Підтримати нас

Як вилізла «волохата лапа»

Автор статті
07 серпня 2019 01:09
1,233
Поширити:

Є такий фразеологізм: «волохата лапа».  Ним позначають впливового покровителя, який  може швидко вирішити якесь питання попри різні процедури або стати в пригоді у справах не зовсім законних. Зазвичай такі покровителі себе не афішують. 

Але під час процесу приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані  така особа, яка гальмувала процес,  нарешті публічно проявила себе. Зокрема, в особі голови Голопристанської райради Віталія Соловйова.

Нагадаємо, 24 липня обидва населених пункти -  село Стара Збур’ївка та місто обласного значення Гола Пристань - стали однією «сім’єю», Голопристанською об’єднаною територіальною громадою. Для досягнення цієї мети довелося понад два роки долати шалений опір обласної влади, тиск   керівництва сусіднього села Нової Збур’ївки та провокації місцевої «опозиції».

Облдержадміністрація  під вигаданими причинами не давала позитивний експертний висновок щодо відповідності документів про об’єднання/приєднання вимогам законодавства (це єдиний етап процесу децентралізації, який залежить від керівництва області і де воно може втрутитися). А у керівництва країни офіційних важелів впливу на своїх місцевих представників у цьому питанні  немає.

Новозбур’ївчани приходили на всі заходи, які Стара Збур’ївка  організовувала та проводила згідно з процедурами: спочатку про об’єднання, потім, коли змінилося законодавство, - про приєднання. Хоча це були виключно внутрішні справи мешканців Старої Збур’ївки. Але сусіди приходили та голосно наполягали, що вони, начебто, - одна родина, що їх прадіди лежать пліч-о-пліч на одному кладовищі, що новозбур’ївські дівчата повиходили заміж за старозбур’ївських хлопців. А коли старозбур’ївчани нагадували про конфлікти  між «однією родиною» , то сусіди згадували, що, мовляв, між ними лише три кілометри, а до Голої Пристані - майже 14 км, тому за довідками доведеться їхати  далі...

А поведінка «місцевої опозиції» була ще цікавішою.

Опозиція складається переважно з адептів так званого руху «народовладдя». Серед них:

 - жителька Голої Пристані Надія Цикура, яка позиціонує себе як членкиня правління Міжнародного комітету з захисту прав людини;

- херсонка Лариса Щепьоткіна, більш відома як прихильниця «Концепції громадської безпеки»;

- чоловік, що вважає за краще не називати свого прізвища, тому  представляється просто юристом Михайлом Юрійовичем, а в результаті виявився Михайлом Ротоносом, який перед початком російської агресії  разом із поплічниками створювали в Старій Збур’ївці «народовладдя»: зробили печатку, видавали «паспорти людини» та запевняли селян, що з таким документому не треба слухати «узурпаторську» місцеву владу та виконувати українські закони;

- та найбільш  явний, публічний та гучноголосий представник опозиції Василь Пиріг. Він -  уже колишній депутат тепер уже колишньої сільради Старої Збур’ївки.  Нещодавно він добровільно склав свої повноваження, судячи з усього, тому, що, за лозунгами народовладців,  усі  депутати без винятку - узурпатори, вороги  планети і крадії.

Мабуть, тут має сенс зробити маленьку преамбулу і пояснити, як та чому в ході розслідування про інтриги навколо децентралізації ми змогли отримати інформацію від публічного адепта доволі таємних сектантів народовладдя. Декілька років тому, на прохання голови Старозбур’ївської сільради Віктора Маруняка,  редакція «Вгору» також проводила незалежне журналістське розслідування і допомогла Василю Пирогу уникнути в’язниці через конфлікт із правоохоронцями. На той час Василь Пиріг був   благодійником, багато допомогав селу й односельцям. І в тому конфлікті були всі ознаки провокації та перевищення влади з боку вже колишніх співробітників Державтоінспекції.

Тож  коли  дізналися, що Василь Пиріг - один із членів опозиції, яка ходить по дворах жителів Старої Збур’ївки та розповідає «страшилки», що Гола Пристань «все забере собі»,  що він шле заяви до обласної ради, облдержадміністрації, до Кабміну про те, що голова Старозбур’ївської сільради та інші депутати дурять людей, займаються маніпуляціями, порушують усі процедури та Закони щодо децентралізації та всупереч думці громади «тягнуть село до міста» - то звернулися до пана Василя за роз’ясненнями, де і які маніпуляції він виявив. Та виявилося, що маніпулювали саме адепти опозиції.

Депутати та голова Старозбур’ївської сільради пройшли по всіх дворах та опитали всіх мешканців до кого вони хочуть приєднатись.

І після чергової публікації «Вгору» минулого року про штучні перепони приєднанню вищезгаданих села до міста Василь Пиріг дав «задній хід» -  почав казати, що йому байдуже, з ким об’єднуватися - чи то з Новою Збур’ївкою, чи з Голою Пристанню. Головне в цьому питанні - час. Адже громада вже втратила 15 мільйонів гривень через те, що досі ні з ким  не об’єдналася. Він кричав, що село буде втрачати гроші далі, адже облдержадміністрація «чітко вказала, що треба увійти до складу Новозбур’ївської ОТГ». Тому ОДА знову не погодить документи про приєднання до Голої Пристані, тому все одно доведеться об’єднатися з сусідами. Знову треба буде проходити всі процедури спочатку і встигнути зробити це до Нового року вже фізично неможливо. А через те село «втратить» ще один рік, нічого з бюджету не отримає. І в цьому, у деякому сенсі, він не збрехав. Бо чим довше село зволікає на шляху до входження в якусь ОТГ, тим більше фінансів та інших можливостей для розвитку воно дійсно втрачає.

Але під час журналістського розслідування кореспонденти «Вгору» з’ясували, що за всіма цими інтригами стоїть, насправді, інша людина - голова Голопристанської райради Віталій Соловйов. На той час у нього був впливовий «дах» в особі кума, голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. Голова сільради Нової Збур’ївки Таїсія Іванівна Самойленко теж опинилася в їх команді, але вона, за нашою інформацією, була більше зацікавлена не в супротиві, а в зволіканні: навіщо ходити по селах, вмовляти сусідів об’єднатися у одну громаду, потім змагатися з іншими кандидатами на посаду голови ОТГ, коли їй і так добре, бо й без реформ, без всяких зусиль, отримує зарплатню - більшу ніж голова однієї з самих багатих сільських об’єднаних громад України? Тому вона просто чекала, коли «хтось», в особі держави, усе зробить за неї, примусово змусить сусідів об’єднатися навколо Нової Збур’ївки. Як це було заплановано за перспективним планом ще в 2015 році, а вона спокійно поступиться «троном» своєму годувальнику та впливовому односельцю, голові райради Віталію Соловйову.

Таїсія Іванівна своєї позиції не приховувала. Але і Гордєєв, і Соловйов категорично заперечували свою участь у гальмуванні та супротиві об’єднанню  Старої Збур’ївки та Голої Пристані.

Проте екс-губернатор Андрій Гордєєв врешті-решт, проявився в цій грі. Перші відмови Старій Збур’ївці в погодженні експертного висновку підписували всупереч вимогам законодавства не він, а його заступники - Андрій Балонь та Дмитро Бутрій. Тобто  голова облдержадміністрації фактично ховався за спинами своїх підлеглих. Але після декількох публікацій «Вгору» про те, що експертний висновок має затверджувати саме губернатор,  бо інакше це грубе порушення процедур, Андрій Гордєєв підписав чергову відмову власноруч. Та навіть тоді теж порушив  законодавство - не пояснив, чому відмовив (можливо, тому, що старі аргументи  вже стали смішними, а нових не знайшлося?) . 

Але голова Голопристанської районної ради Віталій Соловйов, кум Андрія Гордєєва, досі залишався «за кадром». Поки  редакція «Вгору» не привітала мешканців  Старої Збур’ївки та Голої Пристані з тим, що ХОДА нарешті дала позитивний висновок про відповідність документів.

Після цього до редакції стали доходити чутки та  інформація від різних інсайдерів, що Віталій Соловйов  почав особисто шантажувати керівництво села й засилати до Старої Збур’ївки своїх підлеглих, щоб вони передавали його погрози жителям цього «непокірного» населеного пункту.  Шантажував голова районної ради погрозами «під дих» - не дасть гроші на будівництво внутрішнього туалету в місцевій школі (через те школу закриють і зірветься навчальний процес), не відремонтують там дах, не виділить кошти на будівництво місцевого фельдшерського акушерського пункту, не… І хоча це не його кошти, і навіть не районні - куди Стара Збур’ївка справно переказує і буде переказувати аж до Нового року податки, - а державні, - погрози сприймалися дуже серйозно. Адже без дозволу голови району кошти,  якими він  оперує, так і залишаться нерухомими.  

Втім, ми не могли про це написати, бо наші джерела інформації були неофіційними.

 

Старозбур’ївчанин Петро Бондар, депутат Голопристанської районної ради.

Виконуючий обов’язки старости села Стара Збур’ївка Голопристанської ОТГ Віктор Маруняк.

Але всі ці «чутки» отримали офіційне підтвердження на першій же сходці жителів села Стара Збур’ївка в складі Голопристанської ОТГ, яка відбулася  останнього дня липня. Люди говорили  про цей шантаж  відкрито. Більш того, як повідомив з трибуни голова громади Олександр Бабич, виявилося, що Соловйов віддав інтерактивне обладнання, яке призначалося для Старозбур’ївської школи,  до сусіднього села. Але обладнання вдалося, хоч і з великими труднощами, забрати назад і незабаром його доставлять за призначенням.

Тож тепер Віталію Соловйову буде важче аргументувати свою «непричетність» до гальмування однієї з найкращих та вдалих реформ країни через бажання утриматися у владі будь якою ціною.

P.S. Комісія з представників ХОДА та Голопристанської ради , яку новопризначений губернатор Херсонщини Юрій Гусєв зобов’язав знову провести «подворовий обхід» та опитати всіх місцевих мешканців, до кого саме вони все ж таки більше хотіли приєднатися —  чи до сусіднього села Нова Збур’ївка, чи все ж таки  до Голої Пристані (бо опозиція і йому наговорила  про маніпуляції), знову підтвердила - до Голої Пристані.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ