Підтримати нас

Справу про напад Стремоусова на журналіста «Вгору» Дмитра Багненка знову розслідують

Автор статті
11 листопада 2020 14:30
2,089
Поширити:

Суддя Херсонського міського суду Галина Радченко зобов’язала слідчу Тетяну Голованову знову відкрити кримінальне провадження стосовно нападу місцевого псевдоактивіста Кирила Стремоусова на журналіста онлайн газети «Вгору» Дмитра Багненка.

Нагадаємо, за завданням редакції Дмитро Багненко фіксував незаконне знищення дерев на проспекті Ушакова поряд з баром-рестораном «Твін-Пікс». Робітники на місці зеленої зони, яка розділяла пішохідну частину від дороги,  облаштовували стоянку для автівок. Керував роботами Кирило Стремоусов. Коли Дмитро почав фотографувати, Стремоусов та його поплічник Валерій Кулешов підійшли до нього, почали принижувати та затуляти місце робіт. Дмитро зателефонував до поліції,  у цей момент Стремоусов ударив його по голові.

Медпрацівники констатували у Багненка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови.

Слідча група відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Але заступниця начальника СД Херсонського відділу нацполіції старший лейтенант поліції Тетяна Голованова закрила справу, бо «не побачила» у діях Стремоусова умислу та криміналу.

Адвокат, юрист громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я Олександр Данилов подав у суд скаргу на цю постанову слідчої.

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Галина Радченко призначила розгляд скарги та зобов’язала Тетяну Голованову надати до суду матеріали вищевказаного кримінального провадження. Проте засідання двічі (!) переносилися, бо слідча на них не з’являлася і не надавала матеріали справи. А через те розглядати скаргу по суті неможливо.

Лише після публікації «Вгору» (стаття «Як слідча Тетяна Голованова справи «хоронить») заступниця начальника СД Херсонського відділу нацполіції з’явилася на засідання суду. Причому не одна, а разом із міським прокурором у цьому провадженні Світланою Грігорян.

Обидві представниці законності наполягали, що постанова про закриття справи є обґрунтованою. Мовляв, допитали ряд свідків, і ті заперечують напад Стремоусова на Багненка.

Дивно, що слідча та прокурор посилалися виключно на покази самого Стремоусова та його поплічників, з котрими він у той день сидів разом на літньому майданчику «Твін-Пікс»: Валерія Кулєшова, Андрія Полякова, Андрія Шнайдерського та Віктора Михальченка.

Перевіривши матеріали справи, суддя погодилася з аргументами адвоката Олександра Данилова: постанова про закриття даного кримінального провадження не відповідає вимогам закону. Адже слідство має бути всебічним, повним і неупередженим.

Зокрема, цитуємо: «слідчим в оскаржуваній постанові були відображені лише пояснення допитаного ряду свідків, проте відсутній аналіз та не надано правової оцінки всім зібраним доказам, зокрема висновку судово-медичної експертизи стосовно потерпілого, яким об’єктивно підтверджено завдання йому тілесних ушкоджень в той день та за обставин, як останній зазначає у показах. Також, матеріали кримінального провадження містять диск з відеозаписом, який слідчим не був досліджений, не надана оцінка іншим доказам, що підтверджують погрози Багненку у зв’язку з його журналістською діяльністю».

Крім того, під час слідства прокурор Світлана Грігорян двічі вказувала Тетяні Головановій, щоб та взяла записи камер відеоспостереження, які є поряд із місцем нападу. Вказівки прокурора – обов'язкові для виконання. Проте слідча їх не виконала, записи не взяла, і закрила справу. Ще дивніше, що в суді прокурор все одно підтримувала пані Голованову й наполягала, що всі вимоги закону виконані.

Проте суддя Херсонського міського суду Галина Радченко ухвалила: постанову заступниці начальника СД Херсонського відділу нацполіції старшого лейтенанта поліції Тетяни Голованової про закриття кримінального провадження – скасувати.

Ухвала оскарженню не підлягає.

P.S. Нагадаємо, Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я» є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Юристи громадської приймальні БО “ФМЗ” консультують та захищають права постраждалих безкоштовно.

Розклад роботи громадської приймальні:

понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 – видача документів;

вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 – видача документів.

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.

Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

P.P.S. Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримки Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ