Підтримати нас

Єдиний державний осетровий завод в Україні повністю затоплено

Vgoru
Автор статті
07 червня 2023 15:14
728
Поширити:

Унаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС затоплено єдиний в Україні державний осетровий завод «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод імені академіка С. Т. Артющика», що розташований у селі Дніпровське на Херсонщині.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України. 

Як ідеться в повідомленні, це пряма загроза подальшому відтворенню популяцій осетрових видів риб, яка може призвести до зникнення цих реліктових видів у водоймах нашої держави.

Завод працював з 1984 року та компенсував відтворення осетрових видів риб в Україні, які втратили можливість природного розмноження у зв’язку із зарегулюванням Дніпра каскадом водосховищ. Щороку завод забезпечував вселення понад 1,5 млн екземплярів молоді осетрових.

Як повідомляється, унаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі  від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. Усього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі всіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Нагадаємо, у результаті підриву греблі більша територія Національного природного парку «Нижньодніпровський» опинилася під водою. За останніми даними в межах парку реєструється 44 види риб, зокрема, рідкісні види, що зникають. Наразі зафіксована присутність 15 видів. Найбільш цінні — осетрові.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ