Підтримати нас

Як новий губернатор «лопухнувся», або Як тепер зберегти обличчя за поганої гри

Автор статті
31 липня 2019 07:53
1,210
Поширити:

Село Стара Збур’ївка Голопристанського району знову переживає «подворовий обхід» —  саме таке розпорядження віддав новопризначений голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв. І знову —  через приєднання села до міста обласного значення Голої Пристані.

Нагадаємо, 24 липня  нарешті  збулася мрія мешканців міста Гола Пристань та Старої Збур’ївки, —  обидва населених пункти стали однією «сім’єю», об’єдналися в Голопристанську територіальну громаду. Для досягнення цієї мети вони майже два роки  долали опір обласної влади.

Хоча облдержадміністрація має право втручатися в процес децентралізації лише на етапі експертного висновку (тобто перевіряти відповідність документів про об’єднання/приєднання до вимог законодавства та давати погодження). І все. Але «верхівка» області під керуванням вже екс-губернатора Андрія Гордєєва почала вигадувати різні перепони та не передбачені законодавством «додаткові умови».

Зокрема, такий самий горезвісний «подворовий обхід». Тобто опитування всіх місцевих мешканців, до кого саме вони хочуть «притулитися» —  чи до сусіднього села Нова Збур’ївка, чи все ж таки  до Голої Пристані. І це —  незважаючи на результати громадських слухань,  які зібрали рекордне число місцевих жителів.

«Мета виправдовує засоби»?

А все тому, що сусіднє село теж має свою «мрію». Як, зокрема, зізналася кореспонденту «Вгору» Новозбур’ївська сільська голова Таїсія Іванівна Самойленко, — їм і так добре, без децентралізації. Та якщо треба йти в якусь ОТГ, то лише з центром у Новій Збур’ївці. «Мріє» про Новозбур’ївську ОТГ також і кум Андрія Гордєєва, очільник Голопристанської районної ради Віталій Соловйов, бо таким чином хоче собі там «застовпити тепле місце». Адже він родом із Нової Збур’ївки, тож його місцеві знають. Коштом районного бюджету він постійно «підгодовує» рідне село, це теж для нього «бонус» у разі виборів на пост голови громади. А в результаті процесу децентралізації влади та коштів у розпорядженні районної ради стало вже малувато, а згодом взагалі залишиться  як кіт наплакав. Отже, треба шукати більш «хлібне» місце. А Таїсія Іванівна, до того ж, майже не конкурент, бо  вже досягла поважного пенсійного віку і свого районного очільника підтримує.

Але утворити Новозбур’ївську ОТГ без Старої Збур’ївки стало неможливим —  інші сусіди вже втекли до інших громад.

Тому й перешкоджали старозбур’ївчанам приєднатися до Голої Пристані. Використовували одночасно тиск «згори», тобто адміністративне  гальмо з боку обласної влади, і тиск «знизу» —  підбурювали до протистояння так званих місцевих «активістів».

Зокрема, за чутками, пообіцяли фермеру, а також тоді ще депутату (він нещодавно добровільно склав свої повноваження) Старозбур’ївської сільради Василю Пирогу виділити землі на території Нової Збур’ївки. І він на всіх засіданнях, сходках, обговореннях, сесіях горлав, мовляв, обласна влада все одно примусить увійти в Новозбур’ївську ОТГ, тож треба її слухатися, бо поки вони пручаються —  кожен рік мільйони втрачають, які «нормальні» громади вже отримують.

Прихильники запланованої конфігурації територій «під Соловйова» навіть не цуралися співпраці з адептами так званого «народовладдя». Бо на цьому етапі, на етапі протидії приєднанню Старої Збур’ївки до міста Гола Пристань, це було корисно. Адже «народовладдці» підбурюють людей протидіяти реформам, які впроваджує держава. Особливо шкідливий, за їх лозунгами, процес децентралізації, бо це —  «спроба нинішньої незаконної влади «узаконитися».

Але на офіційних зустрічах Гордєєв та Соловйов категорично заперечували свою зацікавленість у створенні Новозбур’ївської ОТГ та причетність до гальмування процесу приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані.

Дійшло до того, що на черговій зустрічі в ХОДА, присвяченій проблемним питанням децентралізації, Старозбур’ївський голова Віктор Маруняк не витримав і сказав: «Ну хочете, розстріляйте мене, але вам мене не переламати, бо не за себе стою, —  я маю виконати рішення наших людей».

«Чорти тихого виру»

Є така приказка «не було б щастя, та нещастя помогло». Казати так про цьогорічні президентські перегони, звісно —  не зовсім етично. Але від реалій нікуди не дінешся.  

Андрій Гордєєв не виправдав виборчих сподівань Петра Порошенка (адже переміг зовсім інший кандидат), тому пішов у відставку. Тож Віталій Соловйов залишився без свого впливового «даху».

Крім того, у керівника райради загострився конфлікт із очільницею «його» виконавчих органів —  керівницею Голопристанської райдержадміністрації, а також депутаткою обласної ради Тетяною Гасаненко, яка з самого початку свого призначення на посаду захищала та відстоювала волевиявлення старозбур’ївчан.  

Мабуть, Віталій Соловйов втратив через таку «чорну смугу» пильність та контроль за іншими питаннями. І сталося те, що сталося.

Поки 13 червня на черговій сесії Голопристанської ради він виносив на голосування питання про висловлення недовіри голові Голопристанської РДА Тетяні Гасаненко, у той самий день директор Департаменту економічного та регіонального розвитку облдержадміністрації Сергій Суворов підписав позитивний експертний висновок про відповідність документів про приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані вимогам законодавства. А Дмитро Бутрій, як перша посадова особа ХОДА, затвердив його своїм розпорядженням. І цей доленосний документ пройшов повз увагу прихильників Новозбур’ївської ОТГ.

Якщо б не «Вгору», то Гола Пристань і Стара Збур’ївка спокійно затвердили б на своїх чергових сесіях (відповідно 30 червня та в першій декаді серпня) проекти рішень про приєднання —  після організації перегонів позачергових виборів до парламенту та невеличкого «передиху». І стали б Голопристанською ОТГ саме у першій декаді серпня, після голосування у селі.

Але ми так хотіли поділитися новиною з нашими читачами, так зраділи за людей, яким увесь цей час допомагали реалізувати своє право, що привітали їх 2 липня з довгоочікуваним позитивним експертним висновком на сторінках видання.

І одразу ж знову розпочалися інтриги (як сказав голова Старої Збур’ївки Віктор Маруняк — якісь дивні «тілодвіженія»).

Тому керівництво села і міста вирішили провести сесії «тихо» і раніше. Хоча це було трохи незручно через підготовку та організацію парламентських виборів, але сесію в Голій Пристані запланували на 23 липня, а наступного дня, 24 липня, — у Старій Збур’ївці. І тому «Вгору» про зміни дат сесій теж «мовчала»,  щоб не зашкодити прийняттю рішень органами місцевого самоврядування через можливий зрив сесій лобістами Новозбур’ївської ОТГ.

Рішення про приєднання погоджено всіма депутатами, і з 24 липня обидва населених пункти офіційно у складі Голопристанської ОТГ. Віктор Маруняк склав свої повноваження як сільський голова, тепер він староста  Старої Збур’ївки, а депутати старозбур’ївської сільради разом з голопристанськими депутатами «автоматично» увійшли до складу ради територіальної громади. Навіть печатки вже поміняли.

Здавалося б, цим питання про утворення «під Соловйова» Новозбур’ївської ОТГ закрито остаточно і безповоротно. Але.

Караул! Пограбували!

Але нам призначили нового очільника області - Юрія Гусєва. На відміну від попередників  керівництво країни урочисто не представляло його в ХОДА, він не давав публічних прес-конференцій щодо майбутніх планів на посаді та бачення розвитку Херсонщини.  Замість цього новий губернатор одразу, з 13 липня, «пішов на польову роботу». Він поїхав по районах, де накопичилися проблеми або питання, які, на його думку, вимагають негайного вирішення.

Так от, під час зустрічей з новим очільником області на голопристанських теренах став з’являтися вищезгаданий уже колишній депутат колишньої сільради Старої Збур’ївки Василь Пиріг з плакатами на кшталт «Банду Маруняка —  геть»  та «Новозбур’ївська ОТГ: Нова Збур’ївка,  Стара Збур’ївка, Рибальче, Геройське» (саме таку конфігурацію спірної громади придумала обласна влада ще у 2015 році).

Судячи з усього, люди, які звикли «вирішувати питання»,  намагалися знову знайти ту саму «впливову людину» (адже як зазначив Ігор Баб’юк — експерт з виборчого права і децентралізації, — об’єднання/не об’єднання на 90% залежить від місцевих впливових осіб), яка допоможе їм попри законні процедури домогтися бажаного.

Хоча навіть у суді (якщо суддя дійсно вершить правосуддя) оскаржити та «від’єднати» Стару Збур’ївку від Голої Пристані вже неможливо. Рішення — виконано, і вже немає тієї структури,  того органу місцевого самоврядування — Старозбур’ївської сільради, яка мала б усе «відкотити назад».

Але Юрій Гусєв, на превеликий жаль, «потрапив на гачок» інтриг. Сталося це під час його зустрічі з мешканцями Старої Збур’ївці минулої суботи, 27 липня.

Зустріч була дуже дивною. По-перше, на прохання обласної адміністрації призначили сходку не в місцевому клубі, де зазвичай відбуваються всі масові офіційні/неофіційні заходи, а біля клубу. Мовляв, якщо у клубі — то балачки триватимуть не менше  години, а біля клубу— можна  справитися швидко, за 10-15 хвилин, бо у губернатора безліч інших планів. По-друге, тема була не менш дивною: з питань децентралізації (хоча про що питати, селяни визначилися вже два роки тому і, нарешті, досягли мети). По-третє, зустріч мала відбуватися з мешканцями Старої Збур’ївки, однак на неї без запрошення чомусь прибув майже весь депутатський корпус Нової Збур’ївки, з’явився  навіть Віталій Соловйов,  не кажучи вже про «народовладців». Тож знову здійнявся галас, і замість 10-15 хвилин зустріч все одно розтяглася на годину, а то й більше.

Можливо, саме тому, щоб заспокоїти людей, Юрій Гусєв і прийняв таке дивне рішення — пообіцяв призначити комісію, аби та пройшла по дворах та спитала думку кожного старозбур’ївчанина про приєднання до Голої Пристані. І підписав таке розпорядження. До складу комісії увійшли три представники ХОДА та три представники Голопристанської ради. І ця комісія почала свою роботу з четверга, 31 липня.

Але навіщо? Що вона дасть? Хіба, як кажуть у деяких колах, підтвердить, що новий керівник облдержадміністрації, офіційна «рука» новообраного Президента Володимира Зеленського на Херсонщині, — «відповідає за базар»?

Чи старозбур’ївчанам слід очікувати нової колотнечі та перепон всупереч Верховенству права, зокрема, статті 71. Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» — Гарантії місцевого самоврядування, його органів та посадових осіб:

  1. Територіальні громади, органи та посадові особи місцевого самоврядування самостійно реалізують надані їм повноваження.
  2. Органи виконавчої влади, їх посадові особи не мають права втручатися в законну діяльність органів та посадових осіб місцевого самоврядування, а також вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, крім випадків виконання делегованих їм радами повноважень, та в інших випадках, передбачених законом.

Раніше в Кодексі про Адміністративні правопорушення було передбачено покарання за неправомірне втручання посадовими особами в діяльність органів самоврядування — стаття 212- 27 КУпАП,  штраф від 850 до 2125 грн. Звісно, така сума для губернатора «дрібниця», але скільки ганьби! Але цього зараз вже немає. Тож органи самоврядування    або можуть поскаржитися до прокуратури, або оскаржити таке втручання в їх діяльність у суді.

Штрихи до портрету

І наостанок, невелика ремарка до гасла «банда Маруняка».

За офіційними відомостями, розміщеними на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, за 12 місяців минулого року Старозбур’ївський голова Маруняк Віктор Васильович отримав за основним місцем роботи 186 712 грн. заробітної плати.        

Мер міста Гола Пристань Бабич  Олександр Володимирович отримав 253 278 грн.

Голова Голопристанської районної ради Херсонської області Соловйов Віталій Олександрович отримав 257 716 грн.

А голова Новозбур’ївської сільської ради Самойленко Таїсія Іванівна отримала —  офіційних доходів —  понад півмільйона! А саме —  577 289 грн. З них: пенсія — 78 000 грн., дохід від надання майна в оренду — 10 000 грн., та левова частка заробітку —  зарплата за основним місцем роботи, тобто як голови сільради —  489 289 грн.

Ну а висновки, хто є хто, робіть самі.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ