Підтримати нас

На 150 тисячах гектарів зруйнованої Каховської ГЕС утворився густий ліс – еколог

22 травня 2024 09:53
342
Поширити:
Рослинність на місці Каховського водосховища
Рослинність на місці Каховського водосховища. Суспільне Дніпро

З моменту підриву Каховської ГЕС російськими військовими на 150 тисячах гектарів території водосховища утворився густий ліс.

Про це еколог Вадим Манюк розповів Суспільному.

За його словами, берег колишнього Каховського водосховища на Дніпровщині вкритий мушлями, а з висохлого ґрунту проросла біла верба.

Що стосується флори, то найбільшу територію займає верба заввишки 2,5-3 метри, водяний щавель та західний каркас. Еколог каже, що було очевидно, що саме верби буде у плавнях найбільше, адже вона завжди росте біля річок, річкових долин та першою проростає на піщаних мілинах та косах. 

“Відповідно дно Каховського моря в перший рік після зруйнування греблі стало величезною такою піщаною косою. Це просто ідеальні умови для проростання верби. Вражає те, скільки насіння, адже за один сезон фактично нізвідкіля вистачило, щоб засіяти весь Великий Луг. Майже 150 тисяч гектарів природних насаджень утворилося”, – додає Вадим Манюк.

Еколог розповідає, що ліс в середньому сягає 2,5-3,5 метра у висоту. Нові насінини на території водосховища прорости не зможуть, бо немає протічної води. Одні дерева з часом витіснять інші, тому на 10 метрів залишиться одне дерево.

За його словами, з часом зникатимуть інші види рослин, наприклад щавель водяний, якому потрібна вода. Зараз він тягне її з тріщин в глибині, але якщо далі буде сухіше, то він поступово зникне.

Вадим Манюк додає, що зі шпарин які утворилися на дні Каховського водосховища також проростають рослини.

"Каркас західний проростає збоку, зі шпарин, які утворилися при розтріскуванні мулу. Якби тут був суцільний ґрунт, без тріщин, у цих насінин не було б шансів прорости. У цих шпаринах якраз буде найбагатший ґрунт через те, що в нього все буде стікатися. для нас це шпарина, а для екосистеми це щось необхідне. Те, що створює додаткове біорізноманіття", – говорить еколог.
  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, вкрита водою. Там вперше майже за 70 років відбувається водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів