Підтримати нас

Гордєєв, Цикура, Щепьоткіна, Пиріг – що спільного?

Автор статті
17 липня 2018 12:00
1,696
Поширити:

У минулу п’ятницю, 13 липня, старозбур’ївчани проголосували за приєднання до Голої Пристані. Цікаво, як тепер відреагує обласна влада і що вигадає, аби не допустити «незручного» для неї рішення?

Нагадаємо, коли в 2015 році ще тільки розроблявся Перспективний план формування територіальних громад, мер Голої Пристані Олександр Бабич пропонував очільнику облдержадміністрації Андрію Гордєєву об’єднати навколо міста декілька сіл, у тому числі й обидві Збур’ївки - Стару та Нову. Андрій Гордєєв тоді погодився, що це було б добре. Проте в  офіційному документі обласні чиновники запланували зовсім інше: створення  під боком  райцентру окремого ОТГ, з центром у Новій Збур’ївці.

І це, на думку директора регіонального відділення Асоціації міст України Лариси Оленковської, уже з самого початку було політичною помилкою. Адже запланували створити два центри ОТГ занадто близько, на відстані лише 7 км одне від одного.

Проте  перспективний план - це не догма, а більше «побажання», рекомендації з боку експертів та обласної влади.  Головне у цьому процесі - добровільність та спроможність. Тобто, щоб люди самі вирішили, з ким об’єднатися, і щоб у майбутньому могли не тільки себе утримувати, але й розвиватися. В результаті з 27 створених з того часу в області громад тільки одна об’єдналась згідно з цим планом. Усі інші - всупереч. По-своєму вирішили й мешканці Старої Збур’ївки. Ще торік на громадських слуханнях вони вирішили об’єднатися з містом Гола Пристань. Але одразу ж відчули дуже потужний тиск з боку обласної влади, яка під різними, навіть екстравагантними приводами, досі намагається «нагнути» село під Нову Збур’ївку. Причому, зовсім не приховується, що Новозбур’ївську громаду запланували створити «під Віталія Соловйова»,  керівника Голопристанської райради, кума губернатора Андрія Гордєєва. А без Старої Збур’ївки реалізувати цей план уже ніяк не виходить. Також майже не приховується, що старозбур’ївчани потрібні лише для «галочки». Головне в цьому питанні - землі, що мають перейти у розпорядження ОТГ під головуванням Віталія  Соловйова. Адже під орудою сільради Нової Збур’ївки перебувають 20 тисяч гектарів ріллі, проте переважна більшість землі використовується в тіні. 

Отже, незважаючи на те, що Стара Збур’ївка та Гола Пристань дотрималися всіх процедур про об’єднання, Херсонська облдержадміністрація рішення громад не погодила. Але у травні цього року змінилося законодавство, місто отримало статус ОТГ, а вперте село - можливість до нього приєднатися за спрощеною процедурою. Про це було офіційно заявлено керівництву області. Проте губернатор вигадав нову, додаткову процедуру, не передбачену жодним правовим нормативним актом: наказав провести подвірний обхід. Мотивував це наступним: мовляв, до нього звернулися мешканці села, вони наполягають, що більшість з них насправді  за Новозбур’ївську ОТГ. Лист про бажання приєднатися до Нової Збур’ївки підписало десь п’ятсот людей, тому треба ще раз з’ясувати думку громади.

На фото: Один з листів, що надіслали до губернатора.

Опозиційних мешканців села представляють: депутат сільради Старої Збур’ївки, приватний підприємець Василь Пиріг;

- мешканка м. Гола Пристань Надія Цикура, яка представляється членкинею правління Міжнародного комітету з захисту прав людини;

- херсонка Лариса Щепьоткіна, більш відома як прихильниця «Концепції громадської безпеки» (КОБ) - у деяких публікаціях спільноти прихильників КОБ відносять до тоталітарних сект, й існує припущення, що рух створено не без підтримки російських спецслужб;

- чоловік, який із невідомих причин не називає свого прізвища, а представляється просто Михайлом Юрійовичем.

Голова сільради Віктор Маруняк пояснював губернатору: більшість прізвищ у тому листі, що надіслали в ОДА – це люди з інших міст та сіл, які не зареєстровані у Старій Збур’ївці.

Проте Андрій Гордєєв наполягав на додатковому опитуванні. Коли ж Віктор Маруняк запитав, а що робити з результатами громадського слухання, на яких законних засадах визнавати його недійсним, губернатор зірвався на крик: «Буде моє розпорядження, вам цього замало?!»

Після того усного повеління минуло майже два тижні, проте Стара Збур’ївка так і не дочекалася письмової вказівки Андрія Гордєєва про додаткову процедуру. А час - спливає. Як спливав і тоді, коли мешканці села чекали на погодження проекту про об’єднання.  Зазвичай документи погоджуються десь днів за десять, проте у їх випадку - чекали місяцями. Тобто, обласна влада напевно свідомо зволікала. Не виключено, що і  зараз можуть використовувати цей метод як додаткову перешкоду.

Тому, дотримавши всіх розумних термінів, шість депутатів сільради внесли пропозицію розглянути на сесії сільради 13 липня питання про приєднання до Голопристанської ОТГ.

А напередодні сесії кожен з ініціаторів та інші депутати (крім двох, які поїхали до Польщі на заробітки, та опозиційного депутата Василя Пирога) пройшли по своїх округах й опитали своїх виборців. Причому, на відміну від опозиції, враховували всі думки (опозиція збирала тільки ті, що були їй на руку). Деякі люди дійсно бажали приєднання до сусіднього села, бо там родичів багато. Деякі казали - що їм байдуже. Проте більше 80%, висловилися за приєднання до Голої Пристані. У тому числі підписалися за Голу Пристань і більшість тих старозбур’ївчан, що зареєстровані в селі та чиї прізвища фігурують в «опозиційному листі» до губернатора. 

На фото: Результати подвірного опитування напередодні сесії.

На питання, чого ж змінили свою думку, люди розповідали таке. Виявляється, їх залякували, що коли вони приєднаються до міста, то село втратить статус села. А тоді комунальні платежі стануть набагато вищі: податок на продаж цигарок та спиртне теж буде як у місті - замість 500 гривень доведеться платити 7 тис. грн.; що закриють школу, дитсадочок, фельдшерко-акушерський пункт; що всі надходження села місто забере собі,  адже голосів в раді ОТГ у городян буде більше, ніж голосів представників Старої Збур’ївки; що відберуть землі; відберуть право рибалити… Тобто, розповідали неймовірні «страшилки», які зовсім не відповідають реальному стану речей і процесу децентралізації. А також вигадували казочки про «золоту жилу» Нової Збур’ївки. Мовляв, коли буде ОТГ, то 60% земельного податку посиплеться всім у кишені, адже там - 20 тис. гектарів ріллі. Та зі зрозумілих причин замовчували, що цей відсоток земельного податку сусідня сільрада вже декілька років отримує, проте майже всі гроші витрачає на саму себе. Так, за перше півріччя цього року Нова Збур’ївка отримала власних надходжень трохи менше 2 млн. грн.. (1 975 779), та на утримання власного апарату витратила… теж майже 2 млн. грн. (1 922 888).

До речі, готуючись до бурхливих дебатів на сесії (адже старозбур’ївчани знов запросили всі зацікавлені сторони, у тому числі опозицію, сусідів і районну владу), голопристанські фахівці підготували розрахунки бюджету майбутніх громад у «різній конфігурації». Отже, згідно з розрахунками, на кожного мешканця Голої Пристані вже виходить по 2047 гривень бюджетних надходжень (адже місто отримало статус ОТГ), на кожного старозбур’ївчанина буде 1126 грн., на новозбур’ївчанина - 458 грн. Тобто, якщо об’єднаються Стара та Нова Збур’ївки, то очікується бюджетних надходжень - по 618 грн. на людину. Проте якщо Стара Збур’ївка приєднається до Голої Пристані, то на кожного мешканця цієї громади надходжень буде 1915 гривень. Тобто, втричі більше, ніж після об’єднання з сусідами.

На фото: Розрахунки фінансової перспективи.

Питання про майбутню громаду обговорюється вже більше року, але дискусія на сесії була надзвичайно бурхливою, гучною та тривала півтори години. Кричали переважно представники опозиції та Нової Збур’ївки. Вимагали різного, наприклад - створити ще одну робочу групу з представників сусіднього села, щоб вони теж опитали старозбур’ївчан, перевірили результати опитування, яке проводили місцеві депутати. Вимагали дотримуватися законодавства про принципи добровільності створення ОТГ, не вносити безлад в громаду, а тому - виконати вимоги губернатора - об’єднатися з Новою Збур’ївкою. Навіть вимагали, щоб депутати роз’яснили всім присутнім, як розуміють процес децентралізації та поклялися на Біблії, що беруть на себе відповідальність за «страшні» наслідки.

Дебати на сесії сільради Старої Збур’ївки

Заслухавши всіх бажаючих виступити чи покричати з місця, депутати сільради майже одноголосно підтримали ініціативу щодо приєднання до Голопристанської ОТГ, ніхто не утримався. Проти проголосував лише Василь Пиріг.

Постфактум. Редакція «Вгору» теж, на початку розслідування цієї історії, отримала копії «опозиційного листа» до губернатора. Хто є хто з підписантів, нам тоді відомо не було, проте без всілякої експертизи можна побачити, що багато «за» Нову Збур’ївку написано одним почерком. Також на питання,  чому в цих опитувальниках думки селян немає альтернативи, а є тільки один шлях - Новозбур’ївська ОТГ, Василь Пиріг проговорився, що люди підписували «автоматом». А Лариса Щепьоткіна  зізналася, що вона взагалі проти створення будь якого ОТГ: адже зараз уся українська влада узурпаторська, нелегітимна, а через створення ОТГ - узаконює себе. Також з’ясувалася таємнича постать Михайла Юрійовича. Виявляється, що це - Михайло Ротонос, який перед початком російської агресії, разом із Сергієм Рябовим створювали в Старій Збур’ївці «народовладдя»: зробили печатку, видавали «паспорти людини» та запевняли селян, що з таким документом вже не треба слухати «узурпаторську» місцеву владу та виконувати українські закони. Тоді, після публікацій «Вгору», співробітники СБУ поспілкувалися з «народовладцями», в результаті Сергій Рябов втік до Росії, а Михайло Ротонос зачаївся на декілька років. Зараз він знову з’явився, щоправда, «в тіні» іншої опозиції й приховує своє прізвище. Та хоч опозиція начебто інша, начебто діє «під гаслом дотримання законодавства», проте наслідки - ті ж самі: організація провокацій та підбурення людей не виконувати законних процедур та законних рішень органів місцевого самоврядування. При цьому майстерно використовуються різні технології обробки та вербування «прихильників». Навіть очільник області Андрій Гордєєв, на жаль, на це «повівся». Можливо, тому що просто не розібрався, а можливо - так йому  вигідно. Втім, гадати не будемо, адже тепер у цієї справі буде розбиратися ще й СБУ. Під час сесії голова Старої Збур’ївки Віктор Маруняк офіційно повідомив Василя Пирога та його «команду», що направляє в Службу безпеки офіційну заяву щодо «альтернативної влади», яку вони знову намагаються утворити в селі.

Виступ голови сільради Віктора Маруняка

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ