Підтримати нас

Справу Романа Підперигори нарешті призначили до судового розгляду, але….

Автор статті
01 квітня 2021 13:48
1,687
Поширити:

Нарешті Херсонський міський суд розпочне слухання по суті кримінальної справи за звинуваченням у хабарі начальника Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романа Степановича Підперигори. Тим часом чиновник продовжує працювати на посаді й може взагалі уникнути покарання.

Нагадаємо, Романа Підперигору затримали 26 вересня 2017 року під час передачі хабаря керівництву регіонального Управління захисту економіки Департаменту Національної поліції.

За даними правоохоронців, пан Підперигора домовлявся з тодішнім начальником УЗЕ Артемом Антощуком про «взаємодію» - обіцяв щомісяця сплачувати по 1000 доларів лише за те, щоб фахівці служби «не чіпали» підприємців та колег, з якими у Романа Степановича спільні фінансові інтереси.

Начальника Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради звинуватили за ч. 3 ст. 369 Кримінального Кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище).

Санкція статті передбачає від 4 до 8 років реального позбавлення волі (без можливості звільнення від відбування покарання з випробуванням, оскільки злочин є корупційним).

Матеріали кримінального провадження передано на розгляд суду ще три роки тому.  Але з лютого 2018 року по 25 червня 2020 року справа «бовталася» у судді Наталії Стамбули на етапі підготовчого засідання. Тобто понад два роки пані Стамбула не могла вирішити: чи повернути обвинувальний акт прокурору для усунення недоліків, чи призначати судовий розгляд та розпочати слухання.

Засідання відкладалося під різними приводами. Найчастіше - через відсутність якогось з адвокатів звинуваченого. Адже директор Департаменту фінансів уклав угоду про захист своїх прав одночасно з чотирма “стряпчими”. Тож то один, а то й одразу два його правники з поважних причин не мали змоги відвідати процес. Хтось хворів по черзі, хтось у відрядження їздив, або був залучений на іншому судовому засіданні. А пан Підперигора наполягав, що без присутності всіх адвокатів його право на захист може бути порушено.

У червні 2020 року Вища рада правосуддя звільнила Наталію Стамбулу з посади судді Херсонського міського суду Херсонської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Справу Підперигори знову направили на авторозподіл й 29 липня матеріали потрапили на розгляд судді Олександру Зубову. Чергове підготовче засідання розпочалося 9 жовтня. Проте вирішити: повернути документи на усунення недоліків чи призначити, нарешті,  судове слухання по суті, Олександр Зубов теж не зміг. Бо і цього разу у Підперигори не було “повного комплекту” адвокатів.

Вирішили долю матеріалів лише минулого тижня: 23 березня 2021 року Олександр Зубов ухвалив розпочати слухання. Але перше засідання у справі  призначено… на 31 травня!

З такими «темпами» суд навряд чи швидко вивчить усі документи, заслухає свідків та дебати сторін. До того ж,  начальнику Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради врешті-решт можуть призначити мінімальне покарання (бо за цей час у нових злочинах його не  викривали), тобто 4 роки позбавлення волі, але одразу ж - звільнити за закінченням терміну притягнення до відповідальності. Адже ті самі чотири роки спливають вже 26 вересня 2021 року.

На головному фото: Роман Підперигора в оточенні своїх захисників. Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ