Підтримати нас

У Каховське водосховище почала прибувати вода: супутникові знімки

Вгору
Автор статті
14 березня 2024 09:02
327
Поширити:
Фото: АрміяINFORM

Згідно з останніми супутниковими знімками району  Великого Лугу   Великий (за розмірами, площею) луг (лісиста місцевість, плавнева місцевість, місце де вигинається р. Дніпро) – територія, що займає частини нинішніх Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей вздовж р. Дніпро та Каховського водосховища, поросла плавневими лісами., значна частина водосховища, яка раніше була осушена, наразі вкрита водою.

Про це повідомляють журналісти Texty.org.

Зазначається, що причиною могло стати весняне танення снігу.

На інфографіці видно, що водний індекс  NDWI   (Normalized Difference Water Index) використовується для визначення об'єктів відкритих водних просторів та їх виділення на супутниковому знімку на тлі ґрунту та рослинності.  змінився з осені минулого року (верхнє зображення) до березня 2024 року (нижнє зображення). 

“За відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років”, – розповів експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.
  • Результатом підриву армією РФ греблі Каховської ГЕС стали масштабні різнопланові екологічні проблеми, такі як масове знищення рослинного та тваринного світу, отруєння атмосфери та водних ресурсів, науковці називають цей підрив екоцидом і намагаються порахувати втрати. Але якщо на підконтрольній Україні території зробити це якось вдається, як, наприклад, у Національному заповіднику «Хортиця», то на Херсонщині, значна частина якої досі окупована Росією, це поки що взагалі неможливо.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ