Підтримати нас

Як живе Нижньосірогозька громада

Vgoru
Автор статті
22 березня 2022 15:40
1,331
Поширити:

З перших днів війни у Нижньосірогозькій громаді працює Центр координації волонтерської діяльності. Місцеві жителі допомагають тим, хто опинився в складних життєвих обставинах: діляться продовольчими товарами та одягом, готують їжу.

За словами директорки Нижньосірогозького центру надання соціальних послуг Вікторії Кузнєцової, пункти збору допомоги, за ініціативи голови громади Дмитра Такаджи, відкрили у центрі громади й у кожному старостаті. І майже відразу люди почали нести продукти, одяг, засоби гігієни.

Несуть сало, варення, консерви, яйця, яблука, картоплю, моркву. Один підприємець, в якого був продуктовий магазин, приніс 30 пакунків із продуктами. Ще один намолов з пшениці муку, зробив крупу. Інший надавив із сировини соняшника олію. Усе нам передали, а ми потім роздали тим, хто потребував. У селах місцеві фермери збирають молоко і видають всім, хто потребує, а одна жінка зробила 70 кг бринзи та роздала, – розповідає Вікторія Кузнєцова.

Також передали в Центр всі харчові продукти, що залишилися в дитячих садках. Їх потім розподілили між родинами з дітьми.

У громаді магазини працюють, але підвозу товарів майже немає. Єдине, з чим питання вирішено – це хліб.

У Нижніх Торгаях ще 25 лютого вдалося відновити роботу млина. За словами власника підприємства Олександра Жиліна, - за умови безперебійного енергопостачання підприємство щоденно може виробляти близько 2-х тонн продукції. Підприємство виробляє з власного зерна борошно двох ґатунків – вищого та першого. Ціна - довоєнна: вищий ґатунок — 13 грн за кг, перший ґатунок — 12 грн кг.

А з 7 березня у селищі Нижні Сірогози відновили роботу цеху з випікання хліба. Це вдалося спільними зусиллями керівника «Райспоживспілки» Світлани Онищенко, підприємця Василя Пшеничного, працівників комунального підприємства, енергопостачальної компанії та небайдужих жителів селища. У той же день, 07 березня, випечена перша пробна партія хліба у кількості 200 одиниць, яку реалізовано у магазині «Надія».

Ще в громаді з 26 лютого запрацювала “Нижньосірогозька варта” правопорядку.

На спільне патрулювання населених пунктів вийшли поліцейські, члени громадських формувань і місцеві активісти. Збори з формування “Варти Нижньосірогозької громади” пройшли по всіх старостинських округах громади. “Вартові” наглядають за спокоєм на території сіл, інформують людей про небезпеку, затримують мародерів тощо.

Так вчиняють з крадіями, а ще з закладниками наркотиків та п’яними водіями.

З 28 лютого по 17 березня комендантська година на території тривала з 19:00 до 6:00 години. Наразі - з 21:00 до 6:00 години. У цей проміжок часу усім жителям, крім членів “Варти” (які патрулюють населені пункти для забезпечення порядку), забороняється перебування на вулицях та в інших громадських місцях.

Попри воєнний стан, з 14 березня в 1-11 класах загальноосвітніх навчальних закладів Сірогозщини розпочалося дистанційне навчання. У громаді використовують у будь-якій формі Всеукраїнську школу онлайн, регіональні платформи, ресурси закладів освіти.

Наразі дуже складна ситуація з ліками: аптеки майже спорожніли, постачання медикаментів відсутнє. Селищна рада спільно з керівниками комунальних медичних закладів сформували та подали заявку на гуманітарну допомогу – першочергові ліки. Але отримати допомогу поки неможливо.

Керівництво Нижніх Сірогоз 21 березня звернулося до мешканців громади поділитися не потрібними наразі їм препаратами, які передадуть нужденним.

Станом на 22 березня на території Нижньосірогозької громади ситуація суттєво не змінилася, єдине - з’явилися нові блокпости. Їх встановлено на трасі Т22-08, тобто по дорозі з/в Нижні Сірогози – Верхній Рогачик.

Шановні сірогозці, для вашої безпеки та безпеки пасажирів під час проходження процедур контролю через блокпости просимо зберігати спокій та мати при собі документи, які підтверджують особу та документи на автотранспорт», - радять у селищній раді.

Жителі Нижньосірогозької громади теж долучилися до мирних акцій на підтримку єдності України та протидії російській агресії і окупації.

Публікацію підготовлено за матеріалами видання Нижні Сірогози.City та інформації офіційного сайту Нижньосірогозької громади.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ