Підтримати нас

У Херсоні планується чергове підвищення плати за користування транспортом

Автор статті
26 грудня 2021 08:00
4,012
Поширити:

Як кажуть «під ялинку», 29 грудня, відбудуться громадські слухання щодо нових цін на проїзд у громадському транспорті Херсона. На сайті міста вже є відповідний проєкт рішення виконкому, але поки не визначена дата його затвердження.

Логіка така: даний проєкт рішення - це регуляторний акт. Є відповідна процедура його розгляду: проєкт оприлюднюється разом із аналізом регуляторного впливу. Не пізніше, ніж за місяць до прийняття рішення, на виконкомі роблять повідомлення про збір пропозицій від громадян. 

Повідомлення поки не побачив, але головне, що є сам проєкт. І його вже можемо обговорювати. 

Що ж там у проєкті? Найголовніше:

  • проїзд у тролейбусі коштуватиме 6 грн;
  • проїзд у маршрутах протяжністю до 10 км буде коштувати 8 грн;
  • проїзд у маршрутах більше 10 км коштуватиме 10 грн;
  • проїзд у маршрутках до приміських та віддалених населених пунктів - 15 грн;
  • школярі будуть платити менше, 4 грн;

Що змінилося, крім ціни? Розмір маршрутки не має значення, значення має довжина маршруту.

Які я бачу проблеми, крім подорожчання вартості проїзду:

- я не знаю довжину наших маршрутів, думаю, цього не знає левова більшість херсонців. До того ж зараз змінюється схема маршрутів, і наскільки мені відомо, довжину маршрутів планують збільшити. Потрібен додаток до проєкту рішення з інформацією про довжину маршрутів, аби не було зайвих суперечок;

- що таке «віддалені населені пункти»? Чи належать до них Антонівка, Текстильний або Кіндійка? Якщо так, мешканці їх  платитимуть 15 грн. Жителі Степанівки, Комишан та Зеленівки будуть платити точно, якщо рішення приймуть;

- як буде братися оплата в маршрутах до віддалених пунктів? Адже більша частина таких маршрутів пролягає по місту. Якщо, наприклад, 7 маршрут Річпорт - Текстильний стане віддаленим? Для проїзду від Фокстрота до Дніпровського ринку я маю сплачувати 15 грн?

- у проєкті рішення жодного слова про покращення якості перевезень, а без цього підвищувати плату за проїзд не можна. І це постійна вимога громадської ради. 

Міська влада має дати чіткі нормативні гарантії про те, що, нарешті, буде проведений відкритий конкурентний конкурс на перевезення; транспорт буде працювати до 24 години хоча б у черговому режимі, а до 22-ої регулярно; маршрути будуть переведені в режим «звичайний»; будуть облаштовані зупинки і на них встановлять графіки маршрутів; водії будуть дотримуватись цих графіків, а порушники нести покарання; самі маршрутки будуть приведені в належний стан тощо.

Хотілося б також почути на слуханнях від влади звіт, як вплинуло вересневе підвищення тарифу на якість перевезення в тролейбусах та автобусах.

Радує те, що міська влада на цей раз почала заздалегідь обговорювати питання. І після слухань буде багато часу для подальшої дискусії по проєкту, адже норму про повідомлення за 30 днів на збір пропозицій треба буде витримати, і нове рішення буде затверджене не раніше, ніж у лютому.

Громадська рада при Херсонському міському голові планує провести своє засідання напередодні слухань та затвердити пропозиції до Резолюції, яка буде розглядатися на слуханнях.

Олександр Мошнягул

Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ