Підтримати нас

Гнила вода з-під крана, відсутність дороги та лікаря: чи є надія на розвиток херсонського села Новонаталівки

Автор статті
22 вересня 2021 10:14
2,865
Поширити:

У маленькому херсонському селі Новонаталівка Хрестівської територіальної громади, де живе близько 800 людей, як і у більшості невеличких сіл, є чимало проблем. Тут і вода, що тхне гниллю з напівзруйнованого водогону, у місцях прориву якого давно росте очерет. І відсутність асфальтованої дороги, через що місцеві мусять наймати авто й платити 500 гривень, щоб в об’їзд дістатися до лікаря з іншого села, бо у них є тільки фельдшер.

Також мешканці жаліються на сильну алергію від амброзії, вона розрослася по селу на занедбаних ділянках і в лісі неподалік. Нарікають на байдужість до проблем їх невеличкого села влади громади й скаржаться, що в них не проходять громадські слухання.

Встановити діалог між мешканцями Новонаталівки й місцевої влади в особі голови громади Сергія Хільченка спробувала херсонська команда кіноклубу Docudays UA при БО “Фонд милосердя та здоров'я”. Навести фокус дискусії вирішили за допомогою документальної стрічки, яка розповідає про боротьбу із корупцією у селі Гатне сімнадцятирічного активіста Сергія Чагарова. Його головна зброя – документ і журналістський текст.  

Фільм має назву “Ти, б*я, рота закрий!”, що є прямою цитатою одного з депутатів, котрий напав на Сергія під час сесії міської ради у відповідь на звинувачення в корупції. Цей випадок висвітлювали усі ЗМІ України. Для них Сергій – герой. Для частини села – ганьба. Йому погрожують, радять не лізти у «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір'я вибухівку. На жаль, поодинці, без підтримки мешканців, активістам дуже складно відстоювати інтереси громади.

Як виявилося, у Новонаталівці є своя громадська активістка. Але якщо у Гатному це сімнадцятирічний хлопець, у Новонаталівці небайдужою до проблем громади виявилася дев’яносторічна Валентина Семенівна. До пенсії жінка працювала вчителькою. 

Дев’яносторічна Валентина Семенівна (колишня вчителька із села Новонаталівка) охоче допомагає односельцям складати звернення до депутатів і голови громади. 

Нещодавно вона разом з односельцями склала звернення до голови громади Сергія Хільченка й депутата обласної ради Володимира Хвостова, де попросила допомогти вирішити найболючіші проблеми села: 

“Написали ми звернення до нашого голови й у Херсон до депутата облради Хвостова. Розповіли, що у нас немає дороги з твердим покриттям до Долинського. Як дощ, то не проїдеш. Довідку треба взяти, то потрібно довкола через Чаплинку їхати. Це у три рази довше і дорожче. Про водогін і те, яку ми воду п’ємо. Роками його прориває, прийдуть, пориються - і все. Написали, як у нас працює медпункт. То працює, то не працює. То виділяють на його роботу кошти, то не виділяють. Дуже важко з лікарем. У медпункті працює лише фельдшер - і все. Відправили звернення ще 28 липня і досі ніякої відповіді”, - розповіла Валентина Семенівна.

Але жінку хвилюють не тільки вищеперераховані кричущі проблеми села. Вона також зверталася до голови громади, щоб допоміг організувати у селі можливість здавати відсортовані відходи, які можна переробляти:

"У нас в селі не збирається вторинна сировина, наприклад, пляшки, які дорогою валяються. Я їх завжди підбираю, але куди мені їх дівати? Папір теж нема куди здавати."

З моменту звернення вже минуло понад 60 днів, а відповіді досі немає, хоча її мали надати впродовж 28 робочих днів. Проте на перегляд кіно до мешканців Новонаталівки завітав голова громади Сергій Хільченко. Мешканці села одразу ж засипали його наболілими питаннями, на які він давав відповіді.

Голова Хрестівської громади відповідає на питання новонаталівців, що стосуються проблеми села 

З приводу проривів водогону, голова повідомив, проблема в тому, що зараз шукають фірму, яка буде відряджати в село слюсаря. Попередній тільки обіцяв, але не виконував жодних робіт, тому договір з ним розірвали. Що стосується лікаря, то він один на всі села в громаді і працює тільки в Хрестівці. Змусити їздити в інші села його не можуть, адже він працює в приватній клініці “Борис”. Проте Сергій Хільченко пообіцяв домовитися з клінікою про графік почергових відвідувань лікарем усіх сіл у громаді. 

Куди складнішим завданням є асфальтування ґрунтової дороги до Новонаталівки. На її прокладання потрібно близько 90 мільйонів гривень. За словами Сергія Хільченка, він неодноразово звертався до голови обласної ради, але виділити такі кошти депутати наразі не готові.

Також новонаталівці запитали у голови, на що витрачаються податки на землю, які вони сплачують у бюджет громади? Він відповів:

"Дивіться, будинок культури працює, заробітну плату працівники будинку отримують. Ці витрати з’їдають чимало коштів з бюджету."

Також у Новонаталівці працює загальноосвітня школа та дитячий садочок. За словами голови громади, утримання вчителів, вихователів та фельдшерів теж затратна стаття бюджету громади. Взимку садочок відвідують 2-3 дитини, але сподіваються, що їх може стати більше, тому закривати заклади не планують.

Ну і питання з амброзією, яку не викошують деякі господарі у себе на ділянках, теж має вирішення:

“Сподіваюсь, з жовтня будемо мати поліцейського офіцера громади, він матиме повноваження накладати штрафи”, - розповів Сергій Хільченко. 

До речі, Хрестівська громада може стати першою на Херсонщині, де запрацює поліцейський офіцер громади. Він зможе оперативно реагувати на порушення правопорядку в селах, на які, зазвичай, не реагують у поліції. Наприклад, якщо у когось вкрадуть качку чи хтось влаштує бійку тощо. 

Наразі йде робота над трирічною Програмою безпеки Хрестівської громади, яка включає відновлення водогону й багато інших проблем. До прикладу, за цим планом можуть призначити громадського інспектора, який перевірятиме, чи покошена амброзія на подвір’ї та інші порушення благоустрою. План ще очікує на затвердження депутатами громади й наразі кожен мешканець може долучитися до його створення.

Фото Анастасії Друсінової

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ