Підтримати нас

Хто зупинить "активіста" Стремоусова?

Автор статті
31 липня 2020 10:27
3,341
Поширити:

Побиття, погрози, майже не прихована проросійська діяльність… Хто він насправді, херсонський “активіст” Кирило Стремоусов та чому безперешкодно продовжує свою злочинну діяльність - намагалася з’ясувати Олександра Опрова.

У п’ятницю, 24 липня, знову відклали судове засідання в кримінальній справі проти Кирила Стремоусова, який позиціонує себе як журналіст, блогер та активіст.

Провадження відкрили ще в січні минулого року, коли Стремоусов влаштував стрілянину з травматичної зброї у прес центрі херсонської газети “Новий день”. За словами свідків, тоді ж він застосував і сльозогінний газ, внаслідок чого одна з журналісток видання отримала опік очей. 

Цього разу на засідання суду не з’явився один із адвокатів, тому розгляд справи було “відтягнуто” до 19 серпня.

Херсонські ЗМІ не  раз повідомляли, що на Стремоусові «висить» ряд нерозслідуваних кримінальних проваджень. Саме він був одним з головних організаторів «Руської весни» на Херсонщині у 2014 році. Разом з групою прибічників вони били активістів херсонського Майдану та закликали до відродження Російської імперії.

У базі “Миротворець” Кирило Стремоусов позначений як провокатор та антиукраїнський пропагандист, організатор проросійських мітингів та руських пробіжок, учасник тоталітарної секти КОБ. У квітні 2018 року він намагався відбити в суді затриманого депутата від “Єдиної Росії”. У травні того ж року впритул стріляв з травматичної зброї в охоронця пляжу в Генічеському районі. 

У березні поточного року Кирило Стремоусов увірвався на будівельний майданчик по вулиці Олеся Гончара в Херсоні, вимагав документи на проведення робіт, завдав тілесних ушкоджень охоронцеві. 

У червні побив очільницю управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку Херсонської міськради Марину Віркун. І це далеко не весь перелік його “активізму”. 

Останній кричущий випадок стався 23 червня поточного року

Проросійський активіст напав на журналіста херсонського онлайн газети “Вгору” Дмитра Багненка, котрий намагався відзняти облаштування приватної стоянки замість частково знищеної зеленої зони на центральному проспекті міста. 

Спроба відзняти процес знищення дерев та облаштування приватної стоянки завершилася для журналіста побиттям, образами та погрозами.

Журналіст знімав місце, де велося будівництво стоянки для чергового приватного кафе, як раптом з його приміщення,  нецензурно  лаючись, вискочив чоловік, він ображав Дмитра та погрожував йому, намагався зчинити бійку, а коли хлопець спробував викликати поліцію –  сильно вдарив його по голові. У результаті нападу Дмитро, який, згідно з редакційним завданням, виконував свою роботу, отримав черепно-мозкову травму, струс мозку, ураження м’яких тканин голови. 

За два дні до побиття Дмитро Багненко оприлюднив публікацію та відео про те, як саме на цьому місці, центральному проспекті Ушакова, спилюють здорові дерева під місце для автостоянки одного з кафе. Роботи координували Стремоусов з Кулешовим. Після цієї публікації «активісти» запевняли, що мають усі необхідні дозволи на облаштування стоянки. Проте повного комплекту документів, які б засвідчували таке право, у тому числі на знищення зелених насаджень, ні “активісти”, ні відповідальні відомства не надали.

Після оприлюднення інформації на телефон Дмитра почали надходити дзвінки з погрозами та вимогами видалити публікацію. А  роботи біля кафе не зупинили.

Коли через два дні Дмитро Багненко знову підійшов до місця облаштування автостоянки на місці спиляних дерев – його просто побили.

Постраждалий  викликав поліцію та подав заяву про вчинення кримінального правопорушення за фактом перешкоджання журналістській діяльності з застосуванням фізичного насилля. 

Тоді ж на випадок відреагували відповідні організації. Наприклад, дії Кирила Стремоусова засудила Українська Гельсинська спілка з прав людини  та Національна спілка журналістів України.

Але і після цього «активісти» не заспокоїлися. У соцмережах вони почали сипати брудними образами та вигаданими звинуваченнями на адресу видання, погрожувати журналістам. Все це у відкритому доступі з вульгарними неправдивими звинуваченнями, нецензурною лайкою на адресу Дмитра, керівництва та працівників онлайн газети «Вгору». Неодноразово ці двоє з’являлися біля офісу видання. Журналісти припускають: вони можуть увірватися та вчинити провокацію. І вже вкотре для Стремоусова з Кулешовим усе проходить безкарно.   

Багато галасу і жодних результатів

До речі, нещодавно на Кулешова та Стремоусова подала заяву до поліції одна з херсонських аптек, куди ті  буквально вдерлися разом з групою інших “активістів” з бездоказовими звинуваченнями в наркоторгівлі. При цьому в режимі прямого ефіру погрожували, нецензурно висловлювалися на адресу фармацевтів та навіть деяких літніх відвідувачів, які просто зайшли за ліками.

 “Активісти” перелізли через вітрину до службового приміщення та спробували вчинити несанкціонований обшук, пошкодили майно закладу. При цьому ні працівники охоронної фірми, ні співробітники поліції, які прибули на місце події, не перешкоджали їм.  

У полі їх “інтересів” не лише “наркоаптеки”, а й невеликі “наливайки”, торгівельні точки, зали гральних автоматів. Стремоусов з Кулешовим безжальні до працівників найнижчої ланки - продавців, які стоять за прилавком. Їх вони називають злочинцями, які обдурюють людей, знищують нашу молодь. І це роблять, не надаючи ніяких доказів. 

Чи є від Стремоусова з Кулешовим хоча б якась користь для суспільства - великий сумнів. А от що вони задовольняють власні інтереси - то це факт: можуть заради приватних стоянок бити людей, сипати нецензурщиною та погрозами на кого заманеться. 

Аби все ж з’ясувати, скільки  кримінальних проваджень відкрито на Стремоусова та як просуваються  розслідування, ми звернулися із запитом до ГУ Нацполіції. Проте відповідь нас дуже здивувала. Чомусь у відомстві вирішили нам повідомити, що цьогоріч не було відкрито жодного провадження:

Відповідь поліції немає нічого спільного із запитом видання.

Можна припустити, що це якесь непорозуміння, і  у відомстві просто не втямили, чого саме ми від них вимагаємо. 

І ще одне. Стремоусов з Кулешовим є активними учасниками харківського руху ПОТОН, скандально відомий очільник якого Павло Онищенко наразі перебуває під вартою. 



Стремоусов є активним учасником скандально відомого харківського руху Потон 

Ряд ЗМІ навіть називають потонівців “проросійськими рекетирами”, посилаючись на військово-патріотичну організацію “Фрайкор”.

Страшно навіть припустити, якими наслідками для нашого регіону і тих людей, яких вони начебто “захищають”, може обернутися такий псевдоактивізм та його ймовірне “кришування”.

До того ж, хоча Стремоусов і позиціонує себе як журналіст, його “діяльність” суперечить основним нормам, яких мають дотримуватися представники ЗМІ. Відповідно до засад етики журналіста

“Працівник медіа мусить керуватися принципами правдивості та неупередженості. Журналістське розслідування має бути саме розслідуванням, а не замовною компрометацією когось….  Неприпустиме зниження лексики, надмірне захоплення жаргонізмами, використання елементів ненормативної лексики”. 

А Стремоусов не лише нецензурно висловлюються на адресу своїх опонентів, а й нерідко застосовує фізичну силу, часто в грубій формі висловлює звинувачення, не маючи при цьому конкретних доказів.

На жаль, така проблема характерна для всієї України, адже сьогодні будь-хто може видавати себе за журналіста, “розмахуючи”  посвідченням, ображати, принижувати, нецензурно лаяти та навіть бити людей. Прикриваючись при цьому високою метою, авторитетом професії та законами, які захищають діяльність представників четвертої влади.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ