Підтримати нас

ISW: немає візуального підтвердження, що армія РФ захопила плацдарм на лівобережжі Херсонщини

Вгору
Автор статті
21 лютого 2024 10:49
424
Поширити:

У відкритих джерелах, зокрема, в українських і російських звітах, йдеться про те, що ЗСУ утримують плацдарм у районі Кринків на лівобережжі Херсонщини.

Про це пишуть аналітики в новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Посилаючись на російські джерела, аналітики інформують, що командувач угруповання військ «Дніпро» генерал-полковник Михайло Теплінський сказав, що в Кринках залишилася невелика група українських сил, а Шойгу заявив, що ЗС РФ звільнили цей плацдарм.

Водночас Наталія Гуменюк повідомляє, що ЗСУ продовжують утримувати позиції на лівобережжі та продовжують розширювати їх. Також російські військові блогери стверджують, що тривають позиційні бої, інформують в ISW.

“Станом на 20 лютого не було жодних візуальних доказів щодо просування Росії в районі Кринків та поблизу них”, – йдеться в повідомленні.

Імовірно, Кремль заявив про передчасне захоплення Кринків, аби підсилити інформаційний ефект перед виборами президента Росії в березні 2024 року.  

  • Раніше і Сили оборони півдня України спростували інформацію щодо заяв російського командування про зачищення українських плацдармів на лівобережжі Херсонщини.
  • Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків
  • Проте в грудні почали з'являтися інтерв'ю українських військових щодо ситуації на лівобережжі Херсонщини. 16 грудня у New York Times опублікували інтерв'ю з кілька українськими морпіхами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 17 грудня, Командир роти ударних БпАК «Птахи Мадяра» сказав, що він обурений цією статтею та назвав її маніпулятивною. 
  • 21 грудня офіцер однієї з бригад ТРО, яка працює на Херсонщині, розповів, що глобальних успіхів на цьому напрямку немає, адже в окупаційних військ більше артилерії й технічних засобів.
  • Також речник УДА в ефірі “Вгору” зазначив, що Траса 2206 “Олешки – Нова Каховка” – стала цвинтарем знищеної російської бойової техніки, яку вони періодично намагаються евакуювати.
  • BILD пише, що плацдарм у Кринках на лівобережжі Херсонщини став однією з найбільших пасток для збройних сил РФ за всю війну.
  • Військовий експерт Євген Дикий розповів, що на лівобережжі Херсонщини ЗСУ розширюють плацдарми. Наразі їх чотири.
  • 11 лютого з’явилися геолокаційні кадри, на яких видно, що українські Сили оборони здобули незначні територіальні здобутки в Кринках на лівобережжі Херсонщини.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ