Підтримати нас

Комунальні приміщення громади Херсона: ще одна перемога

Автор статті
23 січня 2021 10:00
1,490
Поширити:

Пристрасті навколо 87 комунальних приміщень херсонської громади, які хотіли продати за безцінь, продовжуються.

Нагадаємо, на сесії  20.12.2019 р. очільниця  управління комунальної власності Херсонської міської ради Аліса Вербицька підклала у проєкт рішення про приватизацію об’єктів комунальної власності додаток, де замість 12 складських приміщень, які депутати на комісіях погодили на продаж, значилося вже 87. Більшість депутатів навіть не заглянули в додаток і проголосували “за”. Фальсифікацію виявили майже одразу, спалахнув скандал. Але тодішній мер Херсона Володимир Миколаєнко все одно підписав те рішення.

Під продаж потрапили й ряд приміщень Централізованої бібліотечної системи, і приміщення стратегічного об'єкта - міської системи оповіщення при надзвичайних ситуаціях, і чимало інших "ласих шматків". Деякі з них заздалегідь були ретельно відремонтовані за кошти бюджету міста.

Уже понад два роки небайдужі херсонці намагаються запобігти дерибану майна громади та домогтися покарання винних. 

Зокрема, за заявою тодішнього секретаря міськради Олени Урсуленко відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 1 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального Кодексу України. Під час розслідування правоохоронці домоглися накладення арешту на всі ці приміщення - аби запобігти дерибану. Щоправда, декілька приміщень з того переліку пані Вербицька вже встигла продати. Їх “за копійки” придбали ФОП  Каплунова Аліна Валентинівна, ФОП Юрченко Ганна Сергіївна, ФОП Корнутяк Світлана Іванівна, ФОП Стаднік Людмила Василівна та Громадська організація “Добра справа Херсонщини”. За приблизними розрахунками, тим самим бюджету міста вже задано збитків на 5 млн грн.

Також у листопаді минулого року за позовом Олени Урсуленко та відокремленого підрозділу громадської спілки «Об’єднання народного контролю України»  Херсонський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення сесії, яким було затверджено на приватизацію 87 об’єктів комунальної власності. Крім того, суд визнав протиправними дії Володимира Миколаєнка. 

Але  коли міська рада минулого скликання вже склала свої повноваження, а рада 8-го скликання тільки складала присягу (27 листопада), Аліса Вербицька подала від імені Херсонської міської ради апеляційну скаргу на це рішення суду. Та після звернення Олени Урсуленко й  публікації про перебіг подій у “Вгору” новий очільник міста Ігор Колихаєв відкликав скаргу. 

І минулого тижня, 15 січня, П'ятий апеляційний адміністративний суд задовольнив заяву Херсонської міської ради про відкликання апеляційної скарги. Тобто, постанова першої інстанції про скасування скандального рішення сесії - в силі.

Проте протистояння ще не закінчилося. Як нам стало відомо, 28 грудня минулого року апеляційну скаргу подали також інші фігуранти справи - покупці приміщень з вищезгаданого переліку.

Цікаво, що цю скаргу подано одразу після того, як суддя Херсонського міського суду Дмитро Гонтар не задовольнив клопотання представника міської ради Андрія Щербини (начальника юридичного відділу) про скасування арешту тих 87 приміщень.  

Пан Щербина наполягав, що це - безпідставне втручання у діяльність органу місцевого самоврядування, що воно позбавляє Херсонську міську раду можливості реалізувати права власника. Проте прокурор категорично заперечувала і зазначила, що досудове розслідування ще продовжується. Усі 87 об`єктів нерухомості є речовим доказом у справі. А також додала рішення Херсонського окружного адміністративного суду, який визнав протиправним та скасував рішення сесії про приватизацію цих об'єктів. І суд погодився з позицією прокуратури.

А стосовно кримінального провадження, то 21 січня міська прокуратура  оприлюднила інформацію, що, цитуємо

“повідомлено про підозру начальнику одного з управлінь Херсонської міської ради за фактом зловживання службовим становищем, що завдало істотної шкоди державним інтересам (ч. 1 ст. 364 КК України). 

За даними слідства, посадовець, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, без законних на те підстав, прийняв рішення про повернення коштів, сплачених підприємством упродовж 2011-2018 років за користування комунальним майном відповідно до договору оренди.  Внаслідок такої оборудки місцевому бюджету завдано збитків у сумі близько 150 тисяч гривень”.

Фото зі сторінки Херсонської обласної прокуратури у Фейсбук.

У тексті не розголошується, кому саме повідомлено про підозру, проте, судячи з комплекції та зачіски підозрюваної,  у справі фігурує саме Аліса Вербицька.

Головне фото: Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ