Підтримати нас

Теракт на Каховській ГЕС призведе до загибелі більшості живих організмів Каховського водосховища

Vgoru
Автор статті
07 червня 2023 18:46
549
Поширити:

Російські військові підірвали Каховську ГЕС 6 червня. Сьогодні, 7 червня, в Українській природоохоронній групі дійшли висновку:  цей теракт наніс найбільш масштабний вплив на природні екосистеми з усього, що відбувалось в Україні з 24 лютого 2022 року. Якими є наслідки російського теракту на Каховській ГЕС для дикої природи?

Ми переказуємо коротку версію дослідження Української природоохоронної групи.

Наслідки осушення дна Каховського водосховища та витоку води з нього

  • Вплив на рибне населення. Каховське водосховище є одними з найбільших в Україні місць концентрації прісноводних промислових видів риб. Лише тут нараховувалось не менше 43 видів риб, з яких 20 видів мають промислове значення. Усі місця нересту та основний обсяг води, що є середовищем існування риб, знищено. На відновлення запасів знадобиться мінімум 7-10 років.
  • Вплив на птахів. На цій території зникне низка видів птахів, які гніздяться в цих місцях (зокрема, мартини, крячки тощо). Оцінити вплив осушення водосховища на популяцію до кінця наразі не можливо.
  • Вплив на придонну фауну. Велика кількість живих організмів, що населяють водойми, живуть в придонному мулі в прибережній зоні. У лічені години ця зона оголилась. Це означає загибель більшості всіх придонних організмів колишнього водосховища.
  • Вплив на рослинний світ. Зникнуть водні та прибережно-водні рослини Каховського водосховища. Їх місце займуть інвазійні чужорідні рослини – злинка канадська, амброзія полинолиста, золотарник пізній та ін.
  • Вплив на території природно-заповідного фонду. Вище греблі Каховської ГЕС постраждає мінімум 11 об'єктів природно-заповідного фонду.

Наслідки затоплення територій нижче зруйнованої греблі

  • Вплив на наземну фауну. Практично миттєве підняття рівня води на знижених ділянках і, тим більше на островах не залишає шансів більшості наземних тварин (ссавці, плазуни, комахи тощо) та колоніям більшості видів птахів. Відбувся катастрофічний вплив на популяції глобально вимираючих видів ссавців. Так, затопленні 70% світової популяції мишівки Нордмана, що може призвести до її зникнення в майбутньому. Знищено до 50% популяції сліпака піщаного, до 50% популяції ємуранчика Фальц-Фейна.
  • Вплив на гніздові колонії птахів. У зоні затоплення будуть знищені важливі місця гніздування водно-болотних та прибережно-водних птахів. Це десятки тисяч особин. Катастрофічний вплив застав птахів в період гніздування. Чаплі та чепури, коровайки, крячки, качки, погоничи, пастушок, лиска та водяна курочка, лебідь-шипун втратять свої гніздові колонії, проте зможуть відновити свою чисельність за 3-7 років.
  • Вплив на території природно-заповідного фонду. Частково постраждає 48 об'єктів природно-заповідного фонду.

Наслідки для Чорного моря

  • Забруднення моря. Руйнування греблі Каховської ГЕС призвело до потрапляння у воду великої кількості паливно-мастильних матеріалів, які є токсичними для гідробіонтів і можуть утворювати плівку на поверхні води. Затоплення населених пунктів, включно з розміщеними в них вигрібними ямами, сільськогосподарськими землями, автозаправками тощо означає потрапляння у море великого обсягу забрудників, що може вплинути на різні групи живих організмів – від планктону до китоподібних. Великий обсяг забруднених прісних вод у поєднанні з літніми спекотними умовами може спровокувати масовий розвиток мікроорганізмів та водоростей і спричинити цвітіння води зі всіма негативними наслідками цього явища.

Нагадаємо, унаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС затоплено єдиний в Україні державний осетровий завод, розташований у селі Дніпровське. Це пряма загроза подальшому відтворенню популяцій осетрових видів риб, яка може призвести до зникнення цих реліктових видів у водоймах нашої держави.

Збитки для рибної галузі  від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. Усього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі всіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ