Підтримати нас

Суд прийняв до розгляду справу проти Стремоусова

Автор статті
20 серпня 2020 10:00
1,349
Поширити:

У середу, 19 серпня, закінчилося підготовче судове засідання за звинуваченням Владислава Мовенка, Ярослава Захарова й Кирила Стремоусова у грубому порушенні громадського порядку (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України) та перешкоджанні журналістам у професійній діяльності (ч. 1 ст. 171 ККУ). Справа стосується стрілянини в пресклубі “Новий День” у січні минулого року.

Нагадаємо, 18 січня 2019 року мала відбутися конференція про порушення правил перевезень пасажирів: представники автоперевізних організацій з Одеси збиралися розповісти про побори на херсонській автостанції “Юг”. Але десь за 10 хвилин після початку до приміщення пресклубу увірвалися двоє невідомих журналістам чоловіків разом із місцевим “активістом” Кирилом Стремоусовим. Вони розпилили сльозогінний газ, а згодом пролунало 5 пострілів.

Кулями нікого не поранило, але присутні в залі отруїлися газом, крім того, журналістка "Нового дня" Олена Нечипуренко отримала опік очей.

Правоохоронці встановили й “поплічників” Стремоусова. Ними виявилися якийсь Владислав Мовенко і засновник організації «Спортивний клуб «Самбо» Ярослав Захаров.

У травні цього року матеріали кримінального провадження надіслали до Херсонського міського суду. Вони потрапили на розгляд до судді Юлії Бочко. Але спочатку на підготовчому засіданні суддя мала вирішити: повернути матеріали прокурору (на доопрацювання) чи призначити слухання по суті.

Захисники звинувачених клопотали, щоб документи повернули прокурору. Серед аргументів - з 1 липня цього року кримінальні правопорушення стали поділяти на злочини та проступки. І вони мають розглядатися за різними процедурами. Тобто зараз перешкоджання журналістам - це кримінальний проступок, а хуліганство - злочин. Тож захист вимагав, щоб прокуратура переробила документи відповідно до нових вимог.

А Кирило Стремоусов взагалі заявив, що звинувачення - замовне. Начебто купка псевдожурналістів-грантоїдів вирішила йому таким чином помститися, а прокуратура відпрацьовувала свої гроші з численними порушеннями.

Втім, суддя Юлія Бочко відмовила захисту у клопотанні та призначила слухання по суті.

Розгляд справи має розпочатися 9 вересня о 14 годині.

До речі, повні тезки Мовенка та Захарова разом фігурують в іншому кримінальному провадженні. Вони звинувачуються в нападі на фермерів Чаплинського району в серпні 2017 року.

Молодики разом з іншими “тітушками” застосовували зброю, газ, переслідували та били людей. Навіть коли приїхали правоохоронці й вимагали зупинитися, - ті не припиняли свої дії. 

 

Справа теж відкрита за ч. 4 ст. 296 КК України, - “Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом”.

Частина 4 статті передбачає покарання за дії, вчинені групою осіб, пов'язані з опором представникові влади та із застосуванням зброї чи іншого предмета для нанесення тілесних ушкоджень, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ