Підтримати нас

Про українського кінорежисера стрічки "За двома зайцями"

Автор статті
13 лютого 2020 08:32
784
Поширити:

Всього Віктор Іванов зняв 12 картин, серед яких: «Пригоди з піджаком Тарапуньки», «Шельменко-денщик», «Сто тисяч», «Олекса Довбуш», «Веселі Жабокричі» тощо.

Але саме стрічка «За двома зайцями» назажди вписала Іванова в історію кіномистецтва і зробила відомим у різних куточках світу.

Старт його кар’єри відклала війна. Іванов пішов на фронт, брав участь у обороні Києва. Після війни брати режисера на роботу навіть асистентом ніхто не хотів, бо не було робочих місць.

Так Іванов був змушений тинятися десь між Москвою, Свердловськом та Вільнюсом, погоджуватися на будь-яку роботу, від художнього керівника до того, хто лагодить апаратуру.

Повернутися до Києва Віктору Іванову допоміг Олександр Довженко. Він влаштував режисера на кіностудію на початку 50-х. Свій перший фільм Віктор зняв у 47 років!

Це була гумористична стрічка про пригоди відомих коміків Штепселя та Тарапуньки.

У 1961 Іванов почав роботу над фільмом “За двома зайцями” за п’єсою Михайла Старицького. Надій на це кіно ніхто не покладав, тож знімали його у маленькому павільйоні. Віктор Іванов був дуже вимогливим режисером, особливо це стосувалося акторки, що грала роль Проні Прокопівни – Маргарити Кринициної.

Він вважав, що Проню йому нав’язали, через те, що вона була дружиною головного редактора кіностудії. Тому Іванов не стримувався і часто лаяв її бува за гру, бува за грим, бува ще за щось... Маргарита часто плакала, але в підсумку саме вимоги Віктора і до неї, і до інших акторів змогли зробити зі звичайного фільма – легенду.

У Іванова вийшло – він зняв справжній шедевр, який зразу отримав популярність. Щоправда, на житті режисера це ніяк не відбилося – він продовжував жити із родиною у гуртожитку кіностудії…

Віктор Іванов знімав фільми до останнього дня. 18 червня 1981 року він помер від інсульту. Кіномитцю було 72 роки.

Ось така історія життя легендарного режисера. Світла йому пам’ять!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ