Підтримати нас

Чому окупанти зливають воду з Каховського водосховища: відповідь фахівців

Vgoru
Автор статті
21 травня 2022 08:16
4,153
Поширити:

Як ми вже повідомляли, з Каховського водосховища почали скидати воду. Через це на кілька метрів затопило берегову лінію міста Нова Каховка.

Один з працівників Каховської ГЕС пояснив ситуацію Центру Журналістських розслідувань:

«Через захоплення гідроелектростанції ми не маємо змоги відремонтувати два гідроагрегати. Вони не працюють, тому ми змушені скидати воду з Каховського водосховища в такому великому об’ємі. Фактично, ми її просто зливаємо і втрачаємо гроші», - говорить фахівець. 

Як повідомив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота наприкінці березня виданню Інтерфакс-Україна, тоді перестав працювати один з шести гідроагрегатів: 

«Директору і головному інженеру ГЕС вдалося переконати окупантів допустити на роботу оперативний персонал, який управляє агрегатами. Вдалося пояснити, що коли йде паводок, потрібно спрацьовувати воду, щоб не накопичувалося водосховище, і щоб не сталося прориву дамби чи інших аварій… Ми втратили на Каховці один агрегат. Про те, як і чому це сталося, ми розкажемо більш детально після війни», - сказав Сирота.

Коментар відомства щодо поточної ситуації журналістам отримати не вдалося. 

Проте навіть дуже значний об'єм води, який скидатимуть з водосховища, не складатиме загрози життю людей. В одній зі статей Медіаплатформи “Вгору” ми детально розповіли про наслідки прориву греблі. Як повідомив нашим журналістам профільний фахівець з даного питання, суттєвого підтоплення уникнути не вдасться, проте “потік буде поступово розливатися плавнями, які його поступово поглинатимуть”, - сказав спеціаліст. 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ