а саме 52%) залишаються на території окупованої Виноградівської сільської територіальної громади Херсонської області. Окупаційна влада відкрила там три ліцеї, де навчаються школярі.

У коментарі “Новинам Приазов'я” начальниця відділу освіти Виноградівської сільської територіальної громади Херсонського району Валентина Бурделенко розповіла, що окупаційна влада відкрила в громаді три ліцеї, де навчаються школярі, це: Брилівський ліцей, Виноградівський імені Соценка, і Тарасівський опорний ліцей, який має Калинівську філію.

“Багато було тільки діток у селі Виноградове, у центрі Виноградівської територіальної громади, тому що там дуже мало сімей виїхало з населеного пункту. На сьогодні там понад 300 дітей перебуває”, каже вона.

За її словами, вчителі у Виноградовому майже всі пішли на співпрацю з окупаційною владою. У Тарасівському опорному ліцеї на співпрацю пішов тільки керівник.

“Там набирали вже в заклад освіти педагогічний колектив з села Клини або ж педагогів, які приїхали з Росії. Брилівський ліцей теж запустили у 2022-2023 навчальному році. Туди прийшли на роботу люди, які взагалі не мали педагогічної освіти, або взагалі не мали жодної освіти, але мали бажання працювати. Дітей примушували йти до школи, до батьків приходили додому зі зброєю, погрожували, якщо діти не підуть до школи, то будуть вилучати їх із сімей”, – розповідає освітянка.

За словами Бурделенко, у навчальних закладах громади постійно перебувають озброєні люди. У шкільній програмі, так само як і на окупованій території Запорізької області з'явився предмет “Основи захисту батьківщини”.

“Були випадки на початку 2022-2023 року, що дітей у Виноградівському ліцеї навіть примушували мити підлогу вишиванками з виховною метою, закривали їх у спортивній залі. Навіть деякі дітки втрачали свідомість, тому що було жарко. Замість предмета “Основи безпеки життєдіяльності” вводять предмет “Основи безпеки й захисту вітчизни”. Там дітей будуть вчити ходити маршем, передбачено навчати поводження зі зброєю, керування дроном. Це вони планують ввести вже цього навчального року”, – розповіла Бурделенко.

За її словами, з перших днів окупації українську символіку в школах зірвали, а літературу спалили.

“Привезли свої підручники, використовують програми країни-агресора. Дійсно вони впливають дуже на дітей. Тому потрібно деокупувати ці території, в громаді залишилося дуже багато дітей і не можна їх втратити”, – наголосила освітянка.

  • За даними голови Центру громадянської просвіти “Альменда” Марії Суляліної, як передає ЦЖР, на окупованих територіях України в складі мілітарного центру “Юнармія”, який курує Міноборони РФ, перебуває понад 35 тисяч дітей, і ця цифра постійно зростає.
  • В захопленій Чаплинці на Херсонщині в школі відкрили загін російського мілітарного центру “Юнармія”.
  • 12 червня у селі Михайлівка Скадовського району Херсонської області, незаконна влада відкрила реконструйований “пам'ятник воїнам СВО”. У коментарі “Вгору” політолог, краєзнавець Дементій Білий розповів, що відкриття подібних пам’ятників на окупованих територіях України незаконна влада використовує для насадження власних цінностей і це прояв пропаганди та сепаратистської політики.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів