Підтримати нас

Як слідча Тетяна Голованова справи «хоронить»

Автор статті
30 жовтня 2020 14:00
1,718
Поширити:

Слідча Тетяна Голованова, яка розслідувала напад херсонського псевдоактивіста Кирила Стремоусова на журналіста онлайн газети «Вгору» Дмитра Багненка, ховається від суду й не надає матеріали кримінальної справи.

Нагадаємо, за завданням редакції Дмитро Багненко сфотографував та написав про незаконне знищення дерев на зеленій зоні  проспекту Ушакова, яка розмежовує проїжджу частину і пішохідну зону. Робітники облаштовували там стоянку для автівок і спиляли вже три клени. Роботами керував Кирило Стрємоусов (відомий за проросійськими акціями, стріляниною в прес-клубі «Новий день», нападами на чиновників та депутатів) та його спільник Валерій Кулешов.

Публікація на сторінці «Вгору» в Фейсбук отримала неабиякий резонанс. Дописувачі почали навіть «битися об заклад» - знищать усі дерева, чи після обнародування інформації інші залишать у спокої. Адже журналіст зафіксував, що ґрунт знято ще навколо десятка кленів. Тому 23 червня Дмитро знову пішов на місце події - перевірити долю дерев та підготувати новий матеріал.

Виявилося, що після першої статті інші клени вже не чіпали, облаштовували паркувальні місця між ними. Але тільки кореспондент почав це фотографувати – Кирило Стрємоусов та Валерій Кулешов підійшли до нього, почали принижувати та затуляти місце робіт. Дмитро зателефонував до поліції,  у цей момент Стрємоусов вдарив його по голові.

Медпрацівники констатували у Багненка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови. Слідча група відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Але заступниця начальника СД Херсонського відділу нацполіції старший лейтенант поліції Тетяна Голованова 9 вересня закрила кримінальне провадження.

Адже, на її думку, цитуємо:

 … «об’єктивна сторона проступку полягає у діях, які перешкоджають законній професійній діяльності як окремого журналіста (журналістів), так і засобу масової інформації, і можуть проявлятися у формі перешкоджання законній діяльності журналіста, яка у свою чергу є такою, яка спрямована на реалізацію ними своїх повноважень у інформаційній сфері і здійснюється засобами та в порядку, передбачених законом.

Суб’єктивна сторона проступку характеризується прямим умислом.

На підставі вищевикладеного, у діях Стремоусова К.С. відсутня суб’єктивна та об’єктивна сторона кримінального проступку, передбаченого ст. 171 КК України.»

Адвокат та юрист громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я Олександр Данилов подав у суд скаргу на цю постанову слідчої.

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Галина Радченко призначила розгляд скарги та зобов’язала Тетяну Голованову надати до суду матеріали вищевказаного кримінального провадження. Проте засідання вже двічі (!) переносилися, бо слідча на них не з’являлася і так і не надала матеріали справи. А через те розглядати скаргу по суті неможливо. Наступна спроба провести судове засідання - 5 листопада 2020 о 14.30 год.

Цікаво, що з моменту нападу на Дмитра Багненка й до кінця жовтня, Херсонській міський суд уже змусив Тетяну Голованову відкрити заново декілька кримінальних проваджень, які та закривала своїми постановами.

Це, наприклад, справа про невиконання судового рішення; шахрайку, яка виманила у херсонця 15 тисяч гривень; справа про електронне шахрайство; і про херсонку, яка «кинула» польського бізнес-партнера на четверть мільйона євро тощо.

P.S. Нагадуємо, Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я» є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Юристи громадської приймальні БО “ФМЗ” консультують та захищають права постраждалих безкоштовно.

Розклад роботи громадської приймальні:

понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;

вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.

Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

P.P.S. Забезпечення правового захисту правозахисників та активістів в Україні реалізується за підтримці Фонду прав людини посольства королівства Нідерландів. Цей проєкт реалізується у приймальнях Української Гельсінської спілки в містах: Київ, Чугуїв, Львів, Чернігів, Одеса, Суми, Херсон, Черкаси, Дніпро.

Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримці Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ