Підтримати нас

Чи стане музей у Білозерці магнітом для туристів?

Автор статті
17 вересня 2021 09:08
1,513
Поширити:

У ході процесу децентралізації заклади культури в регіонах втратили районне фінансування і тепер знаходяться повністю на балансі територіальних громад. Це означає, що на утримання музеїв, бібліотек, центрів народної творчості та клубів кошти йдуть з бюджету ОТГ. І як би сумно не було, сільському голові вигідніше просто закрити той чи інший заклад культури й перекинути кошти на більш “потрібні” сфери життя, аніж продовжувати утримувати ці об'єкти (зарплати співробітникам, комунальні витрати, поповнення колекції, оновлення бази, ремонти тощо).

Альтернативою ліквідації цих закладів є перехід на самоокупність. Це означає, що закладам культури треба трансформуватися і працювати в іншому форматі, аби приваблювати відвідувачів, які будуть платити за користування сервісами установи. Цікавим прикладом є Білозерський музей. Місцеві рідко туди навідуються, хіба що час від часу там проводяться планові екскурсії для школярів. Про туристів годі й казати!

Керівництво музею та команда херсонських експертів на чолі з соціологом Миколою Гоманюком заповзялися дати новий поштовх розвитку закладу культури. На зміну традиційному підходу, де музей розглядається тільки як сховище зі старожитностями, фахівці пропонують принципово нову ідею інтерактивності, інклюзивності та атрактивності. 

Керівник проєкту “Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!” розповідає:

Зазвичай у музеях екскурсоводи просять відвідувачів не чіпати руками експонати, ми пропонуємо змінити цей принцип. У сучасному музеї між відвідувачами та артефактами повинна панувати фізична та інтелектуальна взаємодія. Це буде перший безбар'єрний музей в Україні, де гості будуть чути “візьміть це в руки”, “приміряйте це” або “спробуйте власноруч”. Наразі у Білозерському музеї вже кілька років працює експозиція “Культура  на дотик”, яка присвячена сліпоглухій письменниці та вченій Ользі Скороходовій, уродженці с. Білозерка. Ми плануємо оновити та розширити цю експозицію й додати ще три, де відвідувачі також зможуть взаємодіяти з артоб'єктами, — анонсував Микола Гоманюк.

“Українська примірювальна”, “Наш Бондарчук”, “Дивовижний очерет” – такі назви мають нові експозиції, над якими до кінця року будуть працювати історики, митці, соціологи та музейні працівники. Вже з назви зрозуміло, що перша експозиція буде пов'язана з костюмами, а саме з українським народним вбранням, яке є в колекції музею. В експозиції будуть копії найцікавіших костюмів, у які можна буде вбратися у примірювальній та зробити фото на згадку. Таким чином відвідувачі музею відчують в прямому сенсі на власній шкірі, як жили їх предки 200-300 років тому: який вигляд вони мали, який одяг тоді шили. Експозиція “Наш Бондарчук” присвячена відомому режисеру, володарю премії Оскар, уродженцю Білозерки Сергію Бондарчуку. У музеї буде розміщено раритетний аналоговий кінопроєктор з кінострічками, де Бондарчук виконує ролі Тараса Шевченка та Івана Франка. Відвідувачі зможуть самі “заряджати” проєктор та влаштовувати кінопокази для себе й друзів. А також зможуть оцифровувати свої старі сімейні фотоплівки, які багато хто ще зберігає, проте не має можливості їх передивитися. За словами авторів проєкту, мета експозиції — дерадянізувати образ Сергія Бондарчука, популяризуючи його акторські роботи, в яких він “перевтілювався” у відомих українців. 

Не менш цікавою буде і третя експозиція “Дивовижний очерет” — про використання цієї південної рослини в побуті українців у минулому. Гості музею зможуть побачити унікальні бляшані постоли для косіння очерету та різноманітні вироби з цього природного матеріалу. А на очеретяних сопілках можна буде й пограти, ба більше — відвідувачів вчитимуть їх виготовляти власноруч!

Учасники проєкту сподіваються, що завдяки такому "апгрейду" музей, заснований ще в далекому 1969 році, перестане бути тягарем на шиї тергромади, а навпаки – буде приносити прибуток та підвищувати привабливість Білозерської ОТГ. Цьому сприяє і вдале географічне розташування Білозерки — селище розташоване на таких туристичних маршрутах “Екскурсія у Херсонський Гранд-каньйон” (Херсон-Станіслав), “Дельта Дніпра” (Херсон-Дніпровське), “Маяки України” (Херсон-Миколаїв).

Проєкт "Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!" реалізується в межах партнерської програми "Культура.Туризм.Регіони" Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ