Підтримати нас

В Україні посилили відповідальність за злочини проти журналістів

Автор статті
02 лютого 2021 15:13
1,280
Поширити:

Верховна рада України суттєво посилила відповідальність за злочини проти журналістів. Національна спілка журналістів України вітає правильне рішення більшості парламентарів!

Зокрема, за класичною "журналістською" статтею (ст.171 Кримінального кодексу) - за незаконне вилучення у журналістів зібраних ними матеріалів штрафуватимуть на суму від 8,5 до 17 тисяч гривень (до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Раніше штраф за таке правопорушення складав 850 гривень.

За спроби впливу на журналіста для перешкоджання виконання ним професійних обов’язків каратимуть штрафом від 17 до 34 тисяч гривень. Раніше за це було передбачено штраф у розмірі 3,4 тисячі гривень. За такі правопорушення, вчинені посадовцями, каратимуть штрафом на суму від 34 до 51 тисячі гривень.

Також документ передбачає покарання у вигляді від 7 до 14 років позбавлення волі за погрозу журналісту вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням його майна (стаття 345-1 Кримінального кодексу). Те ж саме стосується погроз близьким родичам та членам родини журналіста, умисного нанесення їм побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку із здійсненням ним законної професійній діяльності, вчинених повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою. А такі дії, вчинені організованою групою,– караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Звичайно, в Україні практика покарань за перешкоджання журналістській діяльності дуже слабка. І штрафи у 800 гривень за побиття журналіста - це більше плата за участь у "сафарі" на "поганого" журналіста. Але все ж штрафи у десятки тисяч гривень можуть бути запобіжником від атак на журналістів.

Ініціатор законопроєкту - народний депутат Андрій Кожем'якін. Сьогодні за посилення відповідальності за злочини проти журналістів проголосувала абсолютна більшість народних депутатів - 341.

Sergiy Tomilenko

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ