Підтримати нас

У Херсонському ізоляторі росіяни катували жінок різними способами

Vgoru
Автор статті
13 липня 2023 13:30
1,199
Поширити:

Під час окупації Херсона росіяни жінок в ізоляторі били, катували електрострумом, холодною водою, погрожували та принижували їх.

Про це йшлося на пресконференції ““Жіночі камери” херсонської катівні: презентація звіту про утримуваних Росією українок”.

За словами правової аналітикині ZMINA Онисії Синюк, правозахисники Центру прав людини ZMINA зібрали свідчення 30 жінок, які в різний період часу утримувалися в приміщенні ізолятора тимчасового тримання в Херсоні.

За її словами, жінок постійно принижували. Їх примусово роздягали під час затримання і не тільки, погрожували зґвалтуванням їх та їхніх дітей.

Як зазначається, застосовувалося психологічне насильство. Зокрема деякі катування проводилися в камерах у присутності інших жінок для залякування. Самі катування проводилися вдень і вночі; крики чули в усіх приміщеннях ізолятора, наголошувалося на пресконференції.

Затримання жінок проходило з порушенням усіх прав. Їм не повідомлялося, чому їх затримують, куди везуть. Кількість людей у камерах удвічі й більше перевищувала норми перебування в ізоляторі. На душ відводилося п’ять хвилин. Їжу привозили раз на день, у недостатній кількості, до вечора вона скисала. Медичного забезпечення не було, а коли дуже рідко приїжджав лікар, він казав, що жінки симулюють хвороби, розповіли на пресконференції.

Після їх звільнення з незаконного утримання в жінок констатували численні хвороби, втрату ваги, стрес тощо.

Нагадаємо, судитимуть заступника начальника Росгвардії Ростовської області Олександра Науменка з позивним «Альфа». Також трьох його співучасників — російських військових Олександра Чиленгірова, Анвера Муксімова та Олександра Бочарова. З березня по жовтень 2022-го російські військові захопили ізолятор у Херсоні, де піддавали тортурам понад двісті місцевих мешканців.

Щонайменше 17 осіб пережили сексуальне насилля в катівні в Херсоні.

 

Служба безпеки викрила колаборанта у звільненому Херсоні. Під час окупації місцевий мешканець Херсона добровільно допомагав ув’язнювати та катувати учасників руху опору в місті.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ