Підтримати нас

Dream ГогольFEST і гроші: Квиток — це голос ЗА проєкт

Автор статті
03 вересня 2021 11:04
1,066
Поширити:

Потрапити на гогольфестівську фестивальну програму в Urban CAD просто - достатньо купити абонемент на усі три дні за 200 грн. Та не всі готові розлучатися з грошима або бажають, щоб усе навкруги було безкоштовним.

Для когось принцип халяви є домінантним, а в когось і справді скрутні обставини. Макс Демський стверджує, що з 2014 року, коли він став директором ГогольFESTу, не було такого, щоб люди, навіть маючи проблеми з грошима, не могли потрапити на фестиваль. Можливість є завжди: "Зроби вклад — нам волонтери потрібні. Допоможи, попрацюй день, знайди, що ти можеш зробити. Кожна людина має щось віддати, тоді вона може щось отримати".

Загалом, фінансове питання виявилося болючим, і організатори охоче висловилися з цього приводу.

Олена Афанасьєва, кураторка візуальної програми Dream ГогольFESTу:

Ми маємо привчати людей купувати культурний продукт. Якщо платити за нього не готові, то ми робимо культуру, яка нічого не варта. Я була здивована, коли художники-учасники, які отримують браслети учасників і мають доступ до подій ГогольFESTу, ще й квитки купили.

Макс Демський, директор ГогольFESTу:

Квитки є однією з частин, яка покриває ряд витрат. Так, фестиваль має фінансування, але ви ж розумієте, що таке грантові чи державні кошти — ви їх отримаєте, але через місяць. Підрядники приїздять сюди своїм коштом. Плюс сплачується величезна кількість податків — сюди, в Херсон, адже ми селимо тут людей, годуємо, замовляємо все тут. Я сам, маючи можливість прийти на інший фестиваль безплатно, купую квитки, бо розумію, що інакше в моєму місті не буде цього фестивалю через рік.

Квиток — це ви голосуєте за проєкт. Це спосіб контролювати ситуацію, порахувати, скільки людей прийшло. Це розуміння того, що людина прийде, попри дощ чи сніг, бо люди не цінують того, що отримують безкоштовно. І мені здається, що ми практично привчили людей таким способом голосувати за той проєкт, на який вони витрачають гроші. Ти віддав — і тобі насправді від цього добре, бо й у нас є можливість більше робити.

Віталий Бєлобров, координатор і головний амбасадор ГогольFESTу в Херсоні:

Urban CAD працює 5-й сезон, ми пробували різні бізнес-моделі, тому що велика частина заробітку йде на фінансування різних соціальних ініціатив і проєктів. Кілька сезонів ми проводили заходи за таким принципом, коли людина сама приймає рішення, скільки вона готова заплатити, наскільки це було для неї корисно. Мені здається, коли показник такої оплати виросте до серйозного рівня, ми будемо розуміти, що у нас вийшло привчити людей платити за щось корисне. Ми можемо витратити гроші на алкоголь, сигарети, але при цьому не купити книгу, а завантажити десь безкоштовно. Потрібно відходити від цього піратства (якщо людина не готова заплатити за культурний продукт 100-200 грн, я вважаю це піратством). Навпаки, якщо ти інвестуєш якусь свою частинку грошей, часу, уваги, якщо ти прийшов волонтером і ще десь допоміг — ти підтримуєш людей, які роблять якісь круті штуки, щось корисне, творче, що об'єднує і змушує рости.

P.S. Добра новина для тих, хто не має можливості чи бажання присвятити фестивальним заходам усі три дні, але хоче трошки потусити в Urban CADу. Організатори обіцяють, що можна буде купити квиток лише на один день.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ