Підтримати нас

Як війна вбиває екологію

Vgoru
Автор статті
20 травня 2022 08:10
812
Поширити:

Бомбардування, обстріли, пожежі в Україні завдають згубного впливу і на екологію - забруднюють повітряводойми, знищують врожаї, ліси, руйнують екосистему не тільки нашої держави, а й усієї Східної Європи.

Документуванням таких фактів в Україні займається Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції. Там працюють близько 70 науковців з багатьох країн світу. Фахівці вже зафіксували кілька сотень екологічних злочинів і лише по декількох з них нарахували більше 200 млрд гривень збитків.

Керівник Робочої групи міжнародних експертів Держекоінспекції Олексій Обрізан поділився з НВ  даними про шкоду українській екології від бойових дій.

«На першому місці - пожежі на польових масивах, лісах та в унікальних екосистемах типу Кінбурнської коси. Це супроводжується викидами в атмосферу продуктів горіння, які, наприклад, в зоні ЧАЕС доволі шкідливі. Друге місці - горіння нафтобаз, комерційних та промислових об'єктів. Наприклад, пожежа в ТРЦ Епіцентр на Чернігівщині несе катастрофічну шкоду для людського здоров’я за рахунок горіння токсичних синтетичних речовин — пластиків, фарб, розчинників.

Але, на відміну від нафтобаз, горіння лісів має значно більші площі і не таку швидку локалізацію в процесі гасіння. До того ж, це є пролонгованими збитками: щоб відбудувати ТРЦ, потрібні лише гроші, а щоб виростити ліс — десятки років».

Потім ці документи про екологічні злочини розглядатимуть  міжнародні суди в форматі позову України до РФ з приводу військових репарацій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ