Підтримати нас

Залишитися, виїхати, повернутися: реалії карантинного життя українців у Польщі

Автор статті
15 вересня 2020 02:32
899
Поширити:

Країни Європи замкнули свої кордони і не поспішають відчиняти їх для українців. Правила в’їзду змінюються ледь не щодня. Не є винятком і Польща, де  мешкає чимало громадян України. Пандемія коронавірусу суттєво змінила звичний спосіб життя багатьох із них.

Студенти, працівники, туристи. Усіх їх об’єднує одне– вони виїхали з рідної країни. Дехто втратив удома роботу, у когось закінчилися заощадження, а ще хтось залишився без житла.

Кількість українських працівників у Польщі за кінець березня і квітень скоротилася майже на 10%, виїхали переважно жінки до 20 і після 40 років– повідомляє Центральний статистичний офіс Польщі. Та ці дані стосуються лише офіційно зареєстрованих робітників, які мали польське страхування. Справжні цифри можуть бути в рази більшими. За підрахунками Посольства України в Польщі, з початку березня до червня з країни виїхало близько 180 тисяч осіб.

Наразі в’їзд до сусідньої країни дозволено лише обмеженій групі: власникам Карти поляка або посвідки на проживання, дипломатам, деяким робітникам,студентам, науковцям та транзитним водіям. Але навіть якщо ви належите до якоїсь із цих груп –жодних гарантій на в’їзд це ще не дає.

Ми поспілкувалися з людьми, які спізнали життя по обидва боки кордону та дізналися про можливість отримання польських віз.

Як живуть ті, хто виїхав унаслідок карантину?

Катерина Романюк– студентка Поморської академії в Слупську. Вона з тих, хто виїхали з Польщі вже після офіційного закриття кордонів.

“Коли повідомили про початок карантину, я навіть уявити не могла масштаби події. Зрозуміла тоді, коли мене виселили з гуртожитку, щоб переобладнати його на шпиталь для хворих на коронавірус”, - згадує дівчина.

Катерина збиралася поїхати до України – поки стабілізується ситуація. Але застрягла на пів року. Попри це, дівчина налаштована оптимістично.

“Планую повернутися в Польщу до початку нового навчального року. Маю надію на заняття в аудиторіях”, - ділиться планами дівчина.

Катерина Романюк перед від'їздом з Польщі. Фото: Катерина Романюк

Поки що польські виші не повідомляють про умови занять у новому семестрі, проте допомагають іноземним студентам отримати місця в гуртожитку і відкрити національні візи. (Осінній семестр починається з 1 жовтня до 31 січня, з урахуванням екзаменаційної сесії.).

Життя по той бік кордону

Данило Нікольский перетнув польський кордон 28 липня без діючої візи. З собою мав біометричний паспорт і запрошення на роботу. По приїзді Данило вимушено пройшов 14-денну обсервацію в місті Зелена Гура. Умови, за його словами, були прийнятними.

“В одній кімнаті мешкали троє. Був холодильник та телевізор, а у деяких і власна ванна. За обсервацію не платив, усе було за рахунок приймаючої фірми. Втім, якщо розірву достроково контракт, то муситиму заплатити 210 злотих (~1400 грн.)”, - розповідає Данило.

Українець Ігор Луковський від початку пандемії з Польщі не виїжджав. Працює там уже 3 роки.

“Я не дуже переймався через втрату роботи, бо працюю офіційно.Тож у разі закриття мого підприємства на карантин отримував би відшкодування - 60% місячної платні. Звичайно, хотілося б у цей час бути з родиною, але робота є робота”,- каже Ігор.

За його словами, на початку карантину багатьом українцям, що залишилися, було важко. Невпевненість у завтрашньому та віддаленість від родини пригнічували. Та Ігор не шкодує, що не повернувся додому – умови в’їзду та виїзду і досі залишаються складними.

Ігор Луковський на польському підприємстві. Фото: Ігор Луковський

Отримання польської візи під час карантину

Наближається початок нового навчального року, і черги до візових центрів і посольств стають дедалі більшими. Якщо ж ви ще не зареєстровані на подання документів, то зараз саме час – мінімальний строк очікування становить один місяць.«Великий наплив людей», - пояснюють у візових центрах.

Однак там уже впроваджують систему подання документів на національну візу в форматі поштового відправлення. Коштує така послуга 320 гривень і, за словами консультантів візового центру VFSGlobal, є швидшою. Для цього необхідно зібрати всі документи за контрольним списком і надіслати поштою до найближчого візового центру. Скористатися цією послугою можуть тільки власники Карти поляка, запрошені на навчання або роботу та ті, хто веде власну господарську діяльність у Польщі.

Візовий центр Польщі та Литви у Херсоні

Що чекає на українських студентів та заробітчан?

Коронавірус змінив світову економіку. Проте “польські працедавці, як і раніше, дуже зацікавлені в українських працівниках і навіть за свої кошти відкривають карантинні центри для них”, - повідомляє Томаш Богдевич, директор рекрутингової компанії „Гремі Персонал” в інтерв’ю порталу money.pl. Університети також від іноземних студентів не відмовляються і допомагають їм у підготовці всіх необхідних документів.

Здається, усе потроху повертається до звичного стану. І поки лікарі пророкують другу хвилю коронавірусу, охочих отримати польську візу стає дедалі більше. Досвід наших співвітчизників свідчить,що перетнути польський кордон цілком реально. Головне – мати необхідні документи і бути готовим до двотижневої обсервації. Також перед поїздкою слід іще раз переконатися, що ви належите до категорії, якій дозволено в’їзд до країни. Зробити це можна на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ