Підтримати нас

Отримання виплат ВПО після 1 березня. Хто і коли може подавати документи?

Автор статті
07 лютого 2024 14:33
834
Поширити:

26 січня Уряд прийняв постанову про автоматичне продовження всіх виплат для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня. Загальний період підтримки ВПО державою буде тривати 1 рік, він складатиметься з двох шестимісячних термінів. Перший надаватиметься автоматично, другий — за певних умов. Нюанси змін Медіаплатформі «Вгору» роз’яснив адвокат громадської приймальні Херсонського фонду Милосердя та здоров'я, юрист громадської приймальні української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов.

Автоматично 1 березня ще на 6 місяців продовжується допомога особам, які не можуть працювати. Також розглядається механізм надання цієї допомоги за заявою індивідуально — за певними категоріями, у певних випадках з урахуванням матеріального стану тих, хто претендує на допомогу.

Законодавець намагатиметься підтримати людей без достатнього рівня доходу — 9444 гривні на особу (це 4 прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність).

Також у сфері уваги родини з дітьми до 14 років, які з тих чи інших причин не можуть відвідувати заклади освіти й навчання або відвідують садочки та школи гібридно — офлайн-онлайн, і через це хтось із батьків не може працювати, бо намагається наглядати за дитиною, родини ВПО з дітьми до 14 років мешкають у зоні активних бойових дій або в умовно безпечних регіонах, але через, наприклад, відсутність укриття діти не можуть відвідувати виховні та освітні заклади (до речі, останнє прописано досить розпливчасто, можуть бути різні прочитання, зауважує адвокат).

Мають право на допомогу і ті родини, в яких один чи інший член сім’ї доглядає за особою з інвалідністю першої групи, дитиною-інвалідом до 18 років.

Також Олександр Данилов звертає увагу на те, що зараз розглядається матеріальний стан не окремої людини, а родини загалом:

«Все, що відбувається з кожним членом сім’ї по його статусу, по доходах, автоматично відбивається на статусі родини та можливості отримання допомоги. Якщо враховувати матеріальний стан всієї родини, ситуація з виплатами, очевидно, зміниться».

В постанові вказано, що документи на продовження допомоги треба оформлювати у лютому-березні. Але правник наполегливо рекомендує зробити це максимально оперативно, щоб їх встигли обробити до 1 березня. Така можливість існує вже з 1 лютого.

  • Олександр Данилов вважає очевидним, що кількість осіб, які будуть отримувати допомогу, значно зменшиться, та докладніше розповідає про зміни у виплатах для ВПО після 1 березня.
  • Самі переселенці, вважають що збереження виплат для них є вкрай важливим.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ