Підтримати нас

Юридична консультація: правові аспекти вакцинації хворих на туберкульоз

Автор статті
21 травня 2021 14:00
1,366
Поширити:

З початком вакцинації від коронавірусу до юристів громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров'я все частіше звертаються за консультацією: чи будуть вакцинувати хворих на туберкульоз, якою вакциною, коли, та чи не погіршить це стан їх здоров'я?

І хоча ці запити безпосередньо не стосуються юридичних питань, однак від них напряму залежить захист прав і гідності людини у зв'язку із застосуванням досягнень біології та медицини (Конвенція про права людини та біомедицину, або Ов'єдська Конвенція, яку Україна підписала 22.03.2002 р.). 

Зокрема, Конвенція передбачає забезпечення рівних можливостей усім людям, без будь-якої дискримінації, на отримання безпечного та ефективного щеплення. Також, в умовах недостатньої кількості препаратів країна має встановити таку пріоритетність доступу до вакцинації, щоб звести до мінімуму число смертей, зокрема, від ускладнень, а також знизити рівень передачі інфекції. 

За роз'ясненням, як на державному рівні  сьогодні забезпечено доступ до вакцинації хворих на туберкульоз, юристи громадської приймальні БО ФМЗ звернулися до Міністерства охорони здоров’я України.

Генеральна директорка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Ірина Руденко пояснила, що в країні розроблена і затверджена так звана Дорожня карта вакцинації. Згідно з документом, до групи ризику (тобто, хто може не подужати ускладнення, спричинені COVID-19 і новим коронавірусом SARS-CoV-2) включені особи з наступними захворюваннями:

  • ендокринної системи;

  • серцево-судинні захворювання;

  •  хронічні захворювання дихальних шляхів;

  •  хронічні захворювання нервової системи;

  • хронічні захворювання сечовидільної системи;

  • онкологічні захворювання;

  • хронічні захворювання органів кровотворення та крові.

Люди з діагнозами, що належать до вищезазначених категорій, мають право долучитися до вакцинації серед перших. Тобто хворі на туберкульоз, як хворі з хронічними захворюваннями дихальних шляхів, також належать до групи ризику. 

А на питання щодо безпечності вакцин та чи є застереження щодо щеплення  хворих на туберкульоз, Ірина Руденко повідомила наступне:

“В Україні будуть використовуватися вакцини, які пройшли випробування і використовуються в розвинених країнах світу тільки після їх реєстрації в Україні. 

В Україні  заплановані для вакцинації вакцини проти COVID-19: 

РНК-вакцина Pfizer кодує патогенну форму шиповидного білка SARS-CoV-2, вакцину під назвою BNT162b2 було створено у співпраці фармкомпаній Pfizer (США) і BioNTech (Німеччина), за даними виробника має ефективність 95 %.

Вакцину AstraZeneca розроблено вченими Оксфордського університету і фармацевтичною компанією AstraZeneca на початку 2020 року. 30 грудня 2020 Британія першою серед країн схвалила вакцину AstraZeneca, визнавши її безпечною та ефективною.

Клінічні дослідження препарату Moderna (США) закінчили у грудні 2020 року із заявленою ефективністю 94,5 %. Нею планують провести щеплення до 60 мільйонів жителів США і 12,5 млн за межами країни.

CoronaVac — кандидат на вакцину проти COVID-19, який виробляється компанією «Sinovac Biotech» (КНР). Починаючи з середини 2020 року, вакцина проходила клінічне дослідження III фази у кількох країнах.

На сьогодні відсутня інформація щодо особливості щеплень, побічних ефектів, застереження для хворих з туберкульозом”.

Але якщо у людини є інші супутні захворювання, наприклад ВІЛ/СНІД, краще проконсультуватися з сімейним лікарем. 

Відповідь заявниці т/б27.04.21

Також слід підкреслити, що вакцинація в Україні проводиться добровільно, лише за персональною згодою кожного пацієнта.

P.S. Комплексу юридичну допомогу анонімно та безкоштовно можна отримати у мережі громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини у 13 містах України. 

Благодійна організація Фонд милосердя та здоров’я також входить до мережі громадських приймалень УГСПЛ. І юристи Фонду надають допомогу у сферах медичного, трудового, адміністративного та кримінального права; порушення безперервності лікування; гендерної рівності та правопорушень пов’язаних з цим, а також щодо заборони катувань, нелюдського або такого, що принижує честь і гідність, поводження або покарань щодо осіб, які належать до цих цільових груп.

Адреса приймальні: Херсон, вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе), 2 оф. 19

Приймальні дні:

Понеділок, вівторок з 09.00 до 16.00

Перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за тел. (066) 790 90 21

(0552) 49-60-03,

Електронна адреса: [email protected]

P.P.S. Проєкт «Юридичний захист людей, які живуть з ВІЛ, ТБ та представників уразливих до ВІЛ груп населення через надання комплексної юридичної допомоги» реалізується в рамках проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні» за фінансової підтримки  Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ