Підтримати нас

Чи потрібно відновлювати Каховську ГЕС? Як це вплине на екологічну ситуацію

Вгору
Автор статті
01 квітня 2024 16:33
484
Поширити:
Фото: Укргідроенерго

Член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету Іван Мойсієнко в інтерв'ю Укрінформу розповів, чому не треба відновлювати Каховську ГЕС у такому стані, у якому вона була.

За словами Мойсієнка, у водосховищі була стояча вода, що цвіла.

“На дні водосховища була така собі «пустеля». Зникли цінні види риб”, – додає він.
 Зазначається, що на сьогодні спостереження за ділянкою на Кам’янській Січі та аналіз космічних знімків колишнього Каховського водосховища показали різні водойми, широкі річища, вузькі протоки, єрики, озера різного розміру. Також з’являються болота, луки, кучугури, вапняки.

“Верба, яка виросла на цій території. Скільки вона вже вуглекислого газу вивела з атмосфери! Тобто ми вирішимо досить багато питань стосовно екології, якщо не будемо відновлювати ГЕС”, – розповів науковець.

Мойсієнко зазначив, щодо майбутнього без Каховської ГЕС: 

“Воно буде, але це буде інше майбутнє. Зараз мейнстрим – це руйнування дамб та спуск водосховищ із метою охорони природи. ЄС взяв на себе зобов’язання до 2030 року звільнити від дамб 25 тисяч кілометрів річок”. 
  • 6 червня 2023 року російські військові підірвали Каховську ГЕС. Вона не підлягає відновленню.
  • Раніше журналісти Медіаплатформи “Вгору” дізнались від Івана Мойсієнка щодо швидкого росту рослин  на осушеному дні Каховського водосховища. У червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки. 
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, наразі вкрита водою.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ