Підтримати нас

Повінь сприятиме росту верб: науковець розповів що відбувається на території колишнього Каховського водосховища

Автор статті
28 квітня 2024 09:53
250
Поширити:
Скриншот із відео Української природоохоронної групи

Верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповів доктор біологічних наук, професор, член правління Української природоохоронної групи, заслужений діяч науки й техніки України Іван Мойсієнко.

Він додав, що нова рослинність почне розвиватися у червні, коли дозріє насіння.

“Взимку ми живемо в умовах сезонного клімату і природа у нас взимку перебуває в анабіозі, тому кардинальних змін не відбулося. Зміни будуть, але вони будуть дещо пізніше, коли вже рослина вегетація почнеться на повну” – зазначив професор.

Наразі дно зруйнованого Каховського водосховища зайнято переважно вербовими заростями або болотною рослинністю, повідомив Іван Мойсієнко.

Він розповів, що 45% колишнього водосховища ще не заросло, а саме вапнякові відслоненні схили. Імовірно, там має відновитися рослинність петрофітних степів. Їх відновлення відбувається дуже повільно через те, що вздовж урізу колишнього Каховського водосховища були зарості очерету, верби й чагарників.

“В одному місці ми знайшли, де розріджені чагарникові зарості. Також ми виявили близько десятка степових видів. І це підтверджує нашу теорію”, – зазначив науковець.

  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. 
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки. 
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, вкрита водою. Там вперше майже за 70 років відбувається водопілля. 
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ