Підтримати нас

Зникнення червонокнижних видів, зсув ґрунтів, зараження води: наслідки підриву Каховької ГЕС для парку «Нижньодніпровський» ОНОВЛЕНО

Vgoru
Автор статті
07 червня 2023 14:48
1,620
Поширити:

У результаті підриву греблі більша територія Національного природного парку «Нижньодніпровський» опинилася під водою.

Про це йдеться в дописі Національного природного парку “Нижньодніпровський”.

За словами директора парку Олексій Чачібая, підвищення рівня води призвело до масової загибелі унікальних тварин та рослин.

«Під нашою охороною знаходиться 60 видів птахів, великий відсоток яких гніздився на території парку. За останніми даними в межах парку реєструється 44 види риб, зокрема, рідкісні зникаючі види. Наразі зафіксована присутність 15 видів. Найбільш цінні — осетрові. Що стосується флори, орієнтовно постраждало 63 види вищих судинних рослин, з яких 30 внесені до Червоної книги України", — розповів директор парку кореспондентам Суспільного.

Що стосується правобережної частини Херсонської області там, де берег вищий, наслідки підтоплення будуть проявлятися у зсуванні ґрунтів.

«Якщо вода підніметься принаймні на пів метра і більше та утримається — відповідним чином будуть відбуватися зсування ґрунтів. Це може призвести до руйнувань будівель поблизу річки та знищення флори та фауни у тих населених пунктах, яких торкнеться затоплення», — сказав Олексій Чачібая.

У дописі згадують і слова старшого наукового співробітника Херсонського державного аграрно-економічного університету Євгена Коржова. За його словами, осушення Каховського водосховища, оголення багатолітніх мулових накопичень і всієї флори, фауни, що там міститься, призведе до зараження води. Падіння рівня Каховського водосховища нижче відмітки 12,7 метра Балтійської системи впливатиме на роботу атомної електростанції.

Наслідки підриву греблі Каховської ГЕС для екосистеми Херсонщини та мешканців регіону сьогодні неможливо повністю оцінити.

Очільник Міндовкілля Руслан Стрілець розповів, що рівень води біля островів нацпарку «Нижньодніпровський» піднявся на 3,5 метри на площі близько 80 тис. га. Це приблизно як площа міста Берлін.

За словами Міністра, інтенсивність підтоплення зменшується, але вода ще прибуває. Спостерігаються зсуви, перенесення водою продуктів руйнування порід.

«Велика вода зачепила землі Смарагдової мережі та Рамсарські угіддя. Через затоплення постраждав весь видовий склад флори та фауни НПП. Деякі види можуть зникнути», – наголосив Міністр.

Загалом флора Парку нараховує 1016 видів: 834 види вищих судинних рослин, 111 видів лишайників, 21 вид ліхенофільних грибів та 50 видів мохоподібних. Всі вони зазнали шкоди. Серед тварин, що можуть загинути: кабан, лань олень благородний, козуля, заєць – русак, фазан, бобер, ондатра. Можливе Значне погіршення якості води.

Нагадаємо, у прибережних районах Херсона затоплено 15 артезіанських свердловин та 3 насосні станції каналізації. 

На дні Каховського водосховища могла бути значна кількість небезпечних для здоров’я речовин.  Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися в криницях та відкритих водоймах на територіях, які зараз затоплені. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ