Підтримати нас

Що робити, якщо окупанти відключать інтернет: поради експертів

Vgoru
Автор статті
28 лютого 2022 17:18
873
Поширити:

Зараз постять багато фейків про те, що окупанти почнуть "глушити" зв'язок у прифронтовій зоні, СБУ вже спростувала це, але, на всяк випадок, постимо поради експертів від Explainer.

Що робити, якщо в Україні відключать інтернет?

У разі шатдауну можна покладатися на комунікацію через аналогові системи зв’язку – рації чи передавати інформацію через флешки. «Також зараз набувають популярності технології децентралізації – пірингові мережі, – додає Віталій Мороз, – де користувачі отримують доступ до контенту не через сервери (під час відключення доступу до серверів немає), а через один одного з розподіленого кешу. Прикладом такої мережі є новий браузер CENO з Канади – він наразі доступний для користувачів Android й локалізований українською мовою». 

Також можна використовувати спеціальні месенджери, які працюють без інтернету чи стільникового зв’язку. Як-от: Bridgefy або Briar, які передають інформацію за допомогою Bluetooth. Але для того, щоб вони працювали, аналогічні застосунки мають бути встановлені не лише на вашому телефоні, але й ґаджеті того, з ким ви хочете комунікувати. 

Проте найголовніша порада – стежити за тим, щоб усі електронні пристрої були добре зарядженими, а також мати з собою павербанки й додаткові батарейки. 

Щодо можливого шатдауну інтернету в Україні ІТ-фахівець Андрій Тужиков радить на панікувати. На його думку, малоймовірно, що таке може статися по всій території нашої держави, а навіть якщо й так, то завжди лишаються «чорні ходи». «Це зумовлено різними дефектами, – говорить експерт, – багами у мережевому обладнанні та софті. Навіть 0,01%, який залишиться, вистачить, щоб налаштувати VPN, проксі та дати доступ до решти світу. В Україні багато активних та свідомих ІТ-шників, які про це подбають. Але, зрозуміло, що тут не йдеться про безлімітний трафік ТіkТоkів. Доступ у цьому випадку буде значно обмеженіший».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ