Підтримати нас

На території колишнього Каховського водосховища відбувається водопілля

Вгору
Автор статті
04 квітня 2024 10:57
645
Поширити:
Фото: Сергій Скорик

На території зруйнованого Каховського водосховища вперше майже за 70 років відбувається  водопілля   фаза водного режиму річки, повінь, яка припадає на весну і здебільшого спричинена надходженням талих снігових вод. Дніпро розлився навесні, наразі там дуже сприятлива картина, імовірно, далі формуватиметься природна рослинність.

Про це в ефірі Громадського радіо розповіла докторка біологічних наук, провідна наукова співробітниця Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного та співзасновниця Української природоохоронної групи Анна Куземко.

Вона додала, що раніше науковці побоювалися, що мул висихатиме з усіма небезпечними речовинами, що накопичилися за 70 років, але цього не сталося.

Анна Кузменко зазначила, що у жовтні минулого року, коли науковці відвідали цю територію, то побачили, що майже вся територія вкрита молодим вербовим лісом. На той час вони були близько 2,5 метрів.

“І це було дивовижно, тому що за три місяці такий незвичайний зріст. Потім ми пояснили цю ситуацію тим, що якраз коли стався підрив дамби, верба утворила насіння і воно плавало на поверхні води, коли вода пішла, насіння впало на дуже живильний ґрунт і дуже швидко почало рости”, – розповіла докторка біологічних наук.

  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. 
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня 2023 року. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей.
  • Завідувач кафедри ботаніки ХДУ Іван Мойсієнко розповів, що відновлювати Каховську ГЕС у такому стані, у якому вона була не потрібно. 
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки. 
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, наразі вкрита водою.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ