Підтримати нас

“Редакція” в кадрі. На Херсонщині знімають пригодницький фільм

Автор статті
10 серпня 2021 14:30
2,913
Поширити:

Херсонщина - край, який ніби створений для того, щоб тут знімалися фільми.

І відомий український кінорежисер, херсонець Роман Бондарчук про це добре знає. Він сам говорить, що тутешні місця надихають його, як жоден інший регіон, а локації для зйомок вражають своїм різноманіттям.

Однак жодні локації не ”працюватимуть" у кадрі, якщо в фільмі не буде життєвих історій місцевих людей. Такими історями був наповнений документальний фільм Романа "Українські шерифи" - про двох жителів Старої Збур'ївки, які взяли на себе обов'язки підтримувати громадський порядок серед односельчан. Такою вийшла ігрова стрічка "Вулкан", що розповідає про пригоди перекладача з ОБСЄ, який за примхою долі потрапив до Берислава.

Впізнавані, але від того не менш дивовижні історії лягли в основу сценарію нового фільму Романа Бондарчука, який має робочу назву "Редакція".

Авторами сценарію, як і в "Вулкані", виступив сам Роман, Алла Тютюнник та Дар'я Аверченко, з якою ми поспілкувалися і дізналися подробиці про роботу над новим твором. 

Микола Овчаренко: Дарино, як з'явилася ідея фільму "Редакція"?

Дарина Аверченко: Ідея фільму народилася з життя. Усі троє співавторів сценарію мали досвід роботи в редакції, у друкованих виданнях. Колектив газети - це взагалі надзвичайно цікаво. Адже газетна справа приваблює людей дуже різних, але, як правило, дуже авантюрних. Тому нам, співавторам, здавалося, що редакція - це одне з найцікавіших місць, аби розгорнути сюжет фільму.   

М.О.:Назва "Редакція" - затверджена або "робоча"?

Д.А.: Ми досі міркуємо над цим питанням. Зараз назва радше окреслює основне місце дії. А тем у фільму більше. Це, зокрема, причини появи постправди (дивись зноску 1 - прим. автора), критичне мислення, екологія. Коли фільм буде готовий, ми влаштуємо тестові покази й визначимось з назвою остаточно.

М.О.: Про що фільм, якщо коротко?

Д.А.: Наша історія про науковця краєзнавчого музею Юру, який вирушив з колегою на пошуки бабака, занесеного до Червоної книги. Але під час експедиції Юра став свідком навмисного підпалу лісу. Після чого друг зник. Юра приходить до редакції місцевої газети, щоб там опублікували фото підпалювачів та допомогли викрити злочинців і знайти друга. Однак за збігом обставин Юра сам починає працювати у газеті, поступово відкриваючи для себе світ постправди.

М.О.: Як проходив кастинг акторів?

Д.А.: Кастинг акторів відбувався понад пів року. Нам цікаві були як професійні актори, так і типажі: тобто, люди зі своїм життєвим досвідом, яким була б просто близька та чи інша роль.  Головну роль у фільмі зіграє Дмитро Багненко, херсонець, журналіст за фахом, непрофесійний актор. А на роль його мами ми запросили українську зірку, актрису Риму Зюбіну. Нам подобається поєднувати акторів з різним рівнем підготовки. Так ми вже робили у “Вулкані”. Залучення персонажів допомагає створити у фільмі максимальну довіру до подій, які там відбуватимуться. Ну, і ми любимо відкривати для кіно нові обличчя. Минулого разу такими відкриттями для нас стали Сергій Степанський (роль Лукаса у “Вулкані”), Ілля Ракош (роль головного представника місії ОБСЄ). Вони зніматимуться і в “Редакції”.

М.О.: Де проводяться зйомки?

Д.А.: Якщо у “Вулкані” це був Бериславський район, то зараз знімаємо у Херсоні, Олешках, Раденську, Козачих Лагерях.

М.О.: Коли можна очікувати на прем'єру фільму?

Д.А.: Представити фільм на міжнародних кінофестивалях ми плануємо у першій половині 2023 року.

М.О.: Які організації беруть участь (допомагають) у створенні фільму?

Д.А.: Український Культурний Фонд допоміг нам написати сценарій та провести первинне дослідження історій, локацій, акторів, створити тизер та інші презентаційні матеріали. Більшість фінансування на зйомки фільму ми отримали завдяки Державному агентству з питань кіно. Також суттєвою підтримкою стало те, що ми виграли конкурс в Єврімаж (дивись зноску 2 - прим. автора). А також отримали фінансову підтримку німецького фонду MDM. Також ми стали призерами телеканалу “Україна” під час пітчингу на Одеському кінофестивалі. Така кількість людей, які повірили в новий сценарій, дуже надихає. Однак коштів на реалізацію всього задуманого в сценарії поки що трохи не вистачає, й и ми продовжуємо шукати фінансування. Можливо, серед місцевих інвесторів знайдуться ті, які люблять кіно й захочуть приєднатися до виробництва фільму, - ми відкриті до пропозицій. Сконтактувати з нами дуже просто – через  фейсбук сторінку фільму https://www.facebook.com/newspaperfilm 

М.О.: З якими труднощами доводиться стикатися творцям фільму?

Д.А.: У кіно складно прорахувати все до кінця. Може бути дуже багато непередбачуваних обставин. Фінансові труднощі - певно, основні. Організація експедиції столичної кіногрупи до Херсону - дуже затратна. “Редакція” має кілька сцен з акторами-тваринами, а також сцену зустрічі зі степовими смерчами. Це складні й дорогі задачі для професіоналів високого класу. Це коштує дорого. У нас також є сцени з перестрілками, погонями, а це теж велике навантаження на бюджет. Щоб пригодницьке кіно було цікаво дивитися, - у нього треба багато вкласти. 

Зноски:

1. Постправда - політичні дії та мислення, при яких об'єктивні факти є менш впливовими у формуванні громадської думки, ніж заклики до емоцій і особистих переконань. Тобто, це політика, яка спирається на почуття та власні переконання, які насправді не мають під собою реальних підстав або фактів. При цьому об'єктивна істина не фальсифікується чи піддається сумніву, а просто відсувається або відходить на другий план.

2. Єврімаж - європейський фонд підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створений при Раді Європи в 1988 році. “Єврімаж” займається допомогою в створенні копродукції, підтримкою кінотеатрального показу, частковою компенсацією витрат на переклад фільмів у цифровий формат, а також сприяє в дистрибуції картин.

Чільне фото: ескіз однієї з початкових сцен фільму художника-постановника Кирила Шувалова. Також на сторінці фільму у фейсбуці ми публікуємо фото з підготовчого процесу

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ