Підтримати нас

"Не хочеш полюбити по-хорошому - візьмемо силою"

Автор статті
15 квітня 2020 13:36
1,427
Поширити:

У Херсонській області прецедент на всю країну: вперше в історії децентралізації одне село намагається оскаржити добровільне об’єднання іншої громади - не з ними.

За словами голови Новозбур’ївської сільради Таїсії Іванівни Самойленко, її односельці хочуть бути центром ОТГ, як це було й заплановано ще з 2015 року Перспективним планом формування територій області, складеним в обласній держадміністрації. Тому новозбур»ївчани планують від’єднати сусіднє село Стару Збур’ївку від Голопристанської об’єднаної територіальної громади та приєднати його до себе і – стати центром.

Таїсія Іванівна Самойленко працює в Новозбур'ївській сільській раді з 1990 року, з 2002 року – сільським головою.

Таїсія Іванівна Самойленко:

- Колись це була одна сільська рада Люди й підписи збирали, 541 підпис, й зібрання проводили, і на сесію їх запрошували. Був Перспективний  план і ми хотіли, щоб ми пішли по Перспективному плану: Стара Збур’ївка, Рибальче, Геройське і Нова Збур’ївка - центром.

Перспективний план був написаний у Херсонській облдержадміністрації. Однак жодна громада не схотіла об’єднуватися з Новою Збур’ївкою. Рибальче увійшло до складу Чулаківської ОТГ. Старозбур’ївчани приєдналися до Голої Пристані. Геройське взагалі захотіло піти в Миколаївську область.

- Тому ми вирішили подати позов до суду, - пояснює ситуацію Таїсія Іванівна.

Отже, Новозбур’ївська сільська рада подала позов до суду на Голопристанську міську раду, Херсонську обласну раду, Херсонську обласну державну адміністрацію та вже не існуючу Старозбур’ївську сільську раду.

Мета – визнати незаконними та скасувати всі рішення вищеперерахованих рад та розпоряджень ХОДА щодо погодження та затвердження рішення про приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані та утворення Голопристанської ОТГ.

Задля забезпечення позову сільрада сплатила 10 тисяч гривень судового збору. Скільки коштуватимуть послуги адвоката, який готував позов й має представляти Нову Збур’ївку в суді, та яким чином вони оплачуватимуться (теж з місцевого бюджету чи з приватних внесків?) - Таїсія Іванівна не була готова відповісти.   

Втім, за інсайдерською інформацією, голова сільради запропонувала всім працівникам виконкому «скинутися» на послуги адвоката по 2 тисячі гривень. Однак офіційно вона цього не підтвердила.

На питання щодо майбутніх планів за результатами судового процесу пані Самойленко відповіла наступне:

- Якщо суд задовольнить позов, ми будемо об’єднуватися зі Старою Збур’ївкою. Якщо ні – на сьогодні, згідно із законодавством, ми маємо право бути самостійною громадою. У нас понад 8 тисяч населення. Щоправда, частина людей виїхала на заробітки, але 7,5 тисяч є на місці точно. Хай вирішують.

Цікаво, що майже те саме Таїсія Іванівна казала й два роки тому, коли Стара Збур’ївка та Гола Пристань намагалися подолати шалений супротив* їх об’єднанню з боку обласної влади. Під час чергової зустрічі в ХОДА, де йшлося  про створення об’єднаних територіальних громад у Голопристанському районі (бо серед іншого стояло питання, що робити з Новою Збур’ївкою, яка залишалася «білою плямою»), вона заявила категорично: «Ми ні до кого приєднуватися не хочемо, наші депутати питали людей - ніхто не хоче. Якщо було б можливо залишитися окремо, залишилися б, ми й так спроможні».

Тепер Таїсія Іванівна говорить, що  сподіваються встигнути з вирішенням усіх питань до чергових виборів в органи місцевого самоврядування, призначених на осінь цього року. А також не виключає, що буде знов балотуватися на посаду сільського голови чи голови Новозбур’ївської ОТГ. Адже у неї великий життєвий багаж і досвід  – працює на керівних посадах у сільраді тридцять років.

Лариса Оленковська: головна мета процесу децентралізації – максимально наблизити послуги до людей,  зробити їх якісними й покращити рівень життя.

Формально, як коментує виконавча директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Павлівна Оленковська, Нова Збур’ївка дійсно може залишитися окремою самостійною громадою.

- Але не забувайте, на прямі відносини з державним  бюджетом наразі виводяться лише об’єднані територіальні громади, і кількість населення тут не має значення. Згідно з існуючим законодавством, ОТГ -  це два чи більше об’єднаних населених пункти. Тобто, Нова Збур’ївка отримає всі повноваження, як і об’єднані громади. Але вона не стане повноцінним органом місцевого самоврядування, тому що розпоряджатися надходженнями з державного бюджету, вирішувати, на що їх спрямовувати та в якій кількості, - будуть не вони, а районні структури.

Майже про те саме, коментуючи позов Нової Збур’ївки, говорить і мер Голої Пристані, він же – голова Голопристанської ОТГ Олександр Володимирович Бабич.

Олександр Бабич: за три роки, поки ми зі Старою Збур’ївкою виборювали право на об’єднання, ми вже втратили 4 млн. гривень державної субвенції, які виділяються сільським населеним пунктам на розвиток інфраструктури.

- Чесно кажучи, я взагалі не розумію логіку керівництва Нової Збур’ївки. Серед їхніх головних аргументів - те, що ми об’єдналися всупереч Перспективного плану. Вони що, намагаються спростувати увесь процес децентралізації? Адже 90% громад країни теж об’єдналися всупереч перспективним планам, але ж це –  одна з найуспішніших реформ! Крім того, щоб ви розуміли, ми почали ініціювати об’єднання з Голою Пристанню майже одразу, як почався процес децентралізації.  І перша громада, до кого приїхали з пропозицією, – це була Нова Збур’ївка. Але вони нам відмовили. Наразі Нова Збур’ївка витрачає на утримання сільського апарату 75% свого бюджету (у них дуже великий апарат, лише на декілька людей менше, ніж у нас в місті). Хоча за економічними розрахунками та рекомендаціями щодо спроможності громад ці витрати мають бути не більше ніж 25% (в Голої Пристані – 18%). Якщо з 2021 року скасують, як планувалося, районні адміністрації, то ні районного управління освіти вже не буде, ні соцзабезпечення. А навчати дітей, надавати послуги пенсіонерам – це все одно треба робити.  Тобто, Новій Збур’ївці доведеться або створювати у себе відповідні структури та утримувати їх (якщо законодавство це дозволить), або укладати договір з кимось на надання цих послуг. А це - дуже велике навантаження на місцеві бюджети. Навіть ми наразі «скрипимо»,  хоча у нас, як у міста, є прибутковий податок (ПДФО), а у села його немає. До того ж, вимушені, через коронавірус, перерозподіляти видатки на боротьбу з пандемією. А бюджет – недоотримаємо, бо призупинилися надходження з земельного податку та інші платежі. Тим не менше, ми досі готові приєднати Нову Збур’ївку до нашої громади, бо це логічно, зручно для людей, й економічно вигідніше з точки зору держави: у нас вже організовано всі відповідні послуги, немає потреби на зайве витрачання коштів. Нещодавно напередодні карантину я випадково зустрівся с Таїсією Іванівною в облдержадміністрації й знову сказав, що наша пропозиція про спільну громаду, яку ми озвучили ще чотири роки тому, залишається в силі, незважаючи ні на що. Вона подякувала, але не сказала «так», однак не сказала й «ні». А після цього - ми отримали позовну заяву.

Судове засідання Херсонського окружного адміністративного суду за позовом Новозбур’ївської сільради призначено на ранок 16 квітня.

*Довідкове. Стара Збур’ївка та Гола Пристань вирішили об’єднатися ще влітку 2017 року. Двічі пройшли всі відповідні процедури, але процес гальмувався на рівні позитивного експертного висновку Херсонської облдержадміністрації. Це єдиний етап децентралізації, який залежить не від добровільного вибору громад, а саме від рішення обласної влади про відповідність документів вимогам законодавства.

Майже три роки обласна влада намагалася їх зламати та примусити об’єднатися із селом Нова Збур’ївка.  Були й погрози, й відверта брехня, фальсифікація документів, незаконні розпорядження та провокації.  

Під час журналістського розслідування кореспонденти «Вгору» з’ясували, що за всіма цими інтригами стояв, зокрема, голова Голопристанської райради Віталій Соловйов. На той час у нього був впливовий «дах» в особі кума, голови ХОДА Андрія Гордєєва. Голова сільради Нової Збур’ївки Таїсія Самойленко теж опинилася в їх команді, але вона, за нашою інформацією, була більше зацікавлена не в супротиві, а в зволіканні: навіщо ходити по селах, вмовляти сусідів об’єднатися у одну громаду, потім змагатися з іншими кандидатами на посаду голови ОТГ, коли їй і так добре, бо й без реформ, без всяких зусиль, отримує зарплатню - більшу ніж голова однієї з самих багатих сільських об’єднаних громад України?

Якось  на черговому зібранні в обласній держадміністрації «з приводу ситуації навколо об’єднання у Голопристанському районі» голова Старозбур’ївської сільради Віктор Маруняк не cтримавcя і заявив: «Хоч розстріляйте мене, але проти рішення громади я не піду».

Вони змогли отримати позитивний експертний висновок облдержадміністрації, коли Андрій Гордєєв подав у відставку. Але інтриги не припинилися навіть й після завершення процесу приєднання. Новопризначений голова ХОДА Юрій Гусєв піддався на чергову провокацію й теж, як і його попередник, розпорядився вдруге зробити подворовий обхід мешканців Старої Збур’ївки  з питанням: до кого все ж таки вони хочуть приєднатися, до Голої Пристані, чи до Нової Збур’ївки? Хоча така вимога не передбачена жодним законодавством. Та село і це «пережило». І з цього року вже живе з Голою Пристанню одним спільним бюджетом та нарешті, почало не виживати, а - розвиватися.

P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ