Підтримати нас

Війна не закінчилася 9 травня

Vgoru
Автор статті
08 травня 2022 17:00
2,847
Поширити:

У свідомості радянських громадян пропаганда закріпила 9 травня як дату закінчення війни. 

Хоча насправді для всього світу, та й для самого СРСР, Друга світова війна завершилася 2 вересня 1945 року.

Та одразу можуть спробувати уточнити, що 9 травня - то дата закінчення саме війни з Німеччиною. Але тут знову виникає розбіжність, Акт про безумовну капітуляцію гітлерівської держави підписали усі сторони конфлікту о 2:41 7 травня 1945 року. На церемонії підписання цього документу була присутня група журналістів, які зафіксували подію. Проте представник СРСР генерал Іван Суслопаров став вимагати від США та Британії погодити іншу дату, щоб СРСР міг підготувати іншу церемонію капітуляції в Берліні.

Генерал Вермахту Йодль підписує Акт про капітуляцію Німеччини 7 травня 1945 р. в Реймсі

Навіть змусили журналістів не висвітлювати інформацію про капітуляцію до 3:00 8 травня 1945 року. Але залишити у таємниці факт капітуляції нацистів не вийшло. 7 травня о 14 годині 41 хвилину німецьке радіо повідомило про підписання Акту командуванням Вермахту. Ще через годину кореспондент американського видання "Associated Press" Едвард Кеннеді цю інформацію опублікував. Однак для журналіста - це була остання публікація, його звільнили за порушення так званої "доби мовчання". Усі інші агенції мовчали, мов риба у воді, до 8 травня.

У СРСР на інформацію про капітуляцію 7 травня наклали абсолютну заборону. Виявилося, що генерал Іван Суслопаров, який підписав також акт у Реймсі, не мав на це дозволу з Москви. Він зрозумів, що зробив величезну помилку, коли після підписання отримав телеграму від Сталіна із забороною підписувати капітуляцію.

Начальник штабу союзників в Європі американський генерал-лейтенант Беделл Сміт підписує акт капітуляції Німеччини в Реймсі 7 травня 1945 року.

Радянський диктатор обурювався, що ця церемонія відбулася в Реймсі, адже там провідну роль зіграли західні союзники. Тому він вимагав провести процедуру підписання саме в Берліні, де була радянська армія.

Сталін почав вимагати від союзників не оголошувати нічого про капітуляцію до 9 травня за московським часом. У цій вимозі йому відмовили і голова британського уряду Вінстон Черчилль, і президент США Гаррі Трумен. Останній взагалі заявив, що занадто пізно отримав прохання диктатора, та й неможливо вже було скасувати оголошення Перемоги.

Союзники погодилися тільки на те, щоб провести повторну церемонію підписання Акту в Берліні. Що й відбулося 8 травня о 22:43 за центральноєвропейським часом або 9 травня о 00:43 за московським.

Цікаво, що "совєти" навіть текст Акту майже не змінили, дослівно повторювався документ 7 травня. Попри підписання Акту про капітуляцію Німеччини, на фронті все ще тривали бої. Німці не хотіли здаватися в полон Червоній армії та за всяку ціну прагнули прорватися до західної зони окупації. Так, з Праги остаточно вигнано нацистів 10 травня, а останні групи німецьких військ на території Чехословаччини та Австрії ліквідували тільки 19 травня. А вже Друга світова війна закінчилася тільки з капітуляцією Японії - 2 вересня 1945 року.

Як бачимо, на основі цього міфу сучасна влада рф продовжує використовувати тезу про "Велику Перемогу" 9 травня. Досі, як й у часи СРСР, їх влада маніпулює фактами. Суть цієї маніпуляції полягає в тому, щоб продовжувати переносити акценти з поняття "Друга світова" на поняття "Велика вітчизняна". У такий спосіб російська влада відвертає увагу суспільства від інших збройних конфліктів, у яких "совєти" виступали як агресори у роки Другої світової війни: напад на Польщу, Західну Україну та Білорусь, Фінляндію, країни Балтії. Тому в радянській та сучасній російській пропаганді завжди звучало та звучить "Свято перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років". У такий спосіб прибираються з фокуса суспільної уваги події 1939-1941 років, коли Німеччина та СРСР були союзниками.

Фото з сайту “Історична правда”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ