Підтримати нас

На території колишнього Каховського водосховища формується ліс: прогнози науковиці

Автор статті
05 квітня 2024 21:59
864
Поширити:
Колишнє Каховське водосховище у жовтні 2023 року. Фото Анни Куземко

Найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповіла докторка біологічних наук, провідна наукова співробітниця Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного та співзасновниця Української природоохоронної групи Анна Куземко.

За її словами, імовірно, верба ростиме не так швидко, як в перший рік, але формуватиметься вербовий ліс.

“До речі, цей тип лісу, він охороняється на рівні всієї Європи. Він охороняється Бернською конвенцією, селищною директивою. Тобто його треба всіляко охороняти. І дуже добре, що саме він формується”, – додала науковиця.

Також вона зазначила, що впродовж 2024 року збільшуватимуться площі  водно-болотної   ефективні природні системи очищення води, адже вони поглинають хімічні речовини, відфільтровують забруднювачі й осад та нейтралізують шкідливі бактерії та лучної рослинності.

Водночас Анна Куземко сказала, що можливо через зміну клімату чи хворобу, чи посушливе літо вербовий ліс не виживе. 

Окрім цього, науковиця наголосила, що місяць тому Європарламент прийняв закон про відновлення природи в ЄС. І відповідно до нього передбачається повернення в природні річища 25 тисяч кілометрів річок.

  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. 
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня 2023 року. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей.
    Завідувач кафедри ботаніки ХДУ Іван Мойсієнко розповів, що відновлювати Каховську ГЕС у такому стані, у якому вона була не потрібно. 
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки. 
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, наразі вкрита водою. Там вперше майже за 70 років відбувається водопілля. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ