Підтримати нас

Справа про напад Кирила Стремоусова на журналіста “Вгору” зрушила з місця

Автор статті
13 серпня 2021 14:30
3,332
Поширити:

У п'ятницю, 13 серпня, дізнавач херсонського міського відділу поліції Анастасія Здоровець провела слідчий експеримент, на якому відновлювали події 23 червня 2020 року - напад місцевого псевдоактивіста Кирила Стремоусова на журналіста медіаплатформи "Вгору" Дмитра Багненка.

Нагадаємо, за завданням редакції Дмитро Багненко фіксував незаконне знищення дерев на проспекті Ушакова поряд із баром-рестораном "Твін-Пікс". Там на місці зеленої зони, яка розділяла пішохідну частину від дороги,  робітники облаштовували стоянку для автівок. Керував роботами Кирило Стремоусов. Коли Дмитро почав фотографувати, Стремоусов та його поплічник Валерій Кулешов підійшли до нього, почали принижувати та затуляти місце робіт. Дмитро зателефонував до поліції,  у цей момент Стремоусов ударив його по голові.

Експерт констатував у Багненка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови.

Слідча група відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Доручили вести досудове слідство заступниці начальника Херсонського відділу нацполіції старшому лейтенанту поліції Тетяні Голованової. 

Вона опитала Стремоусова та декількох його поплічників (Валерія Кулєшова, Андрія Полякова, Андрія Шнайдерського, Віктора Михальченка). Опитала самого Дмитра, заступницю головного редактора “Вгору” Ірину Ухваріну й… закрила справу. Бо «не побачила» в діях Стремоусова умислу та криміналу.

Адвокат, юрист громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я Олександр Данилов подав у суд скаргу на цю постанову слідчої. 

Засідання суду декілька разів переносилися - Тетяна Голованова на них не з’являлася й не надавала суду матеріали справи. А через те розглядати скаргу по суті було просто неможливим. 

Нарешті, після публікації «Вгору» (стаття "Як слідча Тетяна Голованова справи «хоронить"), заступниця начальника Херсонського відділу нацполіції з’явилася в листопаді 2020 року на засідання суду. Та разом із міським прокурором у цьому провадженні Світланою Грігорян наполягали, що постанова про закриття справи є обґрунтованою. Мовляв, допитали ряд свідків, і ті заперечують напад Стремоусова на журналіста Дмитра Багненка.

Проте суддя Херсонського міського суду Галина Радченко погодилася з аргументами Олександра Данилова: постанова про закриття цього кримінального провадження не відповідає вимогам закону. Та ухвалила: постанову про закриття кримінального провадження – скасувати

Однак нещодавна ні редакція, ні журналіст з адвокатом про жодні процесуально-слідчі дії в межах кримінального провадження не чули.

Лише після того, як матеріали потрапили до дізнавача  Херсонського відділу нацполіції старшого лейтенанта поліції Анастасії Здоровець, розслідування зрушилося.  

Як зазначає Олександр Данилов, за два тижні зроблено більше, ніж за весь час, що минув із дати події. 

Анастасія Здоровець наново опитала всіх фігурантів справи, свідків і провела слідчий експеримент за участю дільничного офіцера, журналіста “Вгору”, його захисника та незалежних спостерігачів. Наразі Дмитро Багненко залучений у зйомках фільму “Редакція” (грає головну роль), але попри щільний графік знайшов можливість узяти участь у продовженні досудового слідства.

Щодо Кирила Стремоусова та Валерія Кулєшова, то під час експерименту вони відпочивали в приміщенні бару-ресторану "Твін-Пікс", але до вищевказаних процесуальних дій не приєдналися.

Можливо, тому що останнім часом їм дуже “не щастить” - Кирило Стремоусов потрапив на ті ж “драбли”, які організовував сам: напередодні, під час конфлікту біля автостанції “Юг”, його назвали “сепаром”, побили та бризнули в обличчя сльозогінним газом.

Читайте також:

Організатор нападу на пресклуб “Новий день” Кирило Стремоусов почувається безкарним та вже замахнувся на державний заколот і обіцяє ввести смертну кару

Стремоусов та його поплічники, які стріляли в людей, викрадали їх, били, знущалися, - гуляють на волі

Коли в Херсоні зупинять п’яту колону?

P.S. Нагадаємо, Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я» є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Юристи громадської приймальні БО “ФМЗ” консультують та захищають права постраждалих безкоштовно.

Розклад роботи громадської приймальні:

понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 – видача документів;

вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 – видача документів.

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.

Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

P.P.S. Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту й підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримки Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Фото з архіву “Вгору”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ