Підтримати нас

Дотепер експерти досліджують наслідки підриву Каховської ГЕС

Автор статті
20 квітня 2024 16:26
150
Поширити:
Фото: Maxar

Попри те, що скоро мине рік як російські військові підірвали Каховську ГЕС, фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) продовжують проводити цілий спектр досліджень для повноцінного встановлення наслідків екологічної катастрофи, спричиненої на півдні України.

Про це повідомили УНН фахівців КНДІСЕ.

Також вони зазначили, що постійно з'являються нові обставини та факти. Підрив Каховської ГЕС призвів до стрімкого обміління водосховища та масового мору риби в Мар’янському Зеленодольської громади. 

“Тут варто зазначити, що знищення навіть невеликої кількості риби може мати серйозні наслідки для екосистеми, які відчуватимуться впродовж тривалого часу. Подібних випадків десятки – це безпосередньо пов’язані події та кожен подібний інцидент повинен мати належне дослідження", – розповіли експерти-екологи.

Наразі в фахівців КНДІСЕ в роботі сотні різноманітних досліджень за фактами воєнних злочинів окупаційних військ, якими завдано шкоди довкіллю України, йдеться в матеріалі.

“Це понівечені снарядами та бомбами поля, спалені ліси, загроза зникнення сотень видів тварин і рослин через втрату середовища проживання, небезпечне для людей повітря через пожежі на нафтобазах, забруднення Чорного та Азовського морів, загрози для об’єктів ядерної енергетики тощо", – підсумовують експерти КНДІСЕ.

  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. 
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня 2023 року. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей.
  • Завідувач кафедри ботаніки ХДУ Іван Мойсієнко розповів, що відновлювати Каховську ГЕС у такому стані, у якому вона була не потрібно. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ