Підтримати нас

В Україні відбудеться громадська акція - сплав "Збережемо Дністер"

21 червня 2019 15:00
657
Поширити:

У суботу, 22 червня, у місті Заліщики (Тернопільска обл.) стартує сплав ініціативної групи “Збережемо Дністер” - це громадська ініціатива, що покликана привернути увагу до важливості збереження вільнотекучості верхів’я Дністра. Організаторами цьогорічного сплаву на захист річки виступили Всесвітній фонд природи WWF Україна та НГО “Інститут Центральної Європи". 

Головна мета - об’єднати зусилля активістів з усієї України та Молдови з прагненнями людей, котрі живуть поблизу Дністра, щоб зберегти красу, туристичний потенціал і біорізноманіття цієї ріки для нащадків. Активісти зберуться для сплаву Дністром і зустрічей з небайдужими мешканцями міст та сіл біля ріки, яким загрожує будівництво каскаду ГЕС.

Співорганізатор акції, заступник директора НГО “Інституту Центральної Європи” Максим Кияк зазначив:

«Цей захід є щорічним і вже проводиться вдруге. Пріоритетним завданням цьогорічного громадського сплаву є саме привернення уваги медіа до культурної, біологічної, історичної і, звичайно ж, природної цінності Дністра, як унікальної річки».

Наразі існує загроза забудови цього регіону каскадом з шести Верхньодністровських гідроелектростанцій (ГЕС). Це передбачено Програмою розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, яка схвалена Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 552р від 13 липня 2016 р (далі Програма-2026).

Та за висновками експертів WWF, Проект матиме значний негативний вплив на довкілля та створить соціальну напругу в регіоні.

«Реалізація проекту каскаду Верхньодністровських ГЕС згубно вплине на водні екосистеми та екопослуги регіону. Також це може спричинити затоплення населених пунктів, які розташовані поблизу Дністра, пам’яток археології та архітектури. Греблі унеможливлять розвиток популярного на сьогодні виду водного туризму — сплаву по Дністру», — акцентує координаторка з питань екополітики WWF Україна Світлана Матус.

Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди) також не погоджується із Проектом (лист №5/1-8/6360-16 від 06.07.2016). На думку Мінприроди, Проект може мати значний вплив на природні комплекси національного природного парку «Дністровський каньйон», національного природного парку «Хотинський», Галицького національного природного парку та низку об’єктів природно-заповідного фонду інших категорій.

Крім того, Проект планується реалізувати в тій частині Дністра, яка на сьогодні ще є незарегульованою. З кожним роком кількість природних незарегульованих річок в Україні зменшується, тому вони повинні бути максимально збережені та захищені від руйнування та забудови.

Також Проект матиме політичні наслідки. Молдова занепокоєна планами України реалізувати Проект, що обмежить доступ Молдови до водних ресурсів, особливо у посушливий період.

Тож Проект має бути вилучений з Програми-2026. А будь-які роботи щодо його реалізації мають бути припинені.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів