Підтримати нас

Лікаря й викладача з Берислава Ілію Останьковича засудили за колабораціонізм і пособництво РФ

Автор статті
18 квітня 2024 18:36
267
Поширити:
Ілія Останькович. Скриншот з відео

Приморський районний суд Одеси 16 квітня визнав винним в колабораціонізмі та пособництві РФ 32-річного лікаря-невропатолога Бериславської центральної районної лікарні та викладача Бериславського медичного коледжу Ілію Останьковича. 

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” з посиланням на вирок суду. 

На момент повномасштабного вторгнення Ілія Останькович викладав у Бериславському медичному фаховому коледжі. Хоча 22 липня 2022 року законний директор звільнив Останьковича з посади викладача, того ж місяця окупаційна влада призначила його новим директором. Останькович був обізнаним, що до цього часу коледж продовжував функціонувати за українським законодавством, ідеться у вироку. 

Бериславський медичний коледж. Фото зі сайту "Український південь"

У липні 2022 року обвинувачений встановив нову охорону в коледжі та гуртожитку, яка не пропускала жодного співробітника закладу, що не співпрацював з окупаційною владою. 

Не маючи законних підстав та повноважень, Останькович найняв новий професорсько-викладацький склад, проводив прийом студентів на 2022-2023 навчальний рік за стандартами освіти Росії.

Так, 15 серпня 2022 року у телеграм-каналі чоловік у відеозверненні в ролі окупаційного директора закликав до продовження вступної кампанії, обіцяв бюджетну форму навчання, потужну матеріально-технічну базу та комфортабельний гуртожиток. 

У липні обвинувачений двічі збирав колектив і запросив туди представниць окупаційної влади. На зборах Останькович закликав викладачів до співпраці з РФ, повідомив про нову навчальну програму за стандартами Росії й що буде новим директором коледжу.  

До того ж організував розміщення в навчальному закладі прапорів Росії та оголошень російською про вступну кампанію. Він отримав від окупаційної влади навчальні підручники за освітньою програмою РФ.

У суді вину обвинуваченого підтвердили й показами сімох свідків. 

Так, одна свідкиня повідомила, що Останькович особисто пропонував їй посаду в коледжі. Пізніше зателефонував їй і повідомив, що буде директором.

До наступного свідка Останькович періодично приїжджав додому й консультуватися з медичних питань. Одного разу сказав, що його можна привітати, оскільки став директором Бериславського медичного коледжу. Останькович пропонував викладати свідку неврологію для студентів 3-4 курсів за старою українською програмою, на що свідок погодився. За інформацією свідка, Останькович розпорядився віддати один із корпусів практичного навчання студентів у Бориславській центральній районній російським військовим. Там поселилися й російські лікарі. Приблизно за 10 днів до звільнення Берислава, Останькович виїхав з міста.

Наступну свідкиню Останькович під час окупації просив викладати “хірургію” в коледжі. Обіцяв, що буде гарна зарплата в рублях, навчання відбуватиметься російською за стандартами РФ. 

Три інших свідки працювали черговими гуртожитку і сказали, що Останькович своїм розпорядженням поселив російських військовослужбовців в гуртожиток коледжу. 

У підсумку Ілію Останьковича визнали винним в колабораціонізмі та пособництві державі-агресору і призначили 11 років ув’язнення з конфіскацією майна. Йому не можна обіймати посади, що пов’язані з освітнім процесом 15 років.

Відомо, що Ілія Останькович працює в окупаційному міністерстві охорони здоров’я окупованої частини Херсонської області. Зараз він є лікарем-неврологом Генічеської центральної районної лікарні.  

Скриншот з російського відео

  • Станом на 13 квітня 2024 року правоохоронці розпочали 3 тисячі 829 кримінальних проваджень за колабораціонізмом по всій Україні.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ