Підтримати нас

Організатор нападу на пресклуб “Новий день” Кирило Стремоусов почувається безкарним та вже замахнувся на державний заколот і обіцяє ввести смертну кару

Автор статті
09 квітня 2021 15:00
32,346
Поширити:

Справу про напад на журналістів у пресклубі “Новий день” Херсонський міський суд заново почне розглядати лише з 7 червня - майже через 3,5 роки після стрілянини. Тим часом керманич нападників - проросійський провокатор Кирило Стремоусов - роз’їжджає країною, формує мережу “власних журналістів” та готує їх до зміни влади в Україні.

Нагадаємо, 18 січня 2019 року мала відбутися пресконференція про порушення правил перевезень пасажирів та корупцію на херсонській автостанції “Юг”. Проте на самому початку заходу до приміщення “Нового дня” увірвалися Кирило Стремоусов з поплічниками - Владиславом Мовенком і Ярославом Захаровим. Вони розпилили сльозогінний газ, пролунали постріли. На щастя, кулі в людей не влучили, проте декілька журналістів отруїлися газом, дехто отримав опіки сітківки очей, а пресконференцію було зірвано. 

Молодиків майже одразу затримали, невдовзі звинуватили за двома статтями Кримінального Кодексу України: ч. 1 ст. 171 - “Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста”, та ч. 4 ст. 296 - “Хуліганство”. 

Але попри численних свідків та фото/відео події, досудове слідство тривало майже півтора року. 

Нападники одностайно заперечували свою вину й категорично відмовилися співпрацювати зі слідством. А Стремоусов взагалі вимагав визнати його потерпілим - начебто то інші журналісти змовилися та зводять на нього наклеп.  А потім, користуючись правом на ознайомлення з матеріалами справи, філігранно саботував цей процес. Так, попри зобов'язання з'являтися на виклик слідчого (відповідно до ухвали Херсонського апеляційного суду) відтерміновував візит через якісь особисті справи. А коли приходив - вивчав документи дуже повільно й недовго: казав, що йому з особистих причин необхідна перерва і йшов. Слідчий  навіть був змушений  звернутися до суду з клопотанням встановити для цього підозрюваного строк ознайомлення. 

Коли ж досудове слідство закінчилося, справа потрапила на розгляд судді Херсонського міського суду Юлії Бочко. Але щойно слухання розпочалися, Юлія Бочко пішла у відставку. Лише нещодавно суд визначився, хто тепер буде розглядати справу (бо на авторозподілі перебуває величезна кількість матеріалів) - її розглядатиме суддя Олександр Зубов. Але через його завантаженість перше засідання призначено аж на 7 червня.

Тим часом термін притягнення молодиків за перешкоджання журналістській діяльності вже закінчився. Наразі Верховна Рада значно посилила відповідальність за злочини проти журналістів, проте на момент нападу на пресклуб “Новий день” діяли старі норми: від штрафу в розмірі 850 грн до трьох років обмеження волі. Тобто максимальний термін покарання, який вони могли отримати, - три роки обмеження волі - минули.

Залишається ймовірність покарати їх хоча б за хуліганство. Але це залежить від дуже багатьох факторів: як довго триватимуть слухання, яку міру покарання буде визначено. Адже ця стаття передбачає від трьох років позбавлення волі (час яких уже також сплив) - до семи, які невпинно спливають.

Вольному - “воля”?

Вирішуючи, чи треба звинуваченого ізолювати від суспільства та на який термін, суд враховує так звані обтяжувальні обставини й ті, що полегшують вину. Наприклад, чи був він раніше засудженим, чи оступився вперше; веде маргінальний спосіб життя, чи, навпаки, - успішний підприємець та зразковий сім'янин. 

І що ж ми маємо “в анамнезі” Стремоусова?

Процитуємо лише деякі офіційні відомості з відкритого реєстру Судової влади України:

  • 29.07.2014 року в с.Залізний Порт Голопристанського району Херсонської області на морі Стремоусов Кирило Сергійович надавав послугу з перевезення пасажирів морським транспортом яхта «Дельфін» КАС-0147К без одержання ліцензії на провадження даного виду діяльності, - призначено штраф 850 грн без конфіскації.

  • 07.02.2017 року біля будівлі Херсонської міської ради в нав'язливій манері, образливо чіплявся до міського голови Володимира Миколаєнка, грубо хапав його за одяг, утримував за руки, штовхав та тягнув, чим вивів Миколаєнка з рівноваги, останній впав, порвався одяг, - два місяці виправних робіт з відрахуванням двадцяти процентів заробітку в дохід держави.

  • 22.02.2017 року - злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця, - справу закрито у зв'язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

  • 30.10.2018 року в приміщенні Херсонської міської ради образливо чіплявся до громадян, чим порушував громадський порядок і спокій, - закрито у зв`язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності.

  • 18.01.2019 року - безпричинно, бравуючи власною перевагою над оточуючими, демонструючи вседозволеність та безкарність, публічно, протиставляючи себе суспільству, ігноруючи загальноприйняті норми моралі та зауваження громадян, у присутності учасників пресконференції та інших осіб, гучно ображав їх грубою нецензурною лайкою та використовуючи предмет, спеціально пристосований для нанесення тілесних ушкоджень - газовий балончик «Терен-1», розпилив його вміст у приміщенні зазначеного пресклубу. Після цього невстановлена особа, діючи узгоджено зі Стремоусовим К.С., відреагувавши на його заклики, використовуючи невстановлену травматичну зброю, здійснила 5 неприцільних, хаотичних пострілів у приміщенні зали пресклубу через попередньо розбите скло над дверима, поставивши під загрозу життя та здоров`я учасників конференції, які в цей час знаходились всередині, пошкодивши при цьому металопластикове вікно, яке виходить на проїжджу частину, - слухання справи лише розпочнеться 07.06.2021.

  • 26.04.2020 року під час акції фермерів на автомобільному мосту в с. Антонівка перебував без захисної маски, чим порушив карантині обмеження, - звільнено від адміністративної відповідальності за малозначністю, суд обмежився усним зауваженням, провадження у справі закрито.

  • 23.06.2020 року - напав на журналіста “Вгору” Дмитра Багненка, який за завданням редакції фіксував незаконне знищення дерев під керівництвом Стремоусова, - кримінальне провадження досі лежить “під сукном” у слідчої Тетяни Голованової.

Інші напади Стремоусова, зокрема - нанесення тілесних ушкоджень охоронцеві будівельного майданчика по вулиці Олеся Гончара в Херсоні; побиття очільниці управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку Херсонської міськради Марини Віркун; самовільний обшук та пошкодження майна однієї з херсонських аптек, - теж залишилися нерозслідуваними.

“Активіст”  нерідко уникав та продовжує уникати відповідальності, прикриваючись статусом журналіста (адже він співзасновник та керівник  “Інформаційного агентства “Таврія-ньюс”, тож може будь-кому надати відповідне посвідчення, навіть собі). Та ще періодично нагадує, що він є батьком п’ятьох дітей, які перебувають у нього на утриманні. 

Щоправда, з кінця минулого літа він на декілька місяців притих - після обшуків його домівки співробітниками СБУ та після того, як  FACEBOOK і YouTube заблокували сторінки з його скандальними виступами. 

Але у грудні - знову активізувався.  

“Наполеонівські” плани

Його новий напрямок діяльності гідний вигадок великого комбінатора Остапа Бендера.

Співвласник та керівник  “Таврії-ньюс” відкрив в YouTube новий канал «Журналисты Стремоусова», заявив про створення “народного телевидения” та оголосив набір журналістів. І видає посвідчення… за  членські внески “50 грн в місяць, це всього дві філіжанки кави”!

Парадоксально, але люди виявилися готовими платити 600 грн в рік, щоб бути стремоусовським “журналістом” та виконувати його вказівки. 

На жаль, ніякого парадоксу тут немає. Справа у статусі. Журналіст дійсно має більше можливостей і прав, ніж пересічна людина, бо має бути “сторожовою собакою демократії” й більше ризикує. Тому посвідчення дає право, нариклад, на отримання травматичної зброї. До редакції “Вгору” не раз зверталися різні люди з проханням “продати” їм посвідчення, щоб могли придбати для самозахисту “травмат”. Проте політика редакції однозначна: посвідчення надається безкоштовно, але лише на рік й за умови проходження стажування та регуляторної підготовки матеріалів для видання. 

Щоб отримати постійне посвідчення Національної спілки журналістів України, треба щонайменше два роки публікуватися та мати рекомендації двох інших членів НСЖУ. До речі, для порівняння: членські внески НСЖУ наразі становлять 120 гривень на рік.

А Стремоусов працювати так званих журналістів не змушує. Статус людини, місце перебування, освіта, досвід, вік - значення не мають. Заповнив анкету - тримай омріяний документ. 

Втім, на членів мережі деякі обов’язки все ж покладаються. Від недосвідчених - поки що лише внески, відвідування каналу та лайки/репости кожного сюжету. Більш активним та навченим - вести відеопротоколи мітингів і заходів, тобто стрімити з місць протестів чи конфліктів громадян з владою. А найбільш “просунутим” - “задавати незручні питання тим, хто сьогодні узурпував нашу владу”. 

Координуючи роботу  “журналістів”, Стремоусов вимагає дисципліну й обіцяє жорстко розібратися з порушниками. Зокрема, з тими, хто анкету заповнив, а за посвідченням не прийшов; не відвідує канал, не ставить лайки й не репостить відео;  чи “забув” про членські внески. Бо це, за його словами, - питання дієздатності, бо порушники тим самим блокують діяльність інших “журналістів”, які, цитуємо: “Может быть вам, олухам, просто напросто спасли бы завтра жизнь от зверств полицаев и прочих особей, которые сегодня возомнили себя институтами государственной власти”.

Рятувати законослухняних громадян Стремоусов не збирається, адже вони, з його точки зору, - “раби”. Захист обіцяє лише своїм прихильникам, “живим людям”.  А у планах, знову цитуємо: 

“Перехват управління влади. Разобраться по крупному и поставить в этом деле точку.

После этого будет введено военное положение и первый референдум по наведению порядка: мы предложим смертную казнь или пожизненное заключение всем, кто причастен к разворовыванию нашего государства и нашего имущества, и убийства наших людей – из 52 млн нас осталось половина, 30 млн. были умерщвлены. 

Мы простим МВФ кредиты, потому что это не мы брали их, а все те люди, которые якобы действовали от нашего имени. 

Будет пересмотрена вся приватизация и все то, что происходило с нами последние 29 лет”.

Також обіцяє жорсткий тоталітаризм, ліквідувати судову владу та судити всіх самим - швидко й за законами воєнного стану. І говорить про це відкрито зі сторінок свого нового каналу. 

У середині січня у нього було трохи більше тисячі підписників, наразі - понад 37 тисяч, з різних регіонів країни. Анкети, за словами організатора схеми, продовжують надходити: "разработана форма международного удостоверения и люди уже ждут нас в Канаде, Турции, США, Испании, Италии”. І крім Стремоусова на каналі почали з'являтися нові “стрімери”, наприклад Григорій Недолуга з Волині.

До речі, саме радянський КДБ розробив такі методи гібридної війни: розхитати “неслухняну” країну з середини через провокації, саботаж прийнятих у суспільстві та на рівні держави морально-правових норм, розповсюдження всіляких фейків та підбурювання до протестів; послабити її міжнародну співпрацю з іншими державами-партнерами; розв'язати внутрішній збройний конфлікт; а потім - підім’яти народ під гаслом “порятунку”.   

І з огляду на те, що проросійський провокатор знову активізувався й поширив свою діяльність на інші регіони України (та навіть, як стверджує, - в інших країнах), а РФ стягує війська до наших кордонів -  стає страшно.

На фото: кадр зі стріму Стремоусова під назвою “Журналисты Стремоусова опять в деле, после восстановления сил”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ