Підтримати нас

Стремоусов та його поплічники, які стріляли в людей, викрадали їх, били, знущалися, - гуляють на волі

Автор статті
09 лютого 2021 16:00
7,082
Поширити:

Україна посідає третє місце за кількістю скарг в Європейський суд з прав людини. На першому Російська Федерація, друге - у Туреччини.

Правозахисники кажуть, що ситуація в Україні викликана “кульгавими розслідуваннями” та порушенням права на справедливий судовий розгляд у розумні терміни. Яскравий приклад того, що відбувається, - Херсонщина. 

Уже майже місяць, як мав продовжитися розгляд кримінальної справи про напад на пресклуб “Новий день”. Проте хто далі  судитиме обвинувачуваних - досі невідомо. Тож слухання відкладається, а терміни притягнення до відповідальності добігають кінця.  Тим часом журналісти “Вгору” зібрали нові шокуючі відомості про фігурантів справи.

Нагадаємо, три роки тому, 18 січня 2019 року, на початку пресконференції про порушення правил перевезень пасажирів до приміщення пресклубу увірвалися Ярослав Захаров та Владислав Мовенко під керівництвом місцевого проросійського провокатора Кирила Стремоусова. Молодики розпилили сльозогінний газ, а згодом пролунало 5 пострілів (чільне фото: отвір від кулі у вікні пресклубу).

Досудове слідство тривало майже півтора року. Нападників звинуватили у злочинах за двома статтями Кримінального Кодексу: ч. 1 ст. 171 - “Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста”, та ч. 4 ст. 296 - "Хуліганство". І направили матеріали кримінального провадження до Херсонського міського суду. Справа потрапила на розгляд до судді Юлії Бочко. Ще три місяці вона вирішувала: повернути матеріали прокурору (на доопрацювання) чи призначити слухання по суті. Нарешті слухання розпочалися, чергове засідання мало відбутися 15 січня цього року, але не відбулося. Бо напередодні Юлія Бочко пішла у відставку

За процедурами, справу мають знову направити на авторозподіл, призначити нового суддю, і розпочати слухання справи з самого початку. Але нового суддю досі не призначено. 

На питання “Вгору”, чому процес загальмувався, преслужба Херсонського міського суду роз'яснила: наразі на авторозподілі перебуває величезна кількість матеріалів, і першочергово направляються ті, де люди перебувають у місцях позбавлення волі, зокрема, утримуються в слідчих ізоляторах. Тому з авторозподілом інших справ може бути затримка. 

А Захаров, Мовенко та Стремоусов перебувають на волі.

Тим часом термін притягнення молодиків за перешкоджання журналістській діяльності вже закінчився. Наразі Верховна рада значно посилила відповідальність за злочини проти журналістів, проте на момент нападу на пресклуб “Новий день” діяли старі норми: від штрафу в розмірі 850 грн до трьох років обмеження волі. Тобто максимальний термін покарання, який вони могли отримати - три роки обмеження волі - минули.

Залишається ймовірність покарати їх хоча б за хуліганство. Але це залежить від дуже багатьох факторів: наскільки швидко призначать суддю, як довго триватимуть слухання, та яку міру покарання буде визначено. Адже ця стаття передбачає від трьох років позбавлення волі (час яких уже також сплив) - до семи, які невпинно спливають. 

Кримінальні тітушки Стремоусова

Стремоусов постійно стверджує, що своїми провокаціями начебто домагається справедливості й у нього безліч прихильників. Але дуже малоймовірно, що Захаров та Мовенко діяли під його керівництвом “за покликом душі”. Про сумнівність “безкористя та благих намірів” свідчать й інші факти, які “Вгору” зібрала з офіційних відкритих джерел. 

Напад на фермерів, опір поліції

Ми вже коротко згадували, що Захаров та Мовенко є спільниками ще й в іншій кримінальній справі, - про напад на фермерів Чаплинського району в серпні 2017 року. Тоді понад десяток тітушок ледь не вбили голову фермерського господарства “ЛАБЕНОК”, представника ФГ “ОАЗИС ПІВДНЯ” та двох їх охоронців. 

Сталося це на трасі поблизу с. Надеждівка Чаплинського району, поряд з полями, на яких фермери вирощували сільгосппродукцію. 

Агресивні молодики розтрощили автівки, на яких приїхали сільгоспвиробники, застосовували газові балончики, стріляли з гвинтівки.  Чоловіки намагалися сховатися у лісосмузі чи втекти через поле, але їх наздогнали, ударами зброї по голові збили з ніг, гамселили ногами… Тітушки декілька годин знущалися над потерпілими, навіть коли приїхав наряд поліції. Більш того,  на вимоги правоохоронців зупинитися, відреагували нецензурою лайкою.

Крім Ярослава Захарова та Мовенка на фермерів напали:  Боротюк Артур Олександрович, Жбанов Андрій Олександрович, Петров Олександр Олександрович, Чахалов Елдор Холдорович, Кириченко Костянтин Ігорьович, Геращенко Павло Олександрович, Куліков Павло Сергійович та брат Ярослава - Захаров Руслан Володимирович.

Ця справа також уже розглядається в суді, молодиків звинувачують одразу в декількох злочинах - хуліганстві, нанесенні умисних тілесних ушкоджень, опорі правоохоронцям.

В оприлюднених матеріалах кримінального провадження не розголошується, чому саме сталася бійка. Та ми знайшли відомості, що на той час власники “ОАЗИС ПІВДНЯ” й  "ЛАБЕНОК" сперечалися з товариством з обмеженою відповідальністю  "ГЛОБАЛ-ИНВЕСТ" за право орендувати ділянки того поля. 

Ще маленька деталь: власником ФГ  “ОАЗИС ПІВДНЯ” значиться фермер з села Надеждівка Чаплинського району,  ФГ  "ЛАБЕНОК" зареєстровано на фермера з села Хрестівка Чаплинського району, а власником ТОВ  "ГЛОБАЛ-ИНВЕСТ" значиться громадянин Туреччини, житель Стамбула. 

Викрадення людини

Ще Ярослава Захарова звинувачено у викраденні людини та розбої, вчинених за попередньою змовою групою осіб.

За матеріалами кримінального провадження  Захаров та ще двоє чоловіків (Прокоф'єв Євген Вадимович й Остроумов Анастасій Валерійович) домовилися  з херсонцем Владиславом про ділову зустріч. Під'їхали на автівці, ударом в обличчя ввели Владислава в безтямний стан,  запхали в багажник машини, перевезли до якогось гаража, де били й тримали зв’язаним. На вимогу молодиків співмешканка чоловіка заплатила за його свободу  15 тис. грн викупу. Крім того, у потерпілого забрали золотих прикрас майже на 43 тисячі гривень.

Справа про звинувачення Ярослава і компанії у викраденні, незаконному позбавленні волі людини та розбої, призначена  до судового розгляду на 22.02.2021.

Нічого особистого, просто бізнес?

Спільники у справі про викрадення людини Ярослав Захаров  та Євген Прокоф’єв - співзасновники громадської організації “Спортивний клуб  “Самбо”. За даними ресурсу clarity-project, Євген Прокоф’єв з 01.07.2019 року перебуває у розшуку - переховується від органів досудового розслідування.     

А повний тезка Анастасія Валерійовича Остроумова колись працював начальником управління контролю якості сільськогосподарської продукції Державної інспекції сільського господарства в Херсонській області. У 2013 році його спіймали на вимаганні та отриманні хабаря в розмірі 50 тисяч грн за видачу фермерському господарству сертифіката з послуг зі зберігання зерна. Суд першої інстанції призначив йому 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих  та адміністративно-господарських обов'язків строком на 2 роки. Та враховуючи наявність двох неповнолітніх дітей, які перебували на утриманні чоловіка, звільнив пана Анастасія від відбування покарання з випробуванням строком на 3 роки. 

Проте він подав апеляцію, рішення першої інстанції скасували, матеріали направили на дорозслідування, і нового вироку досі не винесено - справа в грудні 2019 року “зависла” на етапі слухання у судді Юлії Бочко. 

Втім, слухати її вже сенсу немає - терміни притягнення до відповідальності за цим звинуваченням закінчилися. 

А тим часом фізична особа-підприємець Остроумов Анастасій Валерійович з 2016 року надавав послуги у сфері лісівництва - проведення суцільно-санітарних рубок; з 2018 року надає послуги з лісопильного та стругального виробництва. Та ще був співзасновником громадської організації “Добровільна спілка по збереженню лісів України”. Яка, як писала “Вгору”, насправді контролювала незаконну виробку дерев у Збур’ївському та Гладківському лісництвах Голопристанського лісомисливського господарства. Після публікації “спілка” припинила свою діяльність, але організатори схеми перед судом так і не постали.

Головне фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ