Підтримати нас

Підводні камені у молочному супі або хто годує наших дітей у школах?

Автор статті
30 вересня 2019 13:34
1,027
Поширити:

Каша, що злиплася, переварені макарони, кисіль із пінкою… Пригадуєте походи до їдальні у свої шкільні роки? Як не дивно так само архаїчно виглядає і сучасне меню для нашої малечі.

Діти, яким не до вподоби такі страви, просто відбувають час відведений на трапезу, а потім на перерві йдуть до буфету купувати сосиски в тісті або піцу. Але харчування дітей у школах це не тільки  смакові враження, здебільшого неприємні, але й чийсь бізнес. Це мільйонні контракти, укладені між навчальними закладами або міським Управлінням освіти та фірмами-постачальниками. Хто вони ці підприємства, від яких залежить якість та безпека продуктів харчування для наших дітей?

У Херсоні наразі працює більше 50-ти загальноосвітніх навчальних закладів. Аби отримати право годувати дітей у школах, потрібно стати учасником тендерних закупок: подати тендерну пропозицію, виграти аукціон (який складається з двох етапів), укласти договір із замовником.  Згідно з відкритими даними, останні кілька років у херсонській сфері надання послуг з шкільного харчування є 4 гравці: ТОВ «Сервіс Гранд» (133 контракти), ТОВ «Базісторг» (8 контрактів) та «Світ школяра» (9 контрактів), «Буфет і К» (9 контрактів). Помітно, що у компанії «Сервіс Гранд» справи йдуть набагато краще, ніж у колег:

"Сервіс Гранд": учасник у 140 закупівлях. Переможець у 133 закупівлях на суму 113 490 392,05 грн.;

"Світ школяра" 2010: учасник у 22 закупівлях. Переможець у 9 закупівлях на суму 5 969 459,00 грн.;

"Буфет і К": учасник у 20 закупівлях. Переможець у 9 закупівлях на суму 5 297 936,11 грн.;

"Базісторг": учасник 106 закупівлях. Переможець у 8 закупівлях на суму 7 713 798,13 грн.

Цікаво, що найчастіше конкурують між собою такі підприємства як "Базісторг" та монополіст "Сервіс Гранд". Останній перемагав, пропонуючи найнижчі ціни.

Наприклад, школа №30 виставила на аукціон «очікувану вартість» 1 679 899,20 грн. Фірми-постачальники теж визначаються, скільки  коштуватимуть їх послуги з організації харчування – це може бути така ж сума, яку пропонує замовник, або вища чи нижча запропонованої. Логічно, що замовник обере фірму, яка дешевше оцінить свої послуги. От тут добре видно, що «Сервіс Гранд» виставив суму нижчу за початкову, а саме 1 668 699,87 грн., і перемога була очікуваною і закономірною.     

Дивно те, що з іншими підприємствами «Сервіс Гранд» майже не змагався, хоча інколи «Світ школяра 2010» або «Буфет і К» подавалися на той же аукціон, але завжди їхні пропозиції відхиляли.

І врешті «Сервіс Гранд» демпінгував та отримував перемогу, а отже, і контракт з Управлінням освіти Херсонської міської ради. Рідше ціну знижував «Базісторг», і тоді у торгах з «Сервіс Грантом» вигравав він. Ще однією цікавою закономірністю є те, що обидві компанії розташовані в Антонівці. ТОВ «Сервіс Гранд» належить Віталію Скороходу, «Базісторг» належить Олександру Бабатіну. Чи є зв’язок між ними та їх фірмами? Мова йде про здорову конкуренцію чи навпаки про таємну домовленність між антонівськими підприємцями? 

Однак це не єдина пара одвічних суперників – «Світ школяра 2010» та «Буфет і К» змагаються виключно один з одним з майже однаковою кількістю перемог та поразок. Інші підприємства у аукціоні участь не беруть. Ці фірми належать різним людям, але розташовані за однією адресою  - Херсон, просп. Сенявіна, буд.13.

Також за тією адресою раніше було інше товариство, яке надавало послуги в організації харчування, зі схожою назвою «Світ школяра», воно припинило свою діяльність через податковий борг у майже півмільйона гривень. Його бенефіціаром та засновником був Сергій Колодченко, який є зараз одним із засновників ТОВ «Світ школяра 2010». Цікаво, що він вніс у статутний капітал 375 000 грн.

Але підприємства на проспекті Сенявіна 13 наразі не годують херсонських школярів. Вони вигравали тендери у 2017. Винятком є тільки один підписаний контракт «Буфет і К» у 2018. 

Ще одним дивним збігом є те, що після укладення контракту, через кілька днів укладається додаткова угода про значне зменшення кількості обідів. Приклад: школа №5 уклала договір від 22.01.19 з ТОВ «Сервіс Гранд» про організацію «Послуг з організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та в пришкільних оздоровчих таборах». Очікувана  вартість становила - 249 004.80 грн., мінімальний крок аукціону 1 245.02 грн. «Сервіс Гранд» пропонує суму 247 344,77 грн., виграє і відповідно на цю ж суму підписує контракт із замовником. Звертаємо увагу, що кількість обідів 15 536. Але потім 31 січня – ухвалюють зміни до договору, згідно з якими, кількість обідів знижується до 14 252, і відповідно зменшуються витрати на ці послуги до 225 734.22 грн. Через кілька місяців відповідно до наступної додаткової угоди кількість обідів знову зменшується і вже сягає 13 621 і коштує 215 734.22 грн. Але це не поодинокі випадки – так відбувається після укладення кожного договору між кожною школою та постачальником. Таких додаткових угод може бути багато, а буває  одна. Чому  так швидко відбувається скорочення кількості обідів та коштів на їх закупівлю, зберігання та доставку - невідомо. 

Коли мова йде про ТОВ «Сервіс Гранд» помічаємо ще одну дивну деталь. До 23.10.2018 керівником підприємства був не Віталій Скороход, а Ірина Ценкер, яка нині є депутатом Херсонської міської ради. Доки керівником ТОВ була Ценкер, підприємство майже не вигравало аукціонів на шкільне харчування, після того, як бізнес-леді пересіла у депутатське крісло і начебто припинила свою підприємницьку діяльність, передавши керівну посаду Скороходу, – кількість контрактів значно зросла.

Те, що «Сервіс Гранд» став монополістом на ринку послуг шкільного харчування - це факт.   Питань у цій історії занадто багато, відповіді, можливо, них дадуть фахівці з антимонопольного комітету Херсонської області у наступних статтях.     

P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ