Підтримати нас

Подробиці нападу на журналіста «Вгору»

Автор статті
24 червня 2020 12:01
1,567
Поширити:

На журналіста онлайн-газети «Вгору» Дмитра Багненка напали в центрі Херсона у вівторок, 23 червня,. Після цього кореспондент видання звернувся до лікарні. Медики констатували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови.

Дмитро Багненко за завданням редакції писав про незаконне знищення дерев на зеленій зоні  проспекту Ушакова, яка розмежовує проїжджу частину і пішохідну зону.

Перший репортаж журналіст зробив ще  минулої п’ятниці, 19 червня. Він побачив, як невідомі пиляють молоді дерева й почав фіксувати це на фото та відео. Пильщики занервували та пішли радитися до координатора. Ним виявився місцевий псевдоактивіст Кирило Стрємоусов (відомий за проросійськими акціями, стріляниною в прес-клубі «Новий день», нападами на чиновників та депутатів). Кирило сидів неподалік у кафе ще з одним «активістом» Валерієм Кулешовим.

Інформація про цю подію на сторінці «Вгору» в Фейсбук отримала неабиякий резонанс.  Дописувачі почали навіть «битися об заклад» - усі дерева знищать за вихідні, чи залишать ті, що не встигли спиляти до приїзду журналіста.

 «Активісти» та їх прибічники почали стверджувати, що роботи проводять законно, що у них є всі дозволи на облаштування тут парковки для кафе, а замість знищених дерев насадять нові.

У той же час  на телефон Дмитра почали надходити повідомлення від невідомих, які спочатку вимагали зняти публікацію про знищення дерев  на сторінці видання, потім ті ж самі аноніми пропонували заплатити за це гроші. А в групі Фейсбук, яку адмініструє Валерій Кулешов, коментарі на підтримку «Вгору» хтось почав швидко видаляти. Інші коментарі, як приміром, заклик підпалити «цю контору», тобто, редакцію “Вгору” - залишали.

У вівторок, за завданням редакції, Дмитро Багненко знову пішов до місця події сфотографувати, чи залишилися там дерева (до речі - залишилися, робітники насипали навколо них щебінь, але більше їх не чіпали). І там до нього підійшли Кирило Стрємоусов та Валерій Кулешов. Вони одразу  почали ображати кореспондента «Вгору» та заважали йому виконувати свою роботу. Усе це Стрємоусов сам знімав та стримів (парадоксально, але завдяки цьому редакція має докази проти нього). Однак коли Дмитро почав викликати поліцію, Стрємоусов вдарив його по голові.

На місце події  прибув наряд патрульної поліції, слідча, а також адвокат та юрист громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я Олександр Данилов.  

Стрємоусов стверджував, що нікого не чіпав, не бив і не заважав. Кулешов давати пояснення відмовився.

Після того, як Дмитро Багненко дав свідчення, він звернувся до лікарні. Медпрацівники констатували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови. 

Слідча група відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Однак дивно, що пресслужба поліції вважає цю ситуацію - конфліктом між журналістами (!?)

Національна спілка журналістів України  засудила напад на колегу та закликала поліцію до належного розслідування фізичної агресії до працівників ЗМІ.

 - Те, що підозрюваний у резонансному  інциденті зі стріляниною по прес-клубу тепер кидається з кулаками на журналіста, -  це ганьба!,  - наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. - Чекаємо на оперативну та рішучу реакцію правоохоронців. Чекаємо щонайменше, що підозрюваного в нападах ізолюють від херсонських журналістів.

P.S. Нагадуємо, онлайн газета “Вгору” - один з напрямків роботи Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я». БО “ФМЗ” є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Юристи громадської приймальні БО “ФМЗ” консультують та захищають права постраждалих безкоштовно.

  • Розклад роботи громадської приймальні:
  • понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;
  • вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.
  • Обідня перерва з 12.00 до 13.00
  • Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.
  • Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

P.P.S. Забезпечення правового захисту правозахисників та активістів в Україні реалізується за підтримці Фонду прав людини посольства королівства Нідерландів. Цей проєкт реалізується у приймальнях Української Гельсінської спілки в містах: Київ, Чугуїв, Львів, Чернігів, Одеса, Суми, Херсон, Черкаси, Дніпро.

Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримці Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ