Підтримати нас

Справа Підперигори знову «зависла», або Суддя інший, та “пісня” попередня

Автор статті
09 жовтня 2020 11:29
1,381
Поширити:

На судовому засіданні 9 жовтня 2020 року знову не змогли вирішити, чи розглядати по суті кримінальну справу начальника Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романа Степановича Підперигори, звинуваченого у хабарі, чи повернути документи правоохоронцям для усунення недоліків.

Нагадаємо, три роки тому, ще 26 вересня 2017 року, Романа Підперигору затримали «на гарячому», під час передачі хабаря керівництву регіонального Управління захисту економіки Департаменту Національної поліції.

За даними правоохоронців, Роман Підперигора домовлявся з тодішнім начальником УЗЕ Артемом Антощуком про «взаємодію» - обіцяв щомісяця сплачувати по 1000 доларів лише за те, щоб фахівці служби «не чіпали» підприємців та колег, з якими у Романа Степановича спільні фінансові інтереси.

Досудове слідство закінчилося ще на початку 2018 року. Пана Підперигору звинуватили за ч. 3 ст. 369 Кримінального Кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище). Санкція статті передбачає від 4 до 8 років реального позбавлення волі (без можливості звільнення від відбування покарання з випробуванням, оскільки злочин є корупційним).

У лютому 2018 року матеріали справи потрапили на розгляд судді Наталії Стамбули.

За процедурою, суддя спочатку проводить підготовче засідання, бо має перевірити, чи є недоліки в обвинувальному акті. Якщо так, повернути акт для усунення цих недоліків; направити обвинувальний акт на розгляд іншого суду, якщо його направлено «не за адресою»; або – призначити судовий розгляд та розпочати слухання по справі.

Однак понад два роки (!!!) справа Підперигори «бовталася» у Наталії Стамбули на стадії підготовчої процедури. Адже засідання відкладалося під різними приводами. Найчастіше - через відсутність якогось із адвокатів звинуваченого. Адже директор Департаменту фінансів уклав угоду про захист своїх прав одночасно з чотирма “стряпчими”. Тож то один, а то й одразу два його правники з поважних причин не мали змоги відвідати процес. Хтось хворів по черзі, хтось у відрядження їздив, або був залучений на іншому судовому засіданні. А пан Підперигора наполягав, що без присутності всіх адвокатів його право на захист може бути порушено. Отже, засідання переносилися.

Роман Підперигора в оточенні своїх захисників.

У результаті, 25 червня 2020 року Наталя Стамбула “пішла на заслужений відпочинок”. Вища рада правосуддя звільнила її з посади судді Херсонського міського суду Херсонської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Після чого справу Підперигори знову направили на авторозподіл серед інших суддів. Цього разу вона потрапила на розгляд судді Олександру Зубову.

Тепер уже Олександр Зубов на засіданні 9 жовтня мав вирішити - повернути документи на усунення недоліків чи, нарешті, призначити судове слухання по справі.

Суддя Херсонського міського суду Олександр Зубов

Однак і цього разу у Підперигори не було “повного комплекту” адвокатів. Тому засідання теж перенесли.

Наступна спроба призначена на 23 листопада о 16 годині.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ