Підтримати нас

Екосистема на території зруйнованої Каховської ГЕС може стати найбільш кліматично стійким варіантом лісів в Україні

22 жовтня 2024 14:57
164
Поширити:
Краєвид Великого Лугу, Дніпропетровська область. Фото Юрій Тинний

Екосистема, яка відновлюється на території зруйнованої Каховської ГЕС, є найбільш кліматично стійким варіантом лісів в Україні. Такі ліси в долині Дніпра не горять, не бояться посух, швидко ростуть і накопичують у товстих стовбурах тополь і верб велику кількість вуглецю, вилученого деревами з атмосфери.

Про це для Української правди написав голова ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

За його словами, найефективніше цілі України з протидії змінам клімату можливо втілити на території Великого Лугу.

“Звісно, зараз Великий Луг – зона бойових дій, і ніхто ще не говорить на міжнародному рівні про екологічне значення цього молодого лісу. Проте, без сумніву – наш Великий Луг вже зараз є кліматичним проєктом №1 у Європі”, пише Олексій Василюк.

Він розповідає, що майже всі ліси півдня України, що були створені радянськими лісгоспами на нижньодніпровських пісках, були штучними сосновими борами Степової зони – найбільш пожежонебезпечною категорією лісів України (повна протилежність лісам Великого Лугу).

У матеріалі йдеться, що більшість штучних лісів регіону знищені за останні два з половиною роки. Ні клімат, ні замінування не дозволять їх відновлювати ще дуже довго. Тож тепер Великий Луг – найбільший ліс всієї Степової зони України.

“Отож, вже зараз мінімум 80 тисяч гектарів колишнього дна водосховища заростає молодим лісом. Надалі площа молодого лісу без сумніву ставитиме ще більше (з наступного року почнуть квітнути й сіяти насіння вже й ці молоді дерева!)”, пояснює Олексій Василюк.
  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, вкрита водою. Там вперше майже за 70 років відбувається водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів