Підтримати нас

Журналісти встановили імена російських окупантів, які організували катівню для понад 200 херсонців

Vgoru
Автор статті
23 травня 2023 13:04
649
Поширити:

Херсонська обласна прокуратура 11 травня повідомила про підозру в жорстокому поводженні з полоненими організатору катівні в Херсоні та його поплічникам.

Ідеться про заступника начальника Росгвардії Ростовської області Олександра Науменка з позивним «Альфа». Також підозри оголосили трьом співучасникам — російським військовим Олександру Чиленгірову, Анверу Муксімову та Олександру Бочарову.

За офіційною інформацією, з березня по жовтень 2022-го російські військові захопили ізолятор у Херсоні та піддавали тортурам понад двісті місцевих мешканців. Декого окупанти тримали кілька годин, декого — упродовж місяців.

Окрім побиття та катування, людей обмежували в їжі та воді, відмовляли в медичній допомозі. 

Російські військові вмикали на всю гучність посеред ночі гімн РФ та змушували українців вставати. Також влаштовували алкогольні гулянки, після яких приходили в камери та знущалися зі своїх в’язнів задля розваги.

З херсонців «вибивали» зізнання в тому, чого вони не робили та силою намагалися змусити співпрацювати з окупаційною «владою». Тих, кому не пощастило вийти, катували до смерті, інших — вивезли на тимчасово окуповані території.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російських окупантів, які вчиняли ці звірства.

Головний серед підозрюваних — Олександр Науменко. Саме він наказував катувати військовополонених. За даними українських правоохоронців, саме за наказом Науменка та інших невстановлених керівників росгвардійці захопили приміщення ізолятора тимчасового тримання поліції в Херсоні. 

Олександр Науменко народився в Донецьку, а у 2003 році отримав російський паспорт. Упродовж багатьох років він служить в армії РФ, навіть очолював головне управління МВС Росії в Ростовській області.

Це вже друга підозра Науменка. Він утік під час деокупації Херсона.

Олександр Науменко

Олександр Науменко

Окрім Олександра Науменка, українські правоохоронці повідомили про підозру трьом його соратникам — Анверу Муксімову, Олександру Чилєнгірову, Олександру Бочарову. 

Анверу Муксімову 34 роки. Він живе в Ставрополі.

Зараз окупант служить у загоні спеціального радіозв’язку третьої окремої гвардійської бригади спецпризначення ГРУ РФ.

Анвер Муксімов

Анвер Муксімов разом із Чиленгіровим та Бочаровим конвоював цивільних із камер ізолятора до приміщень, де їх катували, та сам брав у цьому участь.

Одного з незаконно затриманих мешканців міста він бив електрошокером і понад дві години катував електричним струмом.

28-річний Олександр Бочаров родом із Краснодарського краю РФ. Він служить у підрозділі національної гвардії РФ «ОМОН».

За даними слідства, Бочаров за наказом Науменка та інших керівників побив гумовою палицею одного з викрадених цивільних, яких утримували в ізоляторі. А після цього катував його, заганяючи голки під нігті та в спину.

Олександр Бочаров

Наймолодший із катів — 20-річний Олександр Чиленгіров, уродженець Оренбурзької області Росії — стрілець 143-го полку 50-ої окремої бригади оперативного призначення нацгвардії РФ.

У підозрі правоохоронців йдеться, що Чиленгіров натягав на очі цивільних шапку та відводив до приміщень, де їх катували.

Олександр Чиленгіров

Нині, імовірно, усі чотири підозрювані продовжують воювати проти України. За скоєні злочини їм загрожує до 12 років ув’язнення (стаття 438, КК України).

Нагадаємо, Генеральний прокурор України заявив, що щонайменше 17 людей пережили сексуальне насилля у катівні в Херсоні. Відомо про, як мінімум, 20 катівень на Херсонщині, які російські війська створили для придушення українського опору.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ