Підтримати нас

Скільки об’єктів житлового фонду було підтоплено в Херсонській громаді унаслідок підриву Каховської ГЕС

06 червня 2024 11:53
249
Поширити:
Фото: Maxar

Унаслідок підриву російськими військовим Каховської ГЕС у Херсонській громаді було підтоплено та пошкоджено 2 тисячі 240 об’єктів житлового фонду та комунальних підприємств.

Про це повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

За його словами, із зони стихійного лиха евакуювали понад 2 тисячі 500 людей

“Тільки комунальники відкачали 40 тисяч куб м води. Працювали також волонтери та рятувальники. В одному мікрорайоні Корабел площа прибирання становила понад 100 гектарів”, – пише Роман Мрочко.

Понад 20 тисяч тонн сміття, пошкоджених речей, мулу та піску вивезли від початку робіт із ліквідації наслідків підтоплення.

Волонтери та інші служби допомагали людям вивозити затоплені речі, відкачувати воду, чистити домоволодіння від мулу та бруду, проводити обробку приміщень та їхню дератизацію.

  • 6 червня буде рік, як команда науковців відстежує зміни в природі на землях колишнього Каховського водосховища. Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.
  • Там вперше майже за 70 років відбулося водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів